Semiz Otu

SEMİZ OTU AÇIKLAMA 1

Semiz otu yapışkan sıvı, bitki asidi, şeker, A-B1 ve C vitamini, kalsiyum ihtiva eder. Semizotu suyu çıkarılıp içilirse baş ağrısını giderir, idrar zorluğunda idrarı söktürür, çengelli solucanı düşürür, bronşitte faydalı olur, kan tükürmeyi önler, idrar yanmasını giderir, zayıflamada faydalıdır, ateş düşürür, kanı temizler, vücuda serinlik verir, kanlı idrarda, mide ağrısı ve iltihabında faydalı olur. Mesane ve böbrek iltihabında, böbrek ağrısı ve taşında, idrar yolları hastalıklarında ve idrar tutukluğunda, dizanteride faydalıdır. Antibiyotik özelliği vardır.Akciğer sertliğini, şeker hastalarının susuzluğunu giderir, kabızlığı gidermede faydalı olur. Uykusuzlukta, zihni yorgunlukta, safrayı kesici ve apandisitte faydalıdır. Sinir sistemi rahatsızlıklarını önler, bozulan sinir sitemini tedavi eder, sinir krizlerini giderir, vücuttaki zehirlerin atılmasını temin eder, çok yenilirse cinsi arzuyu azaltır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 7 gr semizotu doğranıp konur, 20 dk bekletilir, yemeklerden 1-2 saat sonra şekerle tatlandırılıp içilir.
35 gr semizotu suyuna 7 gr şeker katılıp içilirse safrayı keser, harareti söndürür, diş ağrılarını giderir.

Tohumları: Bağırsak kurtlarını, kıl kurdunu düşürmek için su veya sütle kaynatılıp içilir. Tohumlar toz haline getirilir, su ile içilir veya yenilir.
Semizotu ilaç maksadıyla hamilelikte kullanılmamalıdır, semizotu suyu mutlaka şekerle içilmelidir.

Haricen: Lapası yanık ve absede faydalı olur, un ile lapa yapılarak urların üzerine konulursa urların büyümesini önler.
Siğilde yaprakları ezilir, siğillerin üzerine konulur.Basurda lapa haline getirilir, basurun üzerine konulur.Çıbanlarda suyu kaynatılmış suyu lapası faydalı olur. Mide iltihabında lapa haline getirilir, midenin üzerine konulursa iltihabı giderir.Lapası başa konulursa baş ağrısını önler, şiş husyelerin üzerine konursa şişleri indirir. Ateş olan baş ve göz ağrılarında lapa halinde kullanılır.

YABANİ SEMİZ OTU -PİNG VVİCULAVULGARİS-

Kullanıldığı Yerler: Tazesi sıkılarak suyu içildiğinde şiddetli sıtmaları geçirir.Suyundan 40 gr içildiğinde kan tükürmeyi ve aybaşı kanını keser, solucan düşürür, basurda çok faydalıdır.
Vücuttaki alaca lekeleri gidermek için yabani semizotu sıkılır, suyundan günde 1 bardak içilir.

Haricen: Sıcaktan meydana gelen göz ağrılarında lapa olarak kullanılır.Urlara ve siğillere lapa halinde konulduğunda urları açar. Siğilleri döker.Baş ağrısı ve mesane ağrısında gülyağı ile lapa yapılıp konulursa faydalı olur.


SEMİZ OTU AÇIKLAMA 2

Semiz otu
Memleketimizde semizotu sevmeyen az bulunur herhalde. Bunca sevilmesine rağmen neden bahçelerden söküldüğünü hiç ayarlayamamışımdır. Öylesine de faydalıdır ki! Semizotuna İç Anadolu''da ''temizlik'' denir. Tarlayı ondan kurtarmak için bunca uğraştığımdan dolayı mı bu adı takmıştır Anadolu insanı bilinmez . Yaşadığım ya da kaldığım pek çok evin bahçesinde çıktı karşıma semizotu. Pazardan almak yerine bahçeden toplamayı tercih ettiğim için de her seferinde yeni lezzetler keşfettiren bu ottan bol bol yararlandım, toprağın besinini emmelerine izin verdim. İhtiyacım kadar kopardığım semizotlarından en çok salata veya pirinçli yemek yaptım. Elimde fazla semizotu olmadığında rengarenk salatalara ekledim, o da mayhoş tadını büyük bir zevkle verdi her seferinde:

Semizotu ve Kırmızı Soğanlı Patates Salatası 4-5 haşlanmış patates 1/2 demet semizotunun körpe yaprakları 1 yarım halka halinde doğranmış kırmızı soğan 2 diş rendelenmiş sarımsak 1/2 limonun suyu 1 çorba kaşığı sirke 4-5 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 1 çorba kaşığı dilimlenip kavrulmuş tuzsuz badem tuz, kırmızı pul biber Öncelikle salatayı yapacağınız kaseye sos malzemelerini (zeytinyağı, limon suyu, sirke, sarımsak, tuz ve kırmızı pul biber) koyup iyice çırpın. Patatesler soğumadan soyup küp şeklinde doğrayın ve sosa ilave edip karıştırın. Üzerine bir kapak kapatın ve arada karıştırarak her tarafının eşit miktarda sosu emmesini sağlayın. Bu şekilde patates salatanız çok daha güzel olacaktır. Patatesler soğuduğunda irice doğradığınız semizotlarını, kırmızı soğanı ve bademleri ekleyip karıştırın ve servis edin. (4 kişilik) Bu salata gevrek kırmızı soğan, mayhoş semizotu ve insanın içini rahatlatan patatesle hem birbirine çok yakışan üç rengi buluşturuyor, hem de doyurucu ve şık bir alternatif sunuyor sıcak yaz günlerinin hafif sofraları için. Semizotugillerden, hafif ekşi, açık yeşil ve tombul ya da uzun yapraklı semizotu toprakta yayılarak büyür. Hafif buğuludur yaprakları. Yediğinizde ağzınızın kamaşmasına neden olur.

Tohumdan tarlada yetiştirilip pazarlarda yaz kış satılan ehil semizotları hiçbir zaman yabanisi kadar lezzetli olmaz. Gövdesi kırmızıya yakın bir renktedir ve minik, sarı çiçekleri vardır yabanisinin. Bitkinin tepesinde yer alan tohum kapsüllerinde öyle çok tohum vardır ki, siz ne kadar kovalarsanız kovalayın, o mutlaka bir yerlere tohum bırakır, istemeseniz de yeniden yeşerir bahçenizde. ılıman iklime sahip tüm bölgelerde bulunur. Bu yerlerden biri de Kahforniya''dır, Nereden mi biliyorum? Semizotunun yendiğini bile bilmeyen çiftçi bir ailenin yanında bir ay kalıp işlerine yardım ettiğimden. Onlar bahçelerini saran semizotlarından kurtulmak için sürekli çaba gösterirken bir güzel salata yapıp koydum önlerine. Gözlerine inanamadılar! Bayıldılar bizim sevgili yaz salatamıza, bol soğan, domates ve semizotuyla yapılan semizotu salatasına ... Hele de onun ne kadar iyi bir vitamin ve mineral kaynağı oldugunu bilenler daha çok sever ve bolca yerler. A ve C vitaminleri. demir, fosfor, kalsiyum gibi mineraller, albümin ve yağlı maddeler içeren semizotu çiğ ya da pişirilerek yenilebildiği gibi kaynatılarak böbrek, mesane ve bağırsak iltihaplarında kullanılır. Aşık Şemsi Yastıman''ın satırlarına yansıyan semizotumuz bu kadar önemlidir işte ve bahçelerden kovulmayı çok da hak etmez: Makama yüzünden nohuta küstüm. Semizotuyla da selamı kestim. Sumaklı mantı da pek yakın dostum, Yiyen ahbaplara afiyet olsun. Gaziantep''te ''pirpirim'', Ankara''da ''temizlikotu'', Kıbrıs''ta ''canotu'', Rize''de zolaite'' adıyla tanınan semizotu eskiden Amerikan yedilerinin sevdiği bit-. erdenmiş. Avrupalılar fazla meraklı olmadığından yeni kıtaya ayak bastıklarında burun kıvırmışlar ona ve o yıllarda semizotu için: "Semizotunu sadece Fransızlar ve domuzlar yer, o da başka bir şey bulamadıklarında"yemişlerdir Semizotu memleketimizde genellikle taze olarak kullanılmakla birlikte İç .nadolu ve Güneydoğu Anadolu''da kurutularak diger mevsimlerde de yer. Çig olarak salatalara eklenebilir, tek başına yoğurtlanarak yenir. Antepeliler buna ''pirpirim cacığı'' derler. Maraş''ın semizotu çorbası, Gaziantep''in bakliyatli semizotu (pirpirim) yemeği bilinen yöresel yemeklerdendir. Yine Güneydoğu Anadolu Bölgesi''ne has bir salata da nar ekşisi, domates ve salatalık ilavesiyle yapılır ve bu salataya ''pirpirim ekşisi'' adı verilir. İç Anadoluda çokça yapılan pirinçli yemeği ve semizotlu bulgur pilavı bahçelerdeki semizotlarını değerlendirmek için iyi alternatiflerdir. Madem bahçeden . sökmediğinizde her tarafa yayılıyor, o zaman iyisi mi onu en iyi şekilde derlendirin, yemekler, salatalar yapın. Semizotu saplarından turşu yapılabildiği tohumları da çekilip una katılarak kullanılabilir. İsrail’de bizim ''pirpiekşisi''ne benzer, bol yeşillikli bir salata yapılır. Size onun tarifini verip farklı bir sebzeyle birlikteliğini kutsayayım istedim:

Lahana ve Semizotu Salatası (israil) 1/2 demet (250 gr) körpe semizotu yaprağı 1 demet taze soğanın beyaz kısmı 2 soyulup doğranmış salatalık 1 kase ince kıyılmış lahana Arzu ettiğiniz miktarda karışık doğranmış yeşillik (marul, tere, roka vs.) 3 çorba kaşığı limon suyu veya nar ekşisi 3-4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı tuz, karabiber arzuya göre taze nane, maydanoz, dereotu Hepsini karıştırıp servis edin. (4 kişilik)


SEMİZ OTU AÇIKLAMA 3

PORTULACA OLERACEA

Diğer isimleri: Tohmegan – Pürpürüm

Semiz otu yapışkan sıvı, bitki asidi, şeker, A-B1 ve C vitamini, kalsiyum ihtiva eder. Semiz otu suyu çıkarılıp içilirse baş ağrısını giderir. İdrar zorluğunda idrarı söktürür, çengelli solucanı düşürür, bronşitte faydalı olur, kan tükürmeyi önler, idrar yanmasını giderir, zayıflamada faydalıdır, ateş düşürür, kanı temizler, vücuda serinlik verir, kanlı idrarda, mide ağrısı ve iltihabında faydalı olur. Mesane ve böbrek iltihabında, böbrek ağrısı ve taşında, idrar yolları hastalıklarında ve idrar tutukluğunda, dizanteride faydalıdır. Antibiyotik özelliği vardır. Akciğer sertliğini, şeker hastalarının susuzluğunu giderir, kabızlığı gidermede faydalı olur. Uykusuzlukta, zihni yorgunlukta, safrayı kesici ve apandisitte faydalıdır. Sinir sistemi rahatsızlıklarını önler, bozulan sinir sitemini tedavi eder, sinir krizlerini giderir, vücuttaki zehirlerin atılmasını temin eder, çok yenilirse cinsi arzuyu azaltır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 7 gr semizotu doğranıp konur, 20 dk bekletilir, yemeklerden 1-2 saat sonra şekerle tatlandırılıp içilir. 35 gr semizotu suyuna 7 gr şeker katılıp içilirse safrayı keser, harareti söndürür, diş ağrılarını giderir. Tohumları: Bağırsak kurtlarını, kıl kurdunu düşürmek için su veya sütle kaynatılıp içilir. Tohumlar toz haline getirilir, su ile içilir veya yenilir. Semiz otu ilaç maksadıyla hamilelikte kullanılmamalıdır, semizotu suyu mutlaka şekerle içilmelidir.

Haricen: Lapası yanık ve apsede faydalı olur, un ile lapa yapılarak urların üzerine konulursa urların büyümesini önler. Siğilde yaprakları ezilir, siğillerin üzerine konulur. Basurda lapa haline getirilir, basurun üzerine konulur. Çıbanlarda suyu –kaynatılmış suyu- lapası faydalı olur. Mide iltihabında lapa haline getirilir, midenin üzerine konulursa iltihabı giderir. Lapası başa konulursa baş ağrısını önler, şiş husyelerin üzerine konursa şişleri indirir. Ateş olan baş ve göz ağrılarında lapa halinde kullanılır.


SEMİZ OTU AÇIKLAMA 4

Glikozit, alkoloit, uçucu yağlar, şeker, C vitamini ve mineral tuzlar içerir.
Kabızlığı önleyici etki gösterir.
Şeker hastalığı için faydalıdır.
Zayıflatıcı etki gösterir.
Siğiller için kullanılır.
Uykusuzluğa faydalıdır.
Zihni yorgunluğu giderici etki gösterir.
Sindirim sistemi hastalıklarmda faydalıdır.
Kanamalarda kullanılır.
Bağırsak parazitlerini düşünnede etkilidir.
Böbrek rahatsızhklarmda faydalıdır.
Çayı kanı temizleyici etki gösterir.
İdrar söktürücü etkisi vardır.
Fazla yendiği zaman cinsel gücü zayıflatıcı etki gösterir.

Kullanılışı 1: 400 gr semiz otu, 1 kuru soğan, yarım kaşık salça, 1-2 kaşık kadar zeytinyağı, i bardak pirinç veliman katılarak çorbası yapılır.

Kullanılışı 2: 600-700 gr semiz otu, birkaç yeşil biber, yarım limon ve zeytinyağı ile yemeği hazırlanır. Semiz otunun Anadoluda çok çeşitli yemekleri yapılmaktadır.


SEMİZ OTU AÇIKLAMA 5

Özellikleri


• Semizotgillerden etli ve mayhoş yaprakları seb ze olarak yenilen bir bitki.

• Buna Horasan teresi de denir.

• Bahçelerde ve dağlarda yetişen cinsleri vardır.

• Mizacı soğuk ve rutubetlidir.

Faydaları

* Safradan meydana gelen hastalıklar için fayda lıdır.

* Sirke ile birlikte yenmesi ve yara üzerinde mer hem gibi sürülmesi, semiz otundandır.

* Semizotu, diş ağrısına karşı faydalıdır, cinsel istek ve arzuyu azaltır. iştahı zayıflatır.


SEMİZ OTU AÇIKLAMA 6

Bağ ve bahçelerde yetişen, bir yıllık, otsu bir bitkidir. Toprağın üzerine yayılarak büyür.

Özellikleri: Demir ve C vitamini bakımından zengindir, besleyicidir. Semizotu, yaprakları salata olarak ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılır. Ayrıca, bol miktarda Omega-3 yağ asidi içerir.

Önerilen Hastalıklar: Mide ve bağırsak kanamalarında çok fayda verir. Semizotu sıkılıp suyundan içilirse, müzmin bronşite iyi gelir. Bol idrar söktürür, kanı üre ve benzeri pisliklerden temizler. Kilo verdirici özelliği vardır. Mide ve bağırsak yanmasını giderir. Semizotu yeşil salata şeklinde, iyi çiğnenerek yenilirse, faydası daha çok olur. Bağırsakları yumuşatır ve mide yanmasını giderir. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kanı temizler. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile zihin yorgunluğu ve uykusuzluğa iyi gelir. Dalak şikayetlerini azaltır. Kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıcı etkisi özellikle iç kanamaları durdurma ta faydalıdır. İdrar yanmasını giderir.Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Ayrıca, solucanları dökmeye de yardımcı olur.

Kullanma şekli: Semizotu genellikle etli yemeği, böreği ya da salatası yapılarak tüketilir. Ayrıca, yoğurt ile birlikte de farklı bir lezzet oluşturur. Tıbbi amaçla; Lapa haline getirilip başa konursa baş ağrısını keser yanık ve apselere konursa iyileşmesini kolaylaştırır. Taze olanı tercih edilmelidir.

Yan etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp