Su Baldıranı

SU BALDIRANI ( Wasserschierling, Cicuta virosa L.)

Maydanozgillerden, Doldengewâchse, Apiaceae familyasındandır.

Drugları: Su baldıranı kökü; Cicutae virosae radix

Su baldıranının sadece kökleri tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır.

Batı Avrupa'dan Doğu Türkistan'a kadar çok geniş bir alanda ve özellikle durgun su birikintileri ve bataklıklarda yetişir. Ana yaprakları 5-7 yan yapraktan, yan yaprakları ise üçlü, çift veya tek yaprakçıktan oluşabilir. Her parça yaprak mızrak şeklinde, kenarı kertikli ve koyu yeşil renklidir. Çiçekleri beyaz çok küçük her şemsiyecikte 10-20 adet çiçek bulunur ve 8-15 şemsiyecikte bir şemsiye meydana getirir. Kökleri derinlere gider ve kazık şeklindedir.

Hasat Zamanı: Çiçek açma zamanı olan Haziran'dan Eylül'e kadar ana kök ve yan kökleri çıkartılarak temizlenir ve kurutulur. Tentür yapımında kullanılacak ise taze olarak kullanılır.

Muhtevası: Birleşimindeki maddelerden en önemlileri; Cicutoxin (Sikutoksin), Cicutin (Sikutin) ve Cicutol ile az miktarda Uçucu yağ içerir.

Tesir Şekli: Teskin edici, yatıştırıcı, krampları çözücü, ağrıları dindirici özelliklere sahiptir.

Kullanılması: Homeopati'de Su baldıranı sinir sistemi, beyin ve omuriliğe çok tesir eder. Bu nedenle baş, sırt, eklem ağrılarına, düşme, bayılma, sara nöbetlerine karşı kullanılır. Asla çay olarak kullanılmaz.

Homeopati'de: Su baldıranı kökünden 20 gr ince kıyılarak bir şişeye konur ve üzerine 80 ml %70'lik alkol ilave edilir. Şişe iki günde bir çalkalanır ve 4-6 hafta sonra süzülerek Homeopati'de (Cicuta virosa) adı ile anılan tentür elde edilir.

Hastalığın Belirtisi (semptom)
1) Bütün kasların kramplı hali
2) Saralı haller (bağırma, inleme ve kulak çınlaması)
3) Düşünürken baş dönmesi ve baş ağrısı
4) Bakarken donuk bakma
5) Kramplar dokununca artar.

Yan Tesirleri: Çok zehirli olması nedeni ile mutlaka tarife uymak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp