Veba Otu

VEBA OTU AÇIKLAMA 1

Şapka büyüklüğündeki yaprakları hafif dişlidir. Alt tarafı gri tüylerle kaplıdır. Çiçeklenme zamanından önce kök sökülür.

Faydaları: Ateş düşürücüdür. Terletir. Soluk alma zorluğunu giderir. Gut ve sara hastalıklarında kullanılır. Salgın hastalıklara karşı kullanılır. Taze yapraklar, burkulma, ayakta oluşan yaralar, kangren, habis çıban ve şiddetli yaraların üstüne bırakılır. Adet kramplarını giderir. Astım içinde kullanılır.


VEBA OTU AÇIKLAMA 2

Diğer ismi:
Kelotu.

Bitki: Anadolu, Avrupa, Kuzey ve Batı Asya''da yetişir. 80 cm'' ye kadar yüksekliği olan çok yıllık otsu bir bitkidir. Bitkinin hoş olmayan hafif bir kokusu vardır. Kar eridikten sonra çiçekleri görülür, sonra yapraklar gelişir. Meyve verme zamanı yaprakların üst yüzeyi yeşil, alt yüzeyi gri tüylüdür. Seyrek dişlidir. Yaprak saplan uzun, üst kısımda dar ve oyuk, alt kısımda geniştir.

Erkek bitkilerde salkım şeklinde polen üreten çiçekler vardı. Dişi bitkilerin çiçekleri kirli kırmızıdan pembeye kadar değişen renk alır ve salkım şeklinde toplanmıştır. Kökü 4 cm kalınlıktadır, kahverengidir. kök sürgünleri 1,5 m'' ye kadar uzar, uçlarda kalınlaşır. Sonbaharda veya ilkbaharda çiçek açmadan önce kökler toplanır.

İlaç etkili kısmı: Kurutulmuş kök kısımları kullanılır. Bileşiminde; sesquiterpen (petasin vb.) ve pyrrolizidinalkaloidler bulunur.

Etkisi: Kramp gidericidir.

Kullanıldığı yerler: İdrar yollarındaki kramp şeklindeki ağrılarda ve özellikle taş sancılarında kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmaz.

İstenmeyen Etkileri: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 4,5-7 gr kurutulmuş kök.

Kullanım şekli: Hazır ilaç tarifine göre kullanılır.

Kullanım süresi: Bir yılda 4-6 haftadan uzun süre kullanılmamahdır.

Uyarı: Karaciğere zarar veren kanser yapabilen madde (pyrrolizidinalkaloidler) ihtiva ettiği için çayının hazırlanıp kullanılması tavsiye edilmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp