Hz. Peygamber’in Sünnetinde Hastaya Karşı Görevlerimiz Nelerdir?

Hz. Peygamber’in Sünnetinde Hastaya Karşı Görevlerimiz Nelerdir? :

HASTAYI ZİYARET ETMEK ve MORAL VERMEK

İnsan, kendisine iyilik yapana muhabbet ve sevgi besler. Özellikle hasta ve darda olduğu durumlarda kendisine iyilik yapıldığında bu sevgi daha da artar. Hasta olan bir kimseyi ziyaret etmek, hastayı sevindirir ve onun gönlünde çok güzel hisler bırakır. Bu yüzden Peygamber(sav), hasta ziyaretini teşvik etmiştir. Resulullah(sav), müs- lümanın birbiri üzerindeki haklarından birinin de “hasta ziyareti” olduğunu söylemiştir.Hz. Peygamber(sav), bizzat kendisi ashabından hasta olanları ziyaret eder ve ashabına da hasta ziyaretinde bulunmalarını tavsiye ederdi.Resulullah’ın, hasta ziyaretini teşvik eden hadislerinden bazıları şöyledir:“Kim Allah rızası için bir hastayı veya bir kardeşini ziyarete giderse, görevli bir melek yoluna çıkıp ona, ‘Sana ne mutlu! Güzel bir yolculuk yaptın. Kendine cennette barınak hazırladın! diye seslenir.”“Kim hasta bir kardeşini ziyarete giderse, oturuncaya kadar cennet yollarında yürür. Oturduğu zaman rahmete gark olur. Eğer ziyareti sabah yaparsa, akşama kadar; akşam ziyaret ederse sabaha kadar yetmiş bin melek ona dua eder.

“Hasta ziyaretinin en mükemmeli, elini hastanın yüzünün veya elinin üzerine koymak ve halini sormaktır.”Ebu Said el-Hudrî’den rivayet edilen bir hadiste Resulullah(sav) şöyle buyurmuştur: “Hastanın yanına girdiğiniz zaman, ona ecelhususunda moral veriniz. Bu, eceli değiştirmez; ama hastanın gönlünü hoş tutar.”Ibn Kayyim der ki: “Bu hadiste tedavi yöntemlerinin en değerlisi bulunmaktadır ki, o da morali kuvvetlendirecek sözlerle hastanın gönlünü hoş tutmaktır. Bu sayede, kuvvette bir canlanma meydana gelir ve vücudun ısısı düşer. Böylece bu, hasta hastalığını tamamen atmaya veya hafifletmeye yardım eder.”Resulullah(sav), sadece ashabından hasta olanları ziyaret etmiyor; aynı zamanda iman etmeleri ümidiyle Müslüman olmayan hastaları da ziyaret ediyordu. Nitekim yanında hizmetçi olarak çalışan Yahudi bir genç şiddetli bir hastalığa yakalanmıştı. Resulullah(sav), zaman zaman bu genci ziyarete gidiyordu. Genç, ölmek üzere iken Resulullah yine ziyareti gitti ve başucuna oturdu. Sonra onu İslam’a davet etti. Genç, durumu sorarcasına babasına baktı. Babası, “Ebu’l-Kâsım’a uy!” dedi.

Bunun üzerine müslüman oldu ve ruhunu teslim etti. Peygamber (sav)“Onu cehennemden kurtaran Allaha hamd olsun!” diyerek dışarı çıktı.Ibn Kayyim, hasta ziyaretinin hastaya faydası yanında ziyaretçiye, hastanın ailesine ve topluma da faydaları bulunduğunu söylemiştir.Hadis-i şeriflerden Resulullah’ın(sav) ashabından hasta olanları ziyaret ettiğini, onlara çeşitli tavsiyelerde bulunduğunu ve moral verdiğini öğreniyoruz. Hz. Peygamber(sav), hastalığın bir imtihan olduğunu, hastalığa sabredenlerin günahlarının ağaç yaprakları gibi döküleceğini ve ahiretteki derecelerinin yükseleceğini belirterek hastalara moral vermiş, böylece en önemli ve etkili tedavi metodunu uygulamıştır. Hastaya, hastalığın uhrevi bir kazanç olduğu inancının verilmesinden daha üstün bir tedavi şekli düşünülebilir mi?

HASTAYA UYGUN İLAÇ ve GIDA VERMEK

Hz. Aişe’den rivayet edildiğine göre: “Hz. Peygambere, Talanın ağrısı var, yemek yiyemiyor’ denilince, Hz. Peygamber, ‘Size telbîneyi(sütlü bir aş) tavsiye ederim. Ona bundan yedirin.’derdi.”

HASTAYI YEMEYE ve İÇMEYE ZORLAMAMAK

Ukbe b. Âmir’den(ra) rivayet edildiğine göre Resulullah(sav) şöyle buyurmuştur: “Hastalarınızı yeyip içmeye zorlamayın. Lira Allah Teala onlara yedirir içirir.”Resulullah(sav), burada hastaları, onların iştahları olmadıkça bir şey yiyip içme hususunda zorlamamayı tavsiye etmektedir. Bu hususta ikna için “Onlara Allah’ın yedirip içirdiğini” beyan buyuruyor. Günümüz tıbbı da iştahı kesilen hastaya zorla yedirmenin ona fayda değil, zarar vereceğini belirtir.Başka bir hadis-i şerifte Resulullah(sav) şöyle buyurmuştur: “Kim henüz eceli gelmemiş olan hasta bir Müslüman kulu ziyaret eder de, yedi kere ‘Büyük arşın Rabbi yüce Allahtan sana şifa vermesini istiyorum diye dua ederse, günahları affolunur.”

HASTAYA DUA ETMEK
Hz. Peygamber(sav), ziyaret ettiği hastalara şifa bulmaları için dua ederdi. Hz. Aişe’den rivayet edildiğine göre Resulullah(sav) hasta ziyaretinde şu duayı yapardı: “Ey insanların Rabbi! Acıyı gider ve şifa ver! Sen şifa verensin. Senin şifandan başka şifa yoktur. Senden hiçbir hastalığı hariç tutmayan şifa istiyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp