Zeka Testleri

Zeka Testleri : Aklın Ölçülmesi

Zekâ ölçümünde testlerin kullanılması ve yaygınlaşması 20. yüzyılın başlangıcından günümüze kadar süregelmektedir. İlk defa 1905’te Binet ve Simon, yaşıtla- rındakilere göre başarısız olan çocuklara eğitim ve öğrenim kolaylığı sağlayabilecek özel sınıfların açılması gerektiğini ileri sürerek bugün kullanılmakta olan zekâ testlerinin öncülüğünü yaptılar.Zekâ bölümü "Intelligence-Quoti- enten" (IQ) bir çocuğun zekâ yaşının doğum yaşına bölünmesinden çıkan sayının yüz ile çarpımıyla elde edilen sayıdır.Zekâ yaşı, çocuğun başarabildiği test sorularına göre hesaplanır.

Her yaş grubu için kolaydan zora giden 5 soru düzenlenir. Herhangi bir yaş grubu için kabul edilen bu 5 soruyu o yaş grubundakilerin %75’inin doğru olarak cevaplandırması gerekir. 10 yaşındaki bir çocuğun, 7 yaşın sorularının hepsini; 8 yaşın sorularının 4'ü- nü, 9 ve 10 yaşın sorularından da 3’er tanesini doğru olarak cevaplandırdığını kabul edelim. Stanford-Binet formülüne göre bu çocuğun zekâ yaşını bulmak için bu oranları toplar, (7 + 4/5 4- 3/5 + 3/5 = 9) ve 9 sayısını buluruz. Bu çocuğun zekâ bölümü ise (9/10x100 = 90) olduğuna göre zekâ gelişimi bakımından biraz geri kalmış demektir.Zekâ yaşı, doğum yaşından yüksekse çocuk üstün zekâlı; tersine, zekâ yaşı doğum yaşından küçükse çocuk zekâ bakımından geri kalmış sayılır.Son zamanlarda zekâ ölçülmesinde Wechsler testi kullanılmaktadır.

Wechsler’e göre zekâ, gerçekçi düşünebilme, çevreyle yeterli etkileşimde bulunabilme ve amaçlarına erişmede kişinin gösterdiği genel ve global bir yetenek olarak tanımlanmaktadır. Bu yeteneği ölçebilmek için de ona uygun testlerin geliştirilmesi gerektiği anlatılmaktadır.

Çeşitli akıl hastalıklarında gerek kalıtımsal gerek sonradan meydana gelen hastalıklar nedeniyle zekâ gerilikleri görülür. İnsanlar, zekâ ölçülerine ve aldıkları zekâ bölümü sayılarına göre birkaç gruba ayrılırlar. Zekâ bölümü 0-24 arasında olanlara aptal (i- dio), 25-49 arasında olanlara budala (embesil), 50-69 arasında olanlara ahmak (debil), 70-79 arasında olanlara düşük zekâlı, 80-89 arasında olanlara tutuk zekâlı, 90-109 arasında olanlara normal zekâlı, 110-119 arasında olanlara ileri zekâlı, 120-129 arasında olanlara üstün zekâlı, 130-139 arasında olanlara en yüksek zekâlı, 140-160 olanlara ise dâhi denir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp