Hz.peygamber (s.a.v) Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmak

Hz.peygamber (s.a.v) Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmak :

İslam, bulaşıcı hastalıkları engellemek için şu uygulamalarda bulunmuştur

Karantina, hastanın tecrit edilmesi, veba olan yere girmeme ve oradan çıkmama, hastanın yanma girmeden ve ayrıldıktan sonra ellerin temizlenmesi, tıp ve ilaçla tedavi olmak, koruyucu ve tedavi edici aşı olmak.Ebu Hureyre’den rivayet edildiğine göre Resulullah(sav) şöyle buyurmuştur: “Güzzamhdan, arslandan kaçar gibi kaçınız.”îbn Abbas’tan rivayet edilen hadiste Resulullah(sav) şöyle buyurmuştur: “Cüzzamlılara sürekli bakmayınız.”Amr b. eş-Şerîd, babasından rivayet etmiştir: “Bir cüzzamlı biat etmek Peygambere^ geldi. Ona gittim ve bu durumu bildirdim. Bunun üzerine Resulullah, ‘Ona git ve biatim kabul ettiğimi söyle, geri dönsün!”’Hz. Peygamber(sav), suyun kirletilmemesini isteyerek şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz durgun suya abdest bozmasın ve böyle bir suda cünüplükten dolayı yıkanmasın.”Resulullah(sav), kapların üzerini açık bırakmaktan nehyetmiştir: “Kapların üzerini örtün ve kırbaların ağzını bağlayın. Zira senede bir gece vardır ki onda gökten veba yağar. Ağzı açık olan bir kaba ondan isabet ederse, mutlaka onun içine veba düşer.”Üzeri açık yiyecek ve sudan da uzak durmak gerekir. Çünkü içine zehirli bir hayvan düşüp yiyeni ve içeni öldürebilir.

SPOR YAPMAK

İslam, müslümanları beden eğitimi ve spora teşvik etmiştir. Bu amaçla cihada hazırlığı, el sanatlarını, hareketi, müsabakayı, ata binmeyi, yüzmeyi, ok atmayı vb. teşvik etmiştir. Bedenin yaşaması için gıdaya ve içeceğe ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Alınan gıdanın tamamı bedenin bir parçası haline gelmez. Bilakis her sindirimden sonra ondan bir parça artık kalır. Zamanla bu kalıntı kemiyet ve keyfiyet bakımından çoğalır. Bunlar vücuda zararlı hale gelir. Bunların vücutta bekletilmemesi, dışarı atılması gerekir. Bunun için en büyük çözüm hareket etmektir. Hareket maddi hastalıkların ve bir kısım mizaç hastalıklarının oluşmasını engeller. Spor için en uygun vakit, gıda mideden aşağı indikten ve iyice sindirildikten sonradır. Ata binmek, ok atmak, güreş yapmak, koşmak birer spordur. Bunlar cüzzam, karında su toplanması ve kalın bağırsak iltihabı gibi müzmin hastalıkları söküp atar.Ruhun sporu ise öğrenme, ahlak, sevinç, mutluluk, sabır, sebat, atılganlık, cömertlik, hayır yapmak vb. gibi ruhu rahatlatan şeylerdir.Cihad ve ondaki bütün eylem ve hareketler, kuvvet kazanmanın, sağlığı korumanın, beden ve kalbin sağlamlaşmasının, onların fazlalıklarının atılmasının, gam, keder ve üzüntünün yok edilmesinin en önemli yollarından biridir. Cihadda sağlığın korunması ve fazlalıkların atılması en küçük faydadır. Onun en büyük faydası, dünya ve ahiret hayırlarına ulaşmak ve şerri ortadan kaldırmaktır. O, bunun için meşru kılınmıştır.Mutedil hareket de sağlığın korunmasının en kuvvetli sebeplerinden biri sayılmıştır. Çünkü o, organları ısıtır, onlardaki fazlalıkları çözer, bedeni hafif ve canlı yapar. Bunun vakti, gıda mideden aşağıya indikten sonradır. Süresi ise insanların mizaçlarına ve gıdanın du- Mustafa rumuna göre beş veya altı saat ya da biraz daha az veya biraz daha Karataş fazladır. Mutedil harekette deri kızarır genişler ve terler. Böyle bir durumda hareketi kesmek gerekir.

ERKEN KALKMAK

Resulullah(sav) şöyle buyurmuştur: “Allahım! Sabah erken kalkan ümmetimin işlerini bereketli kıl!” “Sabah namazının iki rekatı dünya ve içindekiler den daha hayırlıdır.”Allah Teala şöyle buyurmuştur: “Sabahın Kuranını da (unutma). Çünkü sabah Kuranı (namazı) görülecek şeydir.”39 Kur’an-ı Kerim, erken uyumaya ve fecirden/imsaktan önce uyanmaya teşvik ediyor.Sabah erken kalkan kimse sağlık açısından çok büyük faydalar elde eder:

1. Şafak vaktinde ozon gazı yüksek oranda olur, gittikçe azalır ve güneş doğduğunda yok olur. Günümüzde atmosfer tabakasında bulunan, yeryüzünü bazı zararlı ışınlardan koruyan ozon gazının fecir vaktinde yeryüzüne indiği, sonra güneşin doğmasıyla yükseldiği ortaya çıkmıştır. Bu gazın sinir sistemine faydalı bir etkisi vardır. Zihin ve kas faaliyetlerini canlandırır. Öyle ki, insanın zihin ve kas faaliyetlerini sabahın erken saatlerinde zirveye taşır. Ozonun bedene çok büyük bir canlılık verdiği ve büyük bir mutluluk hissi uyandırdığı ispat edilmiştir. Bu yüzden insan, kendisini sabah rüzgarı denilen şafak melteminin kollarına bıraktığı zaman gündüz veya gecenin hiçbir saatindekine benzemeyen bir haz ve coşku hisseder.

2. Güneşin doğuşu esnasındaki ışınlarının rengi kırmızıya yakındır. Bu uyarıcı rengin sinirlere tesir ettiği, uyanıklığa ve harekete sevk ettiği bilinmektedir. Nitekim bu morötesi ışınların oranı güneşin doğuşu esnasında en yüksek düzeyde olur. Bu ışınlar, vücudun gelişmesi gerekli olan D vitaminini yapmak üzere cildi harekete geçirir.

3. Şafak vakti erken uyanmak, uzun uykuyu sona erdirir. İnsanın uzun saatler boyunca ve aynı tarzda uyuması, kendisini kalp hastalıklarına özellikle damar tıkanıklığına maruz bırakmaktadır. Çünkü uyku mutlak bir hareketsizliktir. Bu hareketsizlik uzun süre devam ettiği zaman, yağlı maddeler atardamarların duvarlarına çökerler. Bunlardan biri de koroner damardır. Damar hastalıklarına yolaçan etkenlerden korunmanın yollarından biri de, müminlerin Rablerine dua ve namazla yakınlaşmak için gecenin derinliklerinde uyanmalarıdır. Allah Teala şöyle buyurmuştur: “Gecelerini Rablerine secde ederek, O’nun divanında durarak geçirirler. “Gerçekten gece kalkmak, daha verimli ve daha etkilidir.”

4. Kandaki kortizon oram sabahleyin 7-22 mg arasında, akşamleyin ise 7 mg’dan daha az olur. Kortizonun vücudun faaliyetlerini artıran önemli bir madde olduğu ve vücuda gerekli gücü sağlayan şeker oranını artırdığı bilinmektedir.Bu zikredilen faydalara bir de namaz ve abdesti eklersek, Kuranın emirlerine sarılan bir Müslümanm ruhen ve bedenen sağlıklı bir insan olduğunu görürüz. O, erken uyanıyor, yeni günü dinç ve zinde bir şekilde karşılıyor. Günlük işlerine zihninin, ruhunun ve gücünün en zirvede olduğu sabahın erken saatlerinde başlıyor ve kat kat fazla netice alıyor. Bir de bunun bütün toplum tarafından benimsendiğini düşünecek olursak, işte o zaman İslam toplumu sağlıklı bir toplum olur. Onu farklı kılan en önemli unsur, şafak vaktinde hayata başlamasıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp