Soğan

SOĞAN AÇIKLAMA 1

Yumruları ve yapraklan kullanılan, acı otsu bir bitkidir. Sabit uçucu yağ, şekerler, aminoasitler, fermentler içerir. Yeşil yaprakları ve kuru yumruları kullanılır. C Vitamini bakımından oldukça zengindir.Besleyici ve iştah açıcı bir besindir.

Faydaları: Mikropları öldürür, idrar tutukluğu ve damar sertliğinde faydalıdır. İdrar söktürür. Böbreklerdeki kum ve ya taşların düşürülmesinde yardımcı olur. Zihin yorgunluğunu giderir. İktidarsızlıkta faydalıdır. Afrodizyak (Cinsel gücü arttırıcı) özelliği vardır. Öksürük söktürür, bronşları temizler. Solunum yolları hastalıklarım tedavi edici özelliği vardır.

Böbrek ağrılarını dindirir. Kalp çarpıntısını keser. Cilt hastalıklarında kullanılır. Kandaki şeker oranını düşürür. Şeker hastalarına tavsiye edilir. Bağırsaklardaki mikropları temizler. İştah açar. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, antioksidandır. İçinde bulunan kükürt saçı besler ve dökülmeyi önler.

Kullanım Şekli: Hıçkırıkta soğan sıkılır, aynı miktarda kaynar su ile karıştırılıp içilir.Mide sancısında soğan çokça kaynatılır, soğutulur sabahları içilir.Tık nefes kimseler soğanı külde pişirip sabah-akşam yerlerse balgamı çıkartıp rahat ettirir, kesif rutubeti kurutur, nefes alıp vermeyi düzeltir. Balgam çıkartmak için yağda kızartılmış soğandan sabah-akşam bir müddet yenilmeye devam edilmelidir. Prostatta; soğan suyu sirke ile içilir. Soğan prostatın normal çalışmasını temin eder, bozulmasını önler.

Uykusuzlukta akşam yemeğinde soğan yenilmelidir, iktidarsızlıkta etle pişirilmiş soğan yahnisi yenilmelidir.Cinsi gücü artırıcı 10 adet soğan, 1 avuç susam, 1 adet piliç beraberce pişirilip yenilir.Soğan kadınların menapoz döneminde meydana gelen rahatsızlıklarını ve kemik erimesini önlemede faydalıdır.500 gr kırmızı soğan rendelenir 1 kilo suda suyunu salıncaya kadar kaynatılır, indirildikten sonra 250 gr Sirke ilave edilir 3-4 saat bekletilir, sonra salata şeklinde bolca yenir hazırlanan bu salata yağları ve lipitleri çözer, fosforca zengindir.Kırmızı soğanı yemeklerde ve salata şeklinde kullanmak sureti ile de istifade edilebilir. Taze soğan damar genişletici olarak faydalıdır, idrar söktürücüdür.

Soğan Tohumu: Soğan tohumu cinsi gücü artırır (bazı macunların terkibinde soğan tohumu vardır.).Çiğ soğanı çok yemek meniyi azaltır, aklı ifsad eder, baş ağrısı yapar.
Ürede; soğan rendelenir, üzerine şeker serpilir, suyundan günde 3 kaşık içilir.Alkolün zararlarını gidermek için; 500 gr soğan rendelenir, yarım kilo süt içerisinde 24 saat bekletilir, süzülür, günde 3 defa 1 çay bardağı içilir.

Haricen: Apsede soğan külde pişirilir, apsenin üzerine konur günde 3-4 defa değiştirilir. Tırnak mantarında; soğan ezilir, merhem haline getirilir, tırnaklara sürülür.
Romatizmada; soğan rendelenir, ağrıyan yerlere gece yatarken sarılır.Soğan ezilerek lapa haline getirilir, az tuz ilave edilir yanıkların, donukların çıkıklarını, burkulmaların üzerine sarıldığında tedavi eder, arı sokmasında aynı şekilde kullanılır, nasır ve siğilleri giderir, uykusuzlukta gece alın ve şakaklara konur, yağda pişirilen soğan kulağa sarıldığında kulak ağrısını giderir.

Soğan suyu sürme gibi göze çekilirse göz sulanmasını önler, göz egzaması, kaşıntısı ve göz tansiyonunu giderir.Soğan suyu buruna damlatılırsa başı çeşitli hastalıklardan temizler, nezlede akıntıyı keser, burun tıkanıklığını açar, kulak akması, nezle, grip ve kulak ağrılarına karşı hafif ısıtılan 1 parça pamuk üzerine birkaç damla soğan
suyu damlatılıp burun ve kulağa tampon yapılır veya doğrudan kulağa damlatılır, soğan suyu kulağa damlatıldığında kulağın iltihabını, uğultusunu ve çınlamasını önler, kirini giderir.

Saç dökülmesini önlemek için soğan yakılır külleri saç dökülen yere sürülür, soğan suyuyla saç kıran olan yerler ovulduğunda saç çıkarır.Yumuşayıncaya kadar pişirilen soğan cerahatli yaraları, çıban, kel vs. de lapa halinde kullanılır. Kulak akıntısı, ağır işitme, kulak çınlaması, kulak ağrısı, kulak iltihabı ve kulakta meydana gelen su toplamasına karşı kulağa 2-3 damla soğan suyu damlatılır (denenmiştir, çocuklarda da aynen kullanılabilir).

Yılan, köpek, kedi ısırmalarında (kuduz şüphesi varsa) soğan rendelenir, tuz ile karıştırılır, ışınlan yere sarılır.Varis ve cilt ülserinde; haşlanmış soğan sirke ile ezilir, hastalıklı bölgeye sürülür.siğilde; soğan suyu siğillerin üzerine sık sık sürülür. Nasırda; Kırmızı soğanın suyu nasırın üzerine sık sık sürülür.Cilt lekelerinde; soğan rendelenir, sirke ile karıştırılır, bir müddet bekletilir, sıkılır, suyu ile lekeler ovulur.Cilt çatlaklarında; rendelenmiş soğan çatlakların üzerine konulur.Yanıklarda; Soğan dilimlenir, yanıkların üzerine sarılır.Siğilde; bir parça soğan sirke içerisinde 1-2 saat bekletilir, sonra siğilin üzerine bağlanır birkaç gün içinde siğili köküyle birlikte çıkarır.

Sedefte; soğan bal ve tuzla lapa haline getirilir, ciltte meydana gelen lekelere ve sedef hastalığında hastalıklı bölgeye konulur.Soğan suyu sirke ile karıştırılır, güneşte cilde sürülürse ciltte meydana gelen beyaz ve kahverengi lekeleri (baras ve behak) giderir.Soğan suyu tavuk yağı ile karıştırılır, parmak arası mantarlarına sürülürse faydalı olur, tırnak mantarında da yararlıdır. Soğan suyu başa sürülürse saç dökülmesini önler, saç dökülen yerleri soğanla kuvvetlice ovmak çabuk saç bitirir.

Küçük çocukların idrar zorluğunda soğanın zarını lülelerinin ucuna kapatmak idrar zorluğunu giderir (tecrübe olunmuştur). Soğan suyu balla karıştırılır, tem-reye sürülürse faydalı olur, kör tırnağa sürülürse şifa temin eder. Kulak çıbanında soğan az tuzlu su içerisine konur biraz bekletilir, suyu ılıtılıp kulağa damlatılır.Kulak kurdunda soğan suyu ılıtılarak kulağa damlatılır, nasırda külde pişirilip üstüne bağlanır. Yanıklarda soğan ezilir üzerine sarılırsa acısını derhal keser, her türlü ağrı ve sızıda ağrıyan yere soğan sarılırsa ağrıyı hemen keser. Tuzlu soğan suyu sivilcelerin üzerine sürülürse sivilceleri giderir.Soğan tohumu; toz haline getirilir, balla karıştırılır.


SOĞAN AÇIKLAMA 2

Latince Adı: Allium cepa

Ingilizce: Onion

Almanca: Zwiebel

Özellikleri: Şiddetli prostat ve prostatite bağlı ağrılar

Soğan hem sebze hem de baharat olarak kabul edilebilir. Onu doğrarken göz yaşlarımızı tutamadığımız da bir gerçektir. Göz yaşına sebep olan etkin madde kükürt içeren propanthial-S-oksit maddesidir.

Prostatit (prostat içi iltihab) problemi olan hastaların önemli bir yüzdesi dayanılmaz ağrılardan şikayet ederler. Prostatit''e bağlı ağrı" şikayeti olan hastalar çektikleri ağrıları hiçbir ağrı kesiciyle geçiremediklerinden (dindiremediklerinden) bahsederken, birkaç gün uyku uyumadıklarını da söylemektedirler. Yine bazı prostatit hastaları cinsel ilişkiden hemen sonra çok şiddetli dayanılmaz ağrıların başladığından şikayet ederler. Yine bir çok prostatit hastası şiddetli ağrılarından bahsederlerken, sanki bir bilardo topunun üzerinde oturuyormuş gibi tanımlamalarda bulunmakdadırlar. Onlar için oturmak da bir azap olmakdadır. Genel bir kural olmasa da, doğal kükürt içerikli (sülfid) çok sayıda etkin madde prostaglandin üretimini yavaşlatır. Vücutta prostaglandin artışı inflamasyonu ve ağrıları artırır. Özellikle eklem ve romatizmal ağrıların ortaya çıkmasında en önemli sebep prostaglandin artışıdır. Romatizma ağrılarına karşı kullanılan ilaçların etkisi, prostaglandin üretimini azaltarak ağrıları hafifletmek şeklindedir. Kuru soğan, kimyasal yapıları farklı, çok sayıda kükürt içerikli etkin madde içermektedir. Örneğin, thiosulfinate. Thiosulfinate prostaglandin üretimini ihibe eden (frenleyen) etkin bir maddedir.

Prostata bağlı ağrılara karşı soğan kürü oldukça etkilidir. Bu durumda olanlar için kuru soğan önemli ölçüde yardımcı olmaktadır. Kür1 de nasıl kullanılacağı açıklan mışdır. Prostatit şikayetl olanların kendilerini soğuktan korumaları gerekir. Özellikle soğuk kış aylarında prostatit hastalarının karın bölgelerinden başlayarak ayak parmaklarina kadar kendilerini soğuğa karşı koruyacak şekilde giyinmeleri gerekir. Çünkü, soğuk havalar prostatit ağrılarını artırmakdadır. Prostatit hastalarının genel olarak en rahat ettikleri dönemler sıcak geçen aylardır. Iyi huylu prostat büyümesi (benigne prostate hyperplazy) olan hastaların soğukdan etkilenmeleri çok ender görülen bir durumdur. Eğer, prostatit rahatsızlığınız var ise, ağırlık kaldırmayınız ve ağır eşya taşımayınız. Taşıyacağınız yük 4-5 kg mı geçmemelidir.

Kür 1: Prostatit''e bağlı şiddetli ağrılara karşı Bir hafta boyunca her gün iki öğün, sabah ve akşam ikişer adet orta boy kuru soğan preslenip yarım dilim ekmekle beraber tüketilir. Presleme esnasında çıkan soğanın suyunu ziyan etmeyiniz ve de kesinlikle tuzlamayınız. Soğanı presleme imkanı bulamıyorsanız, ağızda uzun uzun çiğneyerek beraberinde yarım dilim ekmekle beraber tüketebilirsiniz. Havuç suyunu çıkaran aletler, soğan suyunu çıkarmak için de mükemmel bir çözümdür. Kuru soğanın suda veya ateşte pişirilmeden çiğ olarak tüketilmesi gerekir.

Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar var ise mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Bilmeniz gereken nokta kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, bu kitaptaki bilgiler ile kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Bu kitabın içindeki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.


SOĞAN AÇIKLAMA 3

Bitki:
Anadolu'' da yaygın olarak yetiştirilmektedir. 60-100 cm yükseklikte, soğanlı ve otsu bir bitkidir. Yaprakları boru biçiminde, içi boş ve mavimsi yeşil renklidir. Çiçekleri beyaz veya pembe renklidir, küre biçiminde çok sayıda çiçek bir arada bulunur. Tohumlar siyah renkli, köşeli ve küçüktür.

Ilaç etkili kısmı: Taze veya kurutulmuş soğanı kullanılır. Bileşiminde; alilin, kükürtlü bileşikler, esans, peptit ve flavonoidler bulunur.

Etkisi: Mikrop öldürücüdür. kandaki yağı azaltır, tansiyonu düşürür, kanın akışkanlığını artırır.

Kullanıldığı yerler: İştahsızlıkta ve yaşlılığa bağlı damar şikayetlerinde önleyici olarak kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen Etkileri: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktan 50 gr taze soğan veya 20 gr kuru soğan,

Kullanım şekli: Taze veya kuru soğan bilindiği şekillerde yenir.

Kullanım süresı: Aylar boyunca kullanılırsa günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır (günde en fazla 0,035 gr difenilamin alınabilir).


SOĞAN AÇIKLAMA 4

ALLİUM CEPA

Soğan;
a vitamini, BI-B2 vitaminleri, nikotilamid asidi, kalsiyum, demir, fosfor madenlerini ihtiva eder. Ayrıca soğan glokonin ihtiva ettiğinden şekeri düşürür, çünkü soğan ensülinle aynı değerdedir.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen:
İdrar artırıcı, müshil, kan şekerini düşürür, hazmettiricidir (mide asidini artırır) anti bakteriyel (ağızdaki mikropların çoğalmasını önler) tansiyonu düşürür, kalbi kuvvetlendirir, bağırsak hareketlerini artırır, göğsü yumuşatır, vücuda sükunet verir, adet kanını söktürür, kumların dökülmesine yardımcı olur. Vücudu hastalıklara karşı korur, mide tembelliğini giderir, damar sertliği (ateroskloroz) da faydalıdır, böbrek ağrılarını dindirir, solucanı düşürür, safra yada balgamdan meydana gelen kusmayı, bulantıyı önler, damar sertleşmesini önler, kalp kaslarını atar ve toplardamarları korur, damarların sağlığı ve kanın temizlenmesi için çok faydalıdır, aort daralması ve prostat büyümesinde faydalıdır, sinir yorgunluğunu giderir, vücutta biriken su ve üreyi dışarı atar, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır, karında biriken suyu boşaltır, bacaklarda biriken suyu atar, sirozu geçirir, sinirleri rahatlatır, beyin yorgunluğunu geçirir, kalp krizi ve kansere karşı önleyici görev yapar, soğan tüm salgı bezlerini çalıştırarak asabi durumlarda, kalp çarpıntılarında ruhi bunalımlarda faydalı olur.

Böbrek, mesane ve cinsiyet yollarındaki mikrobik hastalıkların iyileşmesinde önemli rolü vardır, adenitte faydalıdır, karaciğer ve böbreklerin dengeli çalışmasını temin eder, saçları, kılları ve cildi gayet iyi besler, baş ve boğaz ağrılarını giderir, bronşit ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir, kanı temizler. Diz (artrozunda) kireçlenmesinde soğan suyu tarifedeki şekilde kullanılır. Son zamanlarda ilmi tababette fitonsid araç olarak mide tembelliği, aterosklorozda v.s. de tatbik edilmektedir. Soğanda bakterisit özellik olduğu tespit edilmiştir.

Kullanılışı: 500 gr Ilık suya, 3 adet soğan ince bir şekilde doğranır, 1 gece bekletilir, süzülür, ihtiyaç duyulan yerde bu sudan günde 3 çay bardağı yemeklerden evvel veya bir müddet sonra içilir. Şeker hastalarında yemeklerden yarım saat evvel alınmalıdır. Enfaktrüstte; yarım çay bardağı soğan suyuna i kaşık saf zeytinyağı konur üzeri limon sıkılarak doldurulur sabah aç karna veya yemeklerden 1-2saat sonra içilir. Gripte, nezlede, soğuk algınlığında, boğaz ve bademcik iltihabında; 1 çay bardağı soğan suyuna bir miktar bal konulup içilir, gargara yapıp yutulur. Soğan suyu balla şerbet yapılıp içildiğinde gözleri kuvvetlendirir, boğaz şişliklerinde faydalı olur. Kaynatılmış soğan .mide ve bağırsak gazlarını giderir, kabızlığı önler, hazmı kolaylaştırır, balgamı keser. Bağırsak gazlarını gidermede çiğ soğan faydalıdır. Kabızlığı gidermede çiğ veya pişmiş soğan bolca yenir.

Soğan kuyruk yağı ile pişirilir günde 2-3 kaşık yenirse nefes darlığına ve müzmin öksürüğe faydalı olur. Amfizem''de-Astım''da. bronşitte, 500 gr süte büyükçe bir soğan doğranır, iyice pişirilir, şekerle tatlandırılır, günde 2 bardak içilir. Bardağın biri gece yatarken içilirse daha faydalı olur. Astımda; soğan incecik doğranır, üzerine bal dökülür. I gece bekletilir, meydana gelen şuruptan günde 4 defa 1 çay kaşığı içilir. Solucan düşürmek için soğan süt ile kaynatılır, 3-4 gün sabahları aç karna içilir. Hıçkırıkta soğan sıkılır, aynı miktarda kaynar su ile karıştırılıp içilir. Mide sancısında soğan çokça kaynatılır, soğutulur sabahları içilir. Tık nefes kimseler soğanı külde pişirip sabah-akşam yerlerse balgamı çıkartıp rahat ettirir, kesif rutubeti kurutur, nefes alıp vermeyi düzeltir. Balgam çıkartmak için yağda kızartılmış soğandan sabah-akşam bir müddet yenilmeye devam edilmelidir. Prostatta; soğan suyu sirke ile içilir. Soğan prostatın normal çalışmasını temin eder, bozulmasını önler. Uykusuzlukta akşam yemeğinde soğan yenilmelidir, iktidarsızlıkta etle pişirilmiş soğan yahnisi yenilmelidir. Cinsi gücü artırıcı 10 adet soğan, 1 avuç susam, 1 adet piliç beraberce pişirilip yenilir.

Soğan kadınların menopoz döneminde meydana gelen rahatsızlıklarını ve kemik erimesini önlemede faydalıdır. 500 gr kırmızı soğan rendelenir 1 kilo suda suyunu salıncaya kadar kaynatılır, indirildikten sonra 250 gr Sirke ilave edilir, 3-4 saat bekletilir, sonra salata şeklinde bolca yenir hazırlanan bu salata yağları ve lipitleri çözer, fosforca zengindir. Kırmızı soğanı yemeklerde ve salata şeklinde kullanmak sureti ile de istifade edilebilir. Taze soğan damar genişletici olarak faydalıdır, idrar söktürücüdür, Soğan tohumu: Soğan tohumu cinsi gücü artırır (bazı macunların terkibinde soğan tohumu vardır.). Çiğ soğanı çok yemek meniyi azaltır, aklı ifsat eder, baş ağrısı yapar. Ürede; soğan rendelenir, üzerine şeker serpilir, suyundan günde 3 kaşık içilir. Alkolün zararlarını gidermek için; 500 gr soğan rendelenir, yarım kilo süt içerisinde 24 saat bekletilir, süzülür, günde 3 defa 1 çay bardağı içilir.

Haricen: Apsede soğan külde pişirilir, apsenin üzerine konur günde 3-4 defa değiştirilir. Tırnak mantarında; soğan ezilir, merhem haline getirilir, tırnaklara sürülür.
Romatizmada; soğan rendelenir, ağrıyan yerlere gece yatarken sarılır. Soğan ezilerek lapa haline getirilir, az tuz ilave edilir yanıkların, donukların çıkıklarını, burkulmaların üzerine sarıldığında tedavi eder, arı sokmasında aynı şekilde kullanılır, nasır ve siğilleri giderir, uykusuzlukta gece alın ve şakaklara konur, yağda pişirilen soğan kulağa sarıldığında kulak ağrısını giderir. Soğan suyu sürme gibi göze çekilirse göz sulanmasını önler, göz egzaması, kaşın tısı ve göz tansiyonunu giderir. Soğan suyu buruna damlatılırsa başı çeşitli hastalıklardan temizler, nezlede akıntıyı keser, burun tıkanıklığını açar, kulak akması, nezle, grip ve kulak ağrılarına karşı hafif ısıtılan 1 parça pamuk üzerine birkaç damla soğan suyu damlatılıp burun ve kulağa tampon yapılır veya doğrudan kulağa damlatılır, soğan suyu kulağa damlatıldığında kulağın iltihabını, uğultusunu ve çınlamasını önler, kirini giderir. Saç dökülmesini önlemek için soğan yakılır, külleri saç dökülen yere sürülür, soğan suyuyla saç kıran olan yerler ovulduğunda saç çıkarır. Yumuşayıncaya kadar pişirilen soğan cerahatli yaraları, çıban, kel vs. de lapa halinde kullanılır.

Kulak akıntısı, ağır işitme, kulak çınlaması, kulak ağrısı, kulak iltihabı ve kulakta meydana gelen su toplamasına karşı kulağa 2-3 damla soğan suyu damlatılır (denenmiştir, çocuklarda da aynen kullanılabilir). Yılan, köpek, kedi ısırmalarında (kuduz şüphesi varsa) soğan rendelenir, tuz ile karıştırılır, ısırılan yere sarılır. Varis ve cilt ülserinde; haşlanmış soğan sirke ile ezilir, hastalıklı bölgeye sürülür. Siğilde; soğan suyu siğillerin üzerine sık sık sürülür.

Nasırda; Kırmızı soğanın suyu nasırın üzerine sık sık sürülür. Cilt lekelerinde; soğan rendelenir, sirke ile karıştırılır, bir müddet bekletilir, sıkılır, suyu ile lekeler ovulur. Cilt çatlaklarında; rendelenmiş soğan çatlakların üzerine konulur.

Yanıklarda; Soğan dilimlenir, yanıkların üzerine sarılır. Siğilde; bir parça soğan sirke içerisinde 1-2 saat bekletilir, sonra siğilin üzerine bağlanır birkaç gün içinde siğili köküyle birlikte çıkarır.

Sedefte; soğan bal ve tuzla lapa haline getirilir, ciltte meydana gelen lekelere ve sedef hastalığında hastalıklı bölgeye konulur. Soğan suyu sirke ile karıştırılır, güneşte cilde sürülürse ciltte meydana gelen beyaz ve kahverengi lekeleri (baras ve behak) giderir. Soğan suyu tavuk yağı ile karıştırılır, parmak arası mantarlarına sürülürse faydalı olur, tırnak mantarında da yararlıdır. Soğan suyu başa sürülürse saç dökülmesini önler, saç dökülen yerleri soğanla kuvvetlice ovmak çabuk saç bitirir. Küçük çocukların idrar zorluğunda soğanın zarını lülelerinin ucuna kapatmak idrar zorluğunu giderir (tecrübe olunmuştur). Soğan suyu balla karıştırılır, temreye sürülürse faydalı olur, kör tırnağa sürülürse şifa temin eder. Kulak çıbanında soğan az tuzlu su içerisine konur biraz bekletilir, suyu ılıtılıp kulağa damlatılır. Kulak kurdunda soğan suyu ılıtılarak kulağa damlatılır, nasırda külde pişirilip üstüne bağlanır. Yanıklarda soğan ezilir üzerine sarılırsa acısını derhal keser, her türlü ağrı ve sızıda ağrıyan yere soğan sarılırsa ağrıyı hemen keser. Tuzlu soğan suyu sivilcelerin üzerine sürülürse sivilceleri giderir. Soğan tohumu; toz haline getirilir, balla karıştırılır, sürme gibi göze çekilirse kataraktı giderir.

Soğan suyu; tuz ile karıştırılıp siğillerin üzerine sürülürse siğilleri giderir, böcek ve arı sokmasında soğan kesilir sokulan yerin üzerine sürülür.


SOĞAN AÇIKLAMA 5

Bağırsak solucanlarını düşürücü
Mikrop öldürücü
Spazm çözücü
Gaz giderici
İdrar söktürücü
Balgam söktürücü
Mide dostu
Tonik

Soğan özsuyu (veya kaynatma veya çözelti) büyük çoğunlukla idrar söktürücü veya balgam söktürücü Etken olarak kullanılmıştır, ama asırlar boyu kategorilerinde belirtilen diğer amaçlar için de kullanıl Mıhtır. Mikrop öldürücü olarak, soğan mide bağırsak kanalında kokuşma ve mayalanma işlemini Sonlandırmakta yardımcıdır.

Kalbi güçlendirdiği de söylenir (kan basıncını düşürme eğilimindedir)ve hastalık veya ruhsal gerilim Nedeni ile aksayan cinsel gücü de geri getirir. Yarım soğanın küçük doğranıp ekmek ile yenmesi gaz sancılarını ve mide yanmasını Giderecektir. Bal ile karış tınlan soğan özsuyu ses kısıklığı ve öksürüklere iyi gelir. Haricen soğan özsuyu genişleyen yaralara uygulanabilir.

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

Özsu olarak, günde üç veya dört defa, çay kaşığı alın. Soğuk çözelti olarak, doğranmış bir soğanı bardak suda 24 saat ıslatın ve süzün. Günde 112 bardak Alın. Orta boy doğranmış bir soğanı 1 bardaktan biraz fazla suda 1 bardak sıvı kalana kadar kaynarın. Günde Çok defa, günlerce 1 çorba kaşığı alın.


SOĞAN AÇIKLAMA 6

Hemen her ülke ve iklimde yetiştirilen bu bitki yaklaşık 70 cm uzunluğundadır. Birçok yemeğe katılan bu bitkinin tamamından soğan ve sapından yararlanılır.

Özellikleri ve Yararları

- İshal yapıcı etkisi vardır.

- Bağırsak gazlarını giderir.

- Kan şekerini düşürür.

- Hazım bozukluklarını giderir.

- İştahı açar.

- Yaraların ve çıbanların iyileşmesine yardımcı olur.


SOĞAN AÇIKLAMA 7

Familyası Liliaceaedir. Bilimsel adı, Allium cepa.

Soğanı, taze sapı, yaprakları kullanılır. Avrupa, Asya, Mısır, Çin, Anadolu da yetişir. Eylül - Ekim aylarında hasat edilir.Kuvvetli idrar söktürür, kalbi uyarır, sindirim sistemini olumlu etkiler, safranın akışını kolaylaştırır, balgam söktürür.

Taze usaresi bakterilerin oluşmasını engeller. Antibiyotik etkili, antiseptik ve afrodizyaktır.Yüksek tansiyonda, solunum yolları rahatsızlıklarında,bağırsakları dezenfekte etmekte, kansızlıkta,romatizmada,artritte, safra taşlarında, bağırsak ishalinde, bronşitte, nezlede.Soğandan yararlanmak için her gün bir adet çiğ yemeli.(Posasını yutmak zorsa, iyice çiğnedikten sonra çıkarılabilir.)Soğanın katılmadığı yemek azdır.

Her tür sebzeye, dolma,salata, balık, et, omlet ve özellikle Fransızların ünlü soğanlı tartına ve soğan çorbasına katılır. Soğan nişastalı yemeklerin sindirimini kolaylaştırır. Soğandan elde edilen kükürt saç bakımı müstahzarlarında kullanılır. Soğan saçta yağın ve kepeğin oluşmasını engeller; bitkideki vitaminler kafatası cildinin kan dolaşımını olumlu etkiler. Soğan kabuğu saç boyar: 50 gr. soğan kabuğu 200 cm suda kaynatılır. süzülür, içine 5 gr. gliserin damlatılır. Bu karışımla saç dipleri her gün istenilen renk elde edilineeye kadar ovuşturulur. Bu yöntem yağlı saçlara uygulanmaz. Soğan midedeki asiditeyi çoğalttığından midesinde aşırı ''asit olanlar soğandan kaçınmahdırlar. Romatizmaya karşı 3 soğan kabuklarıyla kesilir, bir litre suda 15 dakika kaynatılır, süzülür. Sabah ve gece yatmadan önce birer bardak içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp