Sinameki Yaprağı (cassia Angustifolia) (cassia Senna) Nedir?

Sinameki Yaprağı (cassia Angustifolia) (cassia Senna) Nedir? : İngl. Senna leaves - Alm. Sennesblaetter - Fr. Feuilles de sénéBitki özelliği: Cassia angustifolia, Somali ve kuzey Afrika’da yabani olarak yetişir. Kültür olarak, güney Hindistan’da yetiştirilir.Cassia senna ise, Sudan’da ve batı Afrika’da yaygınlıkla yetişir.Bitkinin yapraklan ve tohumlan kullanılır. Daha etkili olan yapraklar çay biçiminde kullanılır. Etkisi daha az olan tohumlar ise, standart preparatların temel maddesi olarak kullanılır.Her iki tür de, 0,50 - 150cm yükseklikte, çalı görünümlü ağaçlardır.Drog adı: Sennae folium / yaprakSennae fructus / tohum
Tentür: Senna D6Bileşim: Yapraklar, flavon türevleri, rezin ve etkili madde olarak da serbest ve glikozit halinde antrasen türevleri taşır (Sennozit A ve B).Etkileri: Kabızlığa karşı kullanılan etkili bir müshildir.Kullanım alanları: Sinameki yaprağı, bilinen en etkili ve güvenilirmüshil ilacıdır. Pek çok müshil çayının formülünde yer alır. Sinameki tohumları da müshil olarak kullanılır, ama etki bakımından daha zayıftır. Akut kabızlığa karşı yaygınlıkla kullanılmaktadır. Ama, bitkisel kökenli olsalar da, müshil ilaçlarının sürekli kullanımı tavsiye edilmemelidir, çünkü bağırsakların tahriş olması ve organizmanın elektrolit kaybı nedeniyle sağlık sorunları oluşabilir.Tavsiye edilen kullanım alanları ve süresi şöyle olabilir: Kronik kabızlıkta; dışkının yumuşatılmasını ve bağırsakların temizlenmesini gerektiren tüm hastalıklarda, örneğin, anal fıstül, hemoroit ve düzbağır- sak(rektum) ameliyatları sonrası; röntgen çekimi için bağırsakların temizlenmesinde, karın bölgesindeki ameliyatların öncesinde ve sonrasında. Ama ne amaçla olursa olsun, sinameki kullanımı 8-10 günü aşmamalıdır.
Kullanım biçimleri: Sinameki yaprağı kesinlikle kaynatılmaz!!Kaynatılarak demlenen sinameki çayı, rahatsızlık verici gazlarınüretilmesine ve ishale yol açar.Soğuk suda demlenen çay ise, gaz oluşumuna ve ishale yol açmaz, dışkıyı yumuşatarak, rahat bir dışkılama sağlar.Bir çay kaşığı dolusu ince kıyılmış yaprak, orta boy bir su bardağı dolusu suda 8-12 saat boyunca, arada bir karıştırılarak demlendirilir ve süzülür. Acil durumlarda ise, aynı miktarda yaprak aynı miktardaki kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Ama çayın içilmesi için soğumasını beklemek gerekir; çünkü, sıcak çayda açığa çıkan ve gaz oluşumuna yol açan bir reçine, çay soğuduğunda bu etkisini yitirir. Yani, nasıl demlenirse demlensin, sinameki çayının soğuduktan sonra içilmesi çok doğru olacaktır!Gerektiğinde, 1 bardak sinameki çayı yatmadan önce içilir ve 6-8 saat sonra etkisini gösterir.
Tentür: Senna D6 seyreltisi, gaz sancısı çeken bebeklere ve küçük çocuklara, gerektiğinde, 5 damla, biraz suyla inceltilerek verilebilir.Uyarı: Sürekli kullanılmamalıdır! Gebelikte, emzirme süresince ve bağırsak düğümlenmesinde kullanılmaz!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp