Peygamberimize Göre Nasıl Uyumalıyız?

Peygamberimize Göre Nasıl Uyumalıyız? :

Hz. Peygamber’in(sav) uyku düzenini incelediğimizde çok mutedil, bedene ve uzuvlara en faydalı uyku olduğunu görürüz.

Resulullah(sav), gecenin başlangıcında uyur, ikinci yarısının başında uyanırdı. Kalkar, misvaklanır, abdest alır ve Allah’ın kendisine farz kıldığı namazı kılardı. Böylece bol sevapla birlikte, beden ve organlar uyku, istirahat ve hareketten nasibini almış olurdu, işte bu kalp ve beden sağlığının, dünya ve ahiret saadetinin zirvesidir.Hz. Peygamber(sav), ihtiyaçtan fazla veya az uyumazdı. Bunu en mükemmel şekilde uygulamıştır. O, uykusu geldiği zaman, sağ tarafına yatar, gözleri kapanıncaya kadar Allah’ı zikrederdi. Ancak yatacağı zaman midesini yiyecek ve içecekle doldurmazdı. Yanını tam olarak yere yapıştırmazdı.

Yüksek yataklar edinmezdi.

Onun Şifalar lifle dolu deriden bir yastığıvardı. Yastığa yaslanır ve zaman Kitabı zaman elini yanağının altına koyardı.Hz. Peygamber, sabah horoz öttüğü zaman uyanır; Allah’a hamd, tespih ve tekbirde bulunur, ona dua eder; sonra misvaklanır, abdestini alır ve Rabb’inin huzurunda namaza dururdu.El-Bera b. Âzib’den(ra) rivayet edildiğine göre Resulullah(sav) şöyle buyurmuştur: “Yatağına yatacağın zaman namaz abdesti gibi abdest al, sonra sağ yanına yat ve şöyle de, Allahım! Ben kendimi sana teslim ettim, yönümü sana çevirdim, işimi sana bıraktım. Rahmetini umarak ve azabından korkarak sırtımı sana dayadım. Senin dışında senden başka dayanılacak ve sığınılacak yoktur, indirdiğin kitabına ve gönderdiğin Nebiye iman ettim son sözlerin bunlar olsun. Eğer o gece ölürsen (İslam) fıtratı üzere ölmüş olursun.”Zaruretsiz gündüz uyumak iyi değildir. Çeşitli hastalıklara yol açar, rengi bozar, dalak hastalığına yol açar, sinirleri gevşetir ve yorar, iştahı azaltır. En kötüsü gündüzün ilk saatlerinde uyumak, bundan daha kötüsü gündüzün son saatlerinde ikindiden sonra uyumaktır.

Ancak yazın sıcağının şiddetli olduğu zaman uyumak sakıncalı sayılmamıştır.

Hz. Aişe(ra) şöyle demiştir: “Kim ikindiden sonra uyur da aklı giderse, kendisinden başkasını kınamasın.” İmam Ahmed şöyle demiştir: “Bir adamın ikindiden sonra uyumasını kerih görürüm ve onun aklının gitmesinden korkarım.”Sabah namazından sonra güneş doğuncaya kadar ve yatsıdan önce uyumak kerih görülmüştür. Resulullah(sav) yatsı namazından önce uyumayı veya ondan sonra konuşmayı kerih görmüştür. Eğer ilim, zikir için veya zikir ehliyle sohbet konusunda olursa, kerih görmezdi.Resulullah’ın(sav “Bedeninin bir kısmı güneşte, bir kısmı gölgede uyumayı da kerih gördüğü124 rivayet edilmiştir. Başka bir rivayette, “Adamı, bir kısmı güneşte oturmaktan nehyetti” şeklindedir.

Yüzüstü yatmak da edep açısından olduğu kadar sağlık açısından da kerih görülür.
Çünkü bu şekilde uyumak, Resulullah(sav) tarafından cehennemliklerin uykusu olarak nitelenmiştir. Resulullah(sav)mescidde yüzükoyun yatan birisini görünce, onu ayağıyla dürttü ve “Kalk, bu cehenneme özgü bir yatıştır.”buyurdu. el-Berâ’hadisinde geçtiği üzere, temiz uyumak müstehaptır.Hz. Peygamber’in uyku konusundaki rehberliği, kalp, beden ve ruhun, dünya ve ahiret saadeti hususunda faydalarını içermektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp