Sünnetçi Otu



SÜNNETÇİ OTU (YOĞURT OTU,Galium aparine L)


Diğer adları : Sünnetlice otu, Sarı Yoğurt otu, Hakiki Yoğurt otu.

Kökboyasıgüler familyasındandır. 20-80 cm boylarında, dik ve dört köşe gövdeli, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yaprakları kısa ve sivri uçlu; haziran-eylül aylarında açan altın sarısı çiçekleri gövde ucunda dallanmış salkımlar halindedir. Olgunlaştığında siyahımsı bir renk alan meyveleri birer tohumlu iki parçalıdır.Ülkemizde 2500 metre yüksekliğe kadar pek çok bölgede kendiliğinden yetişir.Çiçek açma mevsiminde toplanıp gölgede kurutulan toprak üstü kısımları halk hekimliğinde kullanılır.

MUHTEVASI: Uçucu yağ, mum, sitrik ve oksalik asitler, asperulin, rubiadin gibi glikozitler içerir.

FAYDALARI VE KULLANIMI:
İshal giderici, idrar ve safra artırıcı özellikleri vardır; çeşitli deri rahatsızlıklarına, saraya, gerginliğe (stres) karşı etkilidir.

Bunun için 20 gram kuru bitki 1 litre (5 bardak) kaynar suyla demlenir ve günde iki-üç kez birer bardak içilir.

Bitkinin diğer türlerinden; Dilkanatan, Yapışkan otu ya da Tırmanıcı Yoğurt otu adlarıyla anılan, G. Aparine türü de, 30-100 cm boylarında, dört köşe ve tüylü-dikenli, yeşil, dik ya da sürünücü gövdeli, bir yıllık otsu bir bitkidir. Mayıs-eylül aylarında yaprak koltuklarında, 1-7′si bir talkım oluşturan ve yaprak boylarını geçen dört taçyapraklı küçük beyaz çiçekler açar.1500 metre yüksekliğe kadar olan nemli, killi topraklarda, ekili alanlarda, hendeklerde, yol kenarlarında, çalılıklarda, yarı gölge yerlerde bulunur. Biraz gövdesindeki, ama özellikle yapraklarının arka yüzündeki tüysü dikenlerle, dokunduğu ya da ona dokunan her şeye, yapışkanlıymış gibi tutunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp