Sivri Yapraklı Sinirliot (plantago Lanzeolata) Nedir?

Sivri Yapraklı Sinirliot (plantago Lanzeolata) Nedir? : Ingl. Plantain - Alm. Spitzwegerich - Fr. Plantain Yöresel adları: Ateş yaprağı, bağa yaprağı, sinirli yaprak, yaraotu Drog adı: Plantiginis lanzeolatae fobum / yaprak Tentür: Plantago majör DİBitki özelliği: Üç tür sinirliot bitkisi, ülkemizin her bölgesinde, adeta kapımızın önünde, bahçe ve parklarda yetişir. Her mevsimde tazeliğini korur ve kullanılmaya hazırdır. Ama isteyen, yaprakları yazın toplayarak kurutabilir. Birinci tür, yukarıda tanıtılan sivri yapraklı sinirliot, ikinci tür, oval yapraklı sinirliot(Plantago media), üçüncü tür ise, oval yapraklı büyük sinirliot^Plantago majör). Bu üç türün de tedavi edici etkinliği eşittir.
Bileşim: Müsilaj, acı maddeler, flavonlar, silisik asit ve Aucubinglikoziti başlıca etken maddeleridir. Bitkinin antibiyotik etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır.Standart preparatlar: Bronchitussin SC, Bronhcostad, Mediasis...
Etkileri: Balgam söktürücü, öksürük, mukoza koruyucu, adstringent (dokuları sağlamlaştırıcı), idrar söktürücü, yara iyileştirici.Kullanım alanları: Öncelikle öksürüğe ve üst solunum yolları tahrişine karşı bitki çayı içilir. Bu hastalıkların tedavisi için , ayrıca bitki özsuyu da içilebilir. Bitkinin antibiyotik etki içerdiğinin başlıca kanıtlarından biri de, bitki özsuyunun, öteki bitki özsulanna oranla çok daha uzun bir süre bozulmadan kalabilmesidir. Onun özellikle akciğer ve bronşit hastalıklarında çok başarılı oluşunun başlıca nedeni, işte bu antibiyotik etkidir.Zayıf akciğerlere ve böbreklere sahip olan kişiler, temriye ve egzama üretenler, sıkça öksürenler, sesi kısılanlar ve kilosu normalin altında olanlar onu kullanmalıdırlar. İyi beslendikleri halde gelişemeyen çocuklar için de çok yararlıdır.Akciğer astımında ve bronşiyal astımda, sinirliot-kekik eşit karışımı kullanılabilir. Bu bitki karışımı karaciğer ve mesane hastalıklarında da başarılı olabilir.
Ezilmiş taze yapraklarla yapılan kompresler, çıbanları işletir, yüzeysel sertlikleri, siğilleri yok eder. Çok uzun süredir kapanmayan yaralar bile kısa sürede kapanır. Kesiklere, çatlaklara, eziklere, sinek veya böcek ısırmalarına karşı bitki özsuyu dıştan kullanılmalıdır.Kullanım biçimleri: Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış yaprak, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3-4 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir. Akciğer ve üst solunum yollan hastalıklanna karşı balla tatlandınlabilir. Şeker hastalan tatlandırmaz.Sinirliot özsuyu: Taze yapraklar iyice yıkanır ve ıslakken mutfak robotundan geçirilir. Saat başına 1 tatlı kaşığı özsu biraz suyla karış- tınlarak içilebilir.Sinirliot şurubu: Temiz taze yapraklar ince kıyılarak iyice ezilir ve biraz su katılarak kaynama derecesine kadar ısıtılır. Süzülmeden, bolca balla karıştınlır. Özellikle öksürük, akciğer ve üst solunum yollarıtedavisinde, saatte 1 tatlı kaşığı ağızda eritilerek yavaş yavaş yutulur.
Tentür: Plarıîago majör, oval yapraklı sinirliot türünden elde edilir. Başlangıç tentürü veya Dİ seyreltisi kullanılır. Öksürüğe karşı etkili değildir ve yalnızca diş ağrısı, kulak ağrısı, nevraljiler (sinir ağrıları) ve uykuda idrar kaçırma gibi rahatsızlıklara karşı önerilir. Günde pek çok kere, 10-15 damla tentür, bir yemek kaşığı ılık suya eklenerek alınır.Kulak ağrısına karşı, aynca gliserinle seyreltilerek kulak damlası biçiminde kullanılır. Başlangıç tentürü ve gliserin küçük bir şişede yan yarıya karıştınlır ve iyice çalkalanır. Her kullanımdan önce de çalkalanmalıdır. Ağnya karşı kulağa birkaç damla damlatılır ve ayrıca içten de tentür kullanılır.
Uyarı: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp