Vagina Hastalıkları

Vagina Hastalıkları : Kadının Cinsel Birleşme Organı, Hazne Kadın dış cinsel organının içeriye doğru uzantısı olan ve birleşme (copulation) organı sayılan vagina halk arasında hazne veya dölyolu diye bilinir. Doğum esnasında çocuğun rahimden çıkışında doğum kanalını teşkil edecek kadar geniş- leyebilen adaleden oluşmuş bir organdır.Vaginanın dip kısmında rahmin hazneye açılan ağzı, yani kollum çıkıntı şeklinde ele gelir. Bir armudun saplı kısmı gibi aşağıya vagina- ya uzanan uterusun bu kısmına boyun veya serviks adı verilir.Yakın komşuluk dolayısıyla bu organların enfeksiyonları vaginit ve servisit adı ile çok kere beraber görülür ve teşhis edilirler.Vaginanın normal ifrazatı yani sek- resyonu buraya dökülen epitel hücrelerindeki glikojenden ve va- gende mevcut bakteri florasından meydana gelir. Bu laktobasiller- den biri olan Döderlein basili aracılığıyla glikojen laktik aside çevrilir ve böylece normalde 4-5'dolayın- da asit bir ortam sağlanmış olur.

Bazı kadınların vaginasında müküs ifraz eden bezler de vardır.Akıntının (leucorhhea) normalden fazla, iltihaplı, pis kokulu veya kaşıntılı olduğu hallerde bir vaginitsöz konusudur. Akıntıya (flüor) neden olan etkenlerin başında Triko- monas denilen parazit ile monillia denen mantarlar gelir. Bunlardanbaşka gonokok, pnömokok, strep- tekok, stafilokok ve E. coli cinsi mikroorganizmalar ile yabancı cisimler de vaginite neden olurlar.Tedavi için vagina temizliğini sağlayacak antiseptik lavajlar ve akıntıyı yapan mikroorganizmanın cinsine göre antibiyotik (Pimafucin, Kemi- cetin vb.), antimikotik (Canesten) veya antiprotozoer ilaçlar (Flagyl, Biteral) kullanılır.

Yaşlı kadınlarda hormon eksikliğine bağlı senil vaginitlerde hormon tedavisi (Premarin) uygulanır. Vaginanın fonksiyonel bir hastalığı sayılabilen vajinizm, cinsel birleşme sırasında vagina adalelerinin kasılması ile meydana gelir. Medeni ruhsal kabul edilenlerde psikolojik tedavi uygulanır. Vulva ve vagen- de iltihaplı veya tümoral bir etken araştırılır ve ona göre tedavi edilir. Vaginanın gelişme bozuklukları: Hamile kalma anında embriyo ya erkek (XY) veya dişi (XX) kromozomlarını elde eder. Sonraki 40 gün erkek ve dişinin ayırt edilmesi olanaksızdır. Sonra fetüs Y kromozomlarıtaşıyorsa testisler gelişir. Y kromozomu yoksa ve 2X kromozomu varsa yumurtalıklar gelişir.

Herhangi bir evrede bir şeyler aksayabilir. Örneğin dişi bir ceninde mullerian kanalı denilen bir iç kanal gelişerek fallopian tüplerini, ra- himi ve vajinanın üst bölümünü meydana getirir. Bu sürece bir şey müdahale ederse, bebek vajinasız, çok kısa bir vajinayla veya belki de rahim veya yumurtalığı olmaksızın doğabilir.

Anormalliklerin çoğu içerde olduğu için çocuğun bir vajina girişi varsa, genç kız ergenlik çağına gelene ve âdet kanaması olmadığı dikkat çekene kadar, sorunun farkına varılmayabilir.Küçük bir vajinayla doğan veya hiç vajinası olmayan bir kızın tam testicular feminization (androjen resis- tans sendromu da denir) durumu da olabilir. Rahim boynu, rahim veya yumurtalıkları olmadığı haldetestisleri (genellikle içerde) bulunabilir.

Bu genç insan aslında genetik olarak erkek olmak üzere planlanmıştır. Fakat androjen alıcıları anormaldir; bu nedenle doğumdan önce erkek hormonları bu alıcılarla olağan yollardan bir araya gelerek erkek üreme organlarını geliştiremezler.Bazen bir kız bebek hangi cinsten olduğu belirsiz üreme organlarıyla doğar. Küçük bir penise benzeyen olağanüstü büyük bir klitoris veya testis torbasına benzeyen bir kısmı birbirine yapışık labia majora olabilir.Bu gibi vakalarda, vücut cenin döneminin hayati bir anında bazı enzimleri üretmez. Böyle doğan bir kızın iç organları genellikle normaldir.Bir bebek belirsiz üreme organlarıyla doğmuşsa, derhal bir uzmanla görüşmek gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp