Hacamatta Gerekli Aletler Ve Dikkat Edilecek Hususlar

Hacamatta Gerekli Aletler Ve Dikkat Edilecek Hususlar : Hacamat için gerekli aletler her şeyden önce en önemlisi steril olması gereklidir.
Bunlar:

1-Sterilize yapma cihazı.
2-Eldiven.
3-Maske.
4-Hacamat bardakları.
5-Neşter veya jilet.
6-Pamuklar flaster.
7-Temizlik için tentürdiyot.

Malum olduğu üzere günümüzde AİDS ve bazı virüs hastalıkları (kara ciğer )virüsleri gibi bir çok hastalık kan vasıtası ile bulaşmaktadır.Bunun için hacamatta (kanlı) ilk ve en önemli husus kan alan ve kan aldıran için de geçerli olan temizliktir.Önceleri insanlar hacamatı sığır boynuzu ile havayı ağızla çekerek (vakumlama) yaparlardı bunun ne kadar tehlikeli bir durum olduğunu bilmem söylemeye gerek var mı?Hacamatta kullanılan aletlerin yeni ve sterilize edilmiş olması ve bir kişide kullanılan aletlerin ikinci bir şahısta kullanılmaması kişinin sağlığı bakımından ne kadar doğru olacağını hepimiz taktir ederiz.Hacamat yapan kişinin eldiven ve maske kullanması gereklidir

HACAMAT ÖNCESİ TAVSİYELER

Hacamatın mühim olan şartlarından bir tanesi hacamat olacak kişinin istirahatıı yani vücudunun dinlenmiş olması gerekir.Hacamatın aç karnına olması gerekir, yahut yemekle hacamat arası en az 2-3 saat olması lazımdır. Çünkü sindirim işleminin tamamlanması açısından da gereklidir.Hacamattan 1 gün evvel cinsel ilişki de tavsiye olunmaz .

HACAMAT SONRASI TAVSİYELER

Hacamat olduktan sonra bir yemek kaşığı doğal üzüm sirkesi ve üzerine bir bardak bal şerbeti içmek tavsiye olunur.Hacamat sonrası yağlı ve ağır gıdalar alın-mamalıdır. Ciğer,et gibi.Hacamattan sonra süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar da tavsiye olunmaz.Ayrıca tuzlu ve acılı yiyeceklerden uzak du-rulur. Turşu v.s gibi.Hacamat sonrası uyumak gerekmez, eğer insan hacamattan sonra hemen uyursa hacamatın faydası eksilir. Onun için hacamattan en az 3-4 saat sonra uyunabilir.

HACAMAT NE ZAMAN YAPILMALIDIR

Hacamatın zamanlamasını sevgili Peygam-berimiz (s.a.v.) bize; yaz başlangıcı yani kiraz yemeden evvel diye tavsiye ediyor.Günler olarak arabî ayların 15-17-19-21-23 gibi tek olan günler tavsiye ediliyor, yani 15'in-den ay sonuna kadar olan günler.Bununla beraber hacamat tedavi maksadı ile senenin her zamanında yapılabilir.Vakit olarak sabah erken hacamat yapılabildiği gibi öğlen veya daha sonra da hacamat yapılabilir hatta bazı sahabe efendilerimizin gece hacamat yaptırdıkları rivayetlerde mevcuttur .Daha önce belirtildiği gibi hacamatta önemli rol oynayan unsur vücudun dinlenmiş olması, uykusuz ve yorgun olmaması esas şarttır.Ayrıca hacamat olan kişi oruçlu ise orucunun bozulacağı rivayetler arasındadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp