Sığır Kuyruğu

SIĞIR KUYRUĞU AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları :
Çiçek ve yapraklar kökü

Kullanıldığı Yerler:Astıma karşı, balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici ve bronşitte faydalıdır.Kislerde, basurda, ateşi düşürür, ter söktürür, yatıştırıcı, idrar artırıcı, ishal ve mide ağrılarını kesici olarak kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletir, günde 2-3 bardak içilir. Çiçek ve yaprakları aynı etkiye sahiptir.

Kisleri gidermek için günde 3-5 bardak içilir. Uzun müddet devam edilir.Aşağıdaki terkip daha faydalıdır. Sığır kuyruğu çiçeği 20 gr gelincik çiçeği 20 gr ebegümeci çiçeği 10 gr 5 bardak kaynar suya, konulur, 10 dk bekletilir, bezle sürülür, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.Süt içinde haşlanan sığır kuyruğu çiçekleri öksürüğü ve kabızlığı önler, ter söktürür, basuru iyileştirir.

Basurda 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık sığır kuyruğu konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 3-4 bardak içilir. 10-15 gün devam edilir. Yapraklan toz haline getirilir, arpa unu ile karıştırılır, hap haline getirilip içilir.İdrar zorluğunda kökü kaynatılıp içilir.Kuvvet için çiçekleri toz haline getirilir, balla macun yapılıp yenilir.Rahim urlarında yapraklan çam kabuğu ile kaynatılıp içilir.

Böbrek kanamalarında; 1 bardak suya, 1 kaşık sığır kuyruğu aynı miktarda geniş yapraklı sinir otu yaprağı, aynı miktarda çekilmiş keten tohumu konur, 10 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir. Basurda sığır kuyruğu kökü toz haline getirilir, un ve yumurta sarısı ile pişirilip yenir. 12 gün devam edilirse basuru tamamen kurutur.Astım ve bronşitte; sığır kuyruğu, hatmi çiçeği, kekik, ebegümeci, sinir otu, civanperçemi, ayrık kökü, ısırgan otu, maydonoz, kedi nanesi, lavanta çiçeği, kedi otu kökü, nane, deve tabanı yaprağı ve çiçeği, adaçayı, raziyane, kafuru otu, melek otu kökü, nergiz çiçeği, saparna kökü, süsen kökü; bu otlardan eşit miktarda alınır, karıştırılır, bu karışımdan 2 su bardağı dolusu 6 litre suda 5 litre su kalıncaya kadar kaynatılır, süzülüp bir kaba doldurulur. Dolapta muhafaza edilir, günde iki defa sabah aç karna gece yatarken birer su bardağı içilir. Pekmezle tatlandırılabilir (denenmiştir.). Kesin faydalıdır.

Haricen: Göz ağrılarında lapa haline getirilir, göze konulur. Taze yaprakları sıkılır, suyu göze damlatılır.Taze yaprak ve çiçekleri ezilir, suyu çıkarılır, birkaç yıllık sağır olan kimsenin kulağına damlatırsa, sağırlığı giderir. Taze kökü ezilir, suyu çıkarılır damlatılırsa, kulağı açar ve kulaktaki gürültüyü geçilir. Taze yaprakları yanıklara yakı gibi konulursa faydalı olur. Ezilir sirke ile lapa haline getirilir, yaralara konulursa iyileştirir.Yağda pişirilen sığır kuyruğu çiçekleri yara, çıban ve basur memelerinin üzerine sarılırsa tedavi eder.Egzama - sulu egzamada, sığır kuyruğu yaprakları yakılır, külü vazelinle karıştırılır. Hastalıklı cilde sürülürse tedavi eder, denenmiştir.Taze sığır kuyruğu çiçekleri ezilerek siğillerin üzerine sürülürse faydalı olur.Sığır kuyruğu toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilirse burun tıkanıklığını açar. Alerjide yaprakları kaynatılır, suyu ile kompres yapılır, şeker hastaların da meydana gelen kaşıntılarda da yıkama kompres şeklinde kullanılır.3 bardak suya, 1 avuç ufalanmış bitki konur, 10-15 dk kaynatılır, ılıyınca kullanılır.


SIĞIR KUYRUĞU AÇIKLAMA 2

Bitki:
Anadolu1, Avrupa ve Kuzey Afrika'' da yetişir. 0,5-3 m yüksekliğinde 2 yıllık bir bitkidir. Birinci yılda tabandaki rozet şeklinde dizilmiş yaprakları, ikinci yılda çiçekleri taşıyan gövdesi meydana gelir. Yaprakların her iki yüzeyi de yün şeklinde tüylüdür. Kısa saplı sarı çiçekleri başak şeklinde dizilmiştir.

İlaç etkili kısmı: Kurutulmuş çiçekleri kullanılır. Bileşiminde; saponin ve yapışkan madde (polisakkarit) bulunur. Etkisi: Yapışkan madde ile yanma hissini giderir, balgam söktürücüdür, iltihaplanmayı önler.

Kullanıldığı yerler: Solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen Etkileri: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günde ortalama olarak 3-4 gr kurutulmuş çiçek kullanılır.

Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış 1 yemek kaşığı çiçek bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10-15 dakika demlenir, süzülerek içilir.Günde 2-3 defa çayı taze hazırlanarak içilebilir.


SIĞIR KUYRUĞU AÇIKLAMA 3

(Boz Kulak, Kurt Kulağı, Zinernit)


Etkileri

• Ağrı giderici

• Spazm çözücü

• Yumuşatıcı

* İdrar söktürücü

• Balgam söktürücü

* Yara iyileştirici

* sığırkuyruğu çayı öksürükler, ses kısıklığı, bronşit, bronş nezlesi ve boğmaca öksürüğü için iyi bir ilaçtır.

* Mide bağırsak nezlesi ve sindirim kanalındaki kramplar için de kullanılabilir.

* Çiçeklerinin çayı ağrıyı geçirir ve uyku verir.

* İltihaplar üzerinde veya ağrılı deri hallerinde harici kullanım için sıcak sirke ve su içinde kaynatılmış veya demlenmiş yapraklardan hazırlanmış çay veya pansuman kullanın.

* Burun dolgunluğu veya diğer solunum problemleri için bir avuç çiçek ilave edilmiş kaynar suyun buharını soluyun.

* Ezilmiş taze çiçeklerin siğilleri de yok ettiği söylenir.

* Yaprakların lapası veya kurutulmuş yaprakların tozu zor yaralar ve ağrılar için kullanılabilir.

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

* 1 çay kaşığı yaprak veya çiçeği 1 bardak suda demleyin. Günde 1 ila 2 bardak alın.

* Tentür olarak, her 2 ila 4 saatte bir, sıcak su içinde, 15 ila 40 damla alın.

NOT: Sığırkuyruğunun iki eski dünya türü olan adi sığırkuyruğu ve turuncu sığırkuyruğu tıbbi kullanım Çin ile eş değerdir.


SIĞIR KUYRUĞU AÇIKLAMA 4

Sıracagiller familyasındandır. Kuzey Yarıküre''nin ılıman bölgeleriyle, özellikle Avrasya''nın doğu kesiminde yaygın olarak yetişir. Ülkemizde de yol, bahçe ve tarla kenarlarında sıkça görülür. 60-200 cm. arasında boylanabilen, iki yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Sarımsı renkli ve yuvarlak kesitli, dayanıklı, ince tüylerle kaplı, dik ama dallara ayrılmayan yapıdaki gövdesi ve bitkinin birinci yılında, tabanında rozet şekli oluşturan, ikinci yılında gövdesinden de uzayan iri yaprakları vardır.

Sığırkuyruğu birinci yılını çiçeksiz geçirir. İkinci yılının yaz ortasından başlayarak, sonbahara kadar, gövdenin ucunda başaklar oluşturan parlak sarı renkli çiçekler açar. Bu çiçekler olgunlaşınca içinde tohumlarını taşıyan iki gözlü kapsülü olan meyvelere dönüşür. Güneşli; soğuktan ve rüzgârdan korunmalı yerleri seven sığırkuyruğu bitkisi, suyu iyi akıntılı olmak koşuluyla bitek olmayan topraklarda bile yetişir. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Sığırkuyruğunun yaprak ve çiçekleri, yapışkan bitki sıvısı, saponinler, uçucu yağ ve verbaskosit adı verilen flavonitler ile glikozitleri içerir. Bol miktarda nektar içeren çiçekleri, bal arılarını bitkiye çeker.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı

Bedene yararları Antik çağlarda da bilinen ve adı Homer''in destanlarında da geçen sığırkuyruğunun tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:

• Balgam söktürücüdür.

• Göğsü yumuşatır. Bronşit ve kronik öksürük durumlarında iyileştiricidir.

• Solunum yolları mukozasının enfeksiyonlarında iyileştirici etkiler yapar.

• Sesin boğuklaşması ve ses kısıklığı durumunda iyileştiricidir.

• Mide üşütmesinde oluşan karın ağrısını geçirir.

• İdrar söktürücüdür.

• Sakinleştiricidir.

Bu etkileri sağlamak üzere, sığırkuyruğunun yapraklan yaz ortasında kahverengileşmeden önce toplanıp özenle kurutulur. Çiçekleri ise, yaz ortasından sonbahar başlarına kadar kuru havada toplanır gölge yerde ya da 40 dereceden sıcak olmayan yapay ısıtmalı yerde kurutulur. Bitki nemli yerde kalırsa tıbbi etkilerini yitirir. Bu şekilde toplanıp kurutulmuş ve saklanmış olan yaprak-çiçek karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda demlendirilerek elde edilen infüzyondan, günde üç kez birer bardak içilir.

• Sığırkuyruğu, ayrıca etkili bir yara iyileştiricidir. Ciltteki yangıları da geçirir. Bunun için, körpe yaprak ve çiçekleri ezilerek bir yara lapası hazırlanır. Bu lapa şikâyetli yerlere dıştan uygulanır.

• Sığırkuyruğunun taze çiçekleri banyo suyuna katılırsa cildi yumuşatır ve sarı saçları parlaklaştırır.


SIĞIR KUYRUĞU AÇIKLAMA 5

Ortalama 2 metre yüksekliğindeki bu ot su bitki daha çok güneşli yerlerde yetişir. Yurdumuzda Kuzey Anadolu'' da yaygındır" Çiçek ve yapraklarından yararlanılır.

Özellikleri ve Yararları

- Göğsü yumuşatıcı özelliğinden dolayı öksürük hastalara şifa verir.

- İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.

- Balgamı söktürür.

- Terlemeyi sağlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp