Otonom Sinir Sistemi

c Otonom sinir sistemi sempatik ve parasempatik sinir sistemi olarak ayrılan sinir ağından oluşur. İki sistem birlikte çalışır ve normal koşullarda birbirini dengeler. Ancak egzersiz sırasında veya stres anlarında sempatik sistemin aktivitesi baskın hal alırken uyku sırasında parasempatik sistem daha büyük bir kontrol sağlar.

Sempatik Sınır Sistemi

Sempatik sinir sistemi omurilikten geçen ve vücut dokuların ayayılar iki sinir zincirinden oluşur. Bu dokularda, sinir uçları adrenalin (epinefrin) ve noradrenalin (norepinefrin) adlı nörotransmiterleri (kimyasal elçiler) salgılar. Sempatik sinir sistemi adrenal bezlerden adrenalin sakınımını da uyarır. Genelde sempatik sinir sistemi etkileri vücudun aktivitesini arttırır, Bu aktivite savaşkan yanıtı olarak bilinir. Ortaya Çıkan en öneneli etkiler arasında kalp atışıma hızlanması ve güçlenmesi, havayollarının genişlemesi, kan damarlarının kaslarda genişlemesi ve deride ve abdominal (karın) organlarda daralması (kan akımın kaslarda artınsını sağlamak için) ve terlemenin artırası bulunur. Ayrıca, sindirim sistemi aktivitesi yavaşlar ve pupililer (göz bebekleri) genişler.

Parasempatik Sınır Sistemi

Parasempatik sinir sistemi biri beyinden ve bir diğeri alt omurilikten geçen bir sinir zincirinden oluşmaktadır. Sinirler, sempatik sinirler ile uyarılan ayın dokulara giderler. Parasempatik sinirler, adrenalin ve noradrenalin ile zıt etkili bir nörotransmiter olan asetilkolini salgılarlar, Parasempatik sistem esas olarak, sindirim ve atılım gibi günlük işlerden sorumludur. İlaçların Atkıları Çeşitli hastalıklar otonom sinir sistemini etkileyen ilaçlar ile tedavi edilebilirler. Örneğin antikolinerjik ilaçlar asetik kolinin etkisini durdururlar ve barsakta kas spazmlarını azaltırlar. Betabloker ilaçlar kalpte adrenalin (epinefrin) ve noradrenalin (norepinefrin) etkisini durdururlar ve böylece kalp atış hızını ve gücünü azaltırlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp