Sıtma Otu

SITMA OTU AÇIKLAMA 1

( Arteminisia annua L.)


Diğer İsimleri:Türkistan Pelin otu,Peygamber süpürgesi,Bir yıllık Pelin otu,Malarya otu

Familyası: Bileşikgillerden, Korbblütengewâchse, Asteraceae

Drugları: Sıtma otu; Artemisiae annuae herba
Sıtma otunun (yaprak, çiçek, gonca ve sürgünleri) çayı içilir ve natürel ilacı yapılır.

Pelinotugillerden (Artemisiagillerden) olan Sıtma otu vatanının Türkistan olması nedeni ile Türkistan Pelin otu, bir yıllık olması nedeniyle Bir yıllık Pelin otu diye de anılır. Fakat çok eskiden beri sıtmaya karşı kullanıldığından Sıtma otu diye de anılır. Çinliler tarafından yaygın olarak kullanıldığından Çin Pelin otu diye de anılmaktadır.

Bitkinin adı üzerinde, bir yıllık pelin otu diye anılır ve bir yıllıktır. Sonbaharda tohumlarının toplanıp ilkbaharda ekilmesi gerekir. Sıtmaotu 50-150cm boyunda dikine yükselen oldukça sık çatallaşan kahverengimsi kızıl renkli bir gövdesi vardır. Alt yaprakları uzun saplı, bir düzine yan yaprakçıklardan oluşur ve yan yapraklarında diş veya tarak gibi yan lopları bulunur. Üst yapraklar ise oldukça küçüktür ve genelde sarımsı yeşil renktedir. Çiçekleri bitkinin üst kısmındaki sürgünlerde salkım gibi bir arada yoğunlaşmıştır. Çiçek başları dikey veya sarkık küre şeklinde ve açık sarımtırak renklidir.

Hasat zamanı: Çiçek açmaya başladığı andan itibaren Temmuz ve Ağustos aylarında toplanarak gölgelik ve havadar bir yerde kurutulur. Kuruturken ısının 35˚ yi geçmemesi gerekir. Aksi halde birleşimindeki eterik yağlar yok olur. Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar da açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır.

Birleşimi: Birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
a) Yabani olarak yetişen sıtma otu %0,05-0,1 arasında Sesquiterpenlakton içerirken Turingen Üniversitesi (Almanya da) tarafından geliştirilen kültür sıtma otu %2 civarında içermektedir. Sesquiterpenlakton türevleri Artemisinin (3,6,9-Trimetil-octahydro-3,12-Epoxypyrano-[4,3-J]-1,2-Benzodioxepin-10-one), ayrıca Arteanoinasit ve Arteanoin B içerir.
b) Eterik yağlar; 1) Monoterpenler; en önemli olan terkip Artemisiaketon olup ayrıca α-ve β-Pinen, Kampfer, Campfen, Myrcen, 1,8-Cineol, Bornylasetat, Sabinen, 2) Sesquiterpenler; β-Caryophyllen, Germacren D, β-Cadinen ve Nootkaton
c) Flavonitler; Artemetin, Eupatorin ve Chrysosplentin

Kullanılması:
a) Araştırmalara göre Sıtma otu, tozu veya hapı başta sıtmaya (malarya) ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı kullanılır.
b) Halk arasında deri kaşıntısı, sarılık ve ateşli hastalıklara karşı kullanılmıştır.
c) Aşırı sıcaklardan dolayı hastalanan, ateşli baş ağrısı, baş dönmesi ve nefes darlığı çekenlerin sıtma ot çayı içmeleri halinde bu rahatsızlıkları geçer.

Açıklamalar: Tübingenb Üniversitesi (Pflazenbio chemie institut) tarafından yapılan araştırmalarda yeni bir kültür sıtma otu geliştirilmiştir. Şimdiye kadar ılıman ülkelerde yabani olarak yetişen sıtma otu yerine boyu 4m yi bulan en az 20-30kat daha Sesquiterpenlakton türevleri içeren ve tropik ülkelerde de yetişen yeni bir tür elde edilmiştir. dünya sağlık teşkilatı tarafından yapılan açıklamada yılda 300-500 milyon insanın Malaryaya yakalandığı ve bunlardan 1,5-2 milyonunun her yıl öldüğü belirtilmektedir. Ölenlerin genellikle %70-90 arasında Afrika da olduğu tespit edilmiştir.

Çayı: Sıtma otundan bir kahve kaşığı (2-3gr) 300-500ml kaynar suyla haşlandıktan sonra 5-10dk demlenmeye bırakılır. Sabah, öğle ve akşam içilir. Bu çaydan 3-5gün içmek yeterlidir.

Ekstresi: Sıtma otu Diklormetan ile veya diklormetan aseton karışımı ile ekstraksiyonu yapılarak ekstresi elde edilir. bu ekstreden hasta günde 3-5defa, 15-20 damla, 5-7gün süreyle alır.

Yan tesirleri: Bilinen bir yan tesiri yoktur.


SITMA OTU AÇIKLAMA 2

(Sıtma otu, ateş otu, terletici bitki)

Etkileri

• Müshil

• Lavman

• Terletici

• Kusturucu

• Ateş düşürücü

• Tonik

• Sıtma otunun etkisi alınış şekline bağlıdır. Soğuk alındığın da, haşlama tonik ve hafif müshil etkisine sahiptir. Sıcak alındığında, soğuk algınlığını gidermek, tekrarlayan ateş için ve nezle için kullanılabilir. Sıcak haşlama hem kusturucu hem de lavmandır.

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

• 1 çay kaşığı silme bitkiyi 1 bardak kaynak suya koyun, 30 dakika demleyin ve süzün.

* Tonik olarak, günde üç ila altı defa 1 çay kaşığı soğuk olarak alın. • Tentür olarak, bir defada 10 ila 40 damla alın.


SITMA OTU AÇIKLAMA 3

Etkileri

• Büzücü

• idrar söktürücü

• Tonik

• Sıtma otunun Amerikan tıbbına olan faydası daha çok idrar söktürücü özelliğidir ki bu nedenle böbrek problemleri, idrar zorlukları, kum hastalığı, sıvı toplanması romatizma ve sinir ağrısı için faydalı bir şekilde kullanılmıştır.

• Kök gövdenin büzücü özelliği vardır ve bir büzücünün faydalı olacağı yerlerde kullanılabilir.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

• 30 gram kök gövdeyi 1/2 litre suda 30 dakika demleyin.

Her üç saatte bir veya gerektikçe 30 ml alın.

• 1 çay kaşığı çiçek veya bitkiyi 1 bardak suda demleyin.

Günde i ila 2 bardak alın.

Tentür olarak, bir doz 8 ila 15 damladır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp