Şeytan Kancası

Şeytan Kancası :

Bitki: Güney Afrika ve Nambia' da yetişir. 1,5 m kadar uzunlukta sürgünleri olan, sürünücü. çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar loblu ve gri yeşil renklidir. Büyük çiçekleri pembeden kırmızıya kadar renk alır. 15 cm uzunluktaki odunsu meyvesinin uzun kol şeklinde çıkıntıları bulunur, bitki ismini bu görünümden alır. Kökü 3 cm kalınlığında, 20 cm uzunluğunda, 600 gr ağırlığında ve etlidir.

İilaç etkili kısmı: Kurutulmuş (yan) kökleri kullanılır. Bileşiminde; acımadde (iridoid tipinde), tarçın asiti, flavonoid bulunur. Acılık değeri 5000-12000 arasındadır.

Etkisi: İştahı artırır, safra salgısını çoğaltır, iltihaplanmayı önler, hafif ağırı dindirici etkisi vardır.

Kullanıldığı yerler: İştahsızlık, hazımsızlık şikayetleri ve eklem hastalıklarında destek tedavi olarak kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Mide ve onikiparmak bağırsağında ülser varsa kullanılmamalıdır. Safra kesesinde taş olması halinde hekim tavsiyesi ile kullanılabilir.

İstenmeyen Etkileri:
Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı iştahsızlıkta 1,5 gr, diğer hallerde ise 4,5 gr kurutulmuş kök.

Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış 1çay kaşığı kök üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, oda sıcaklığında 8 saat bekletilip süzülür. İştahsızlık halinde hazırlanan çay üçe bölünür, yemeklerden kısa süre önce bir kısmı ısıtılarak içilir. hazımsızlık ve eklem hastalıklarında çayı hazırlanırken 3 çay kaşığı kök ve 300 ml kaynar su kullanılır, aynı şekilde uygulanır.

Uyarı: Hamilelik ve emzirme döneminde hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Tadı çok acıdır, bu acının duyu sinirleri vasıtası ile algılanması önemlidir, bu şekilde etkili olur. Fazla miktarda kullanılırsa ters etki yapıp iştahı azaltabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp