Sarısabır

SARISABIR AÇIKLAMA 1

Zambakgiller familyasından 180 kadar türü bulunan ve tropikal bölgelerde yetişen bir bitkidir. Bazan sapsız küçük bitkiler, bazan da dallı budaklı ağaçlar halinde bulunur. Yaprakları kalın ve etli olup, rozet şeklindedir. Çiçekleri yeşilimsi, sarı veya donuk kırmızıdır. Çoğu zaman üç renklidir. Yaprakları kesildiği zaman acı bir su çıkar. Pankima denilen bu su; hekimlikte kullanılır. Yurdumuzda da bulunur.

Kullanıldığı Yerler: Kabızlığı giderir. Mide hastalıklarında faydalıdır. Vücudu kuvvetlendirir. Yanıkların sebep olduğu sancıları keser. Sirke ile karıştırılıp, saç diplerine sürülürse, dökülmelerini önler. Tavsiye edilen miktardan fazla kullanılmamalıdır. Mesane ve rahim hastalıklarından şikayet edenlerin de kesinlikle kullanmaması gerekir.


SARISABIR AÇIKLAMA 2

Özellikleri


• Sahralarda yetişen bir bitkidir. En meşhuru em en sahilindeki Sokotra adasında yetişendir. Koç kusu güzel, tadı acı, rengi altın gibi sarıdır. Bıçakla kabuğu yarıldığı zaman sarı ve acı bir su çıkar ki çoğu kez kullanılan kısmı budur.

• Sansa bir ziraatı yapılan bir bitkidir. Kabuk yarılıp sıkıştırılarak suyu çıkartılır. sonra sap kısmı kurutulur. Karıştırılarak kullanıldığı zaman, diğer ilaçları zararsız hale getirir. Mizacı steak ve ku dur. Hekimlikte ve güzel koku yapimında kullan ımıştır.

Faydaları

* Sürme gibi ağrıyan göze çekilir veya damlatılır Göze sürme gibi çekildikten veya damlatildikta sonra göz, bir sargı ile kapatılır.

* Sansa bir, göz kapaklarındaki şişlikleri giderir karaciğerdeki tıkanıklığı açar, sarılığı giderir. Koç kunun veya sap kısmının tozunun, makatta meyda na gelen yaralar üzerine serpilmesi gayet faydalıdır.

* Dimayda ve göz sinirlerinde bulunan safralı ar tıkları temizler.

* Gülyağı ile birlikte alma ve şakaklara sürüldü gü zaman baş ağrısına karşı faydalıdır. Ağız ve bu run yaralarına da iyi gelir.

* İran sabırı su ile karıştırılarak iki kaşık kadar i çilciği zaman zekayı geliştirir, kalbi kuvvetlendirir, safra ve balgam artıklarını mideden temizler, şeh yeti düzenler, soğukta içildiği zaman ise kanlı is halden korkulur.


SARISABIR AÇIKLAMA 3

(Aloe Vera)

Tropikal bölgelerde yetişen bir bitkidir. Yaprakları kalın ve etli, rozet şeklindedir. Çiçekler yeşilimsi ve sarı dır.Yapraklarından acı bir su çıkar.

Faydaları:

Kabızlığı giderir. Vücudu güçlendirir. Sirke ile karıştırılıp saç diplerine sürülürse, dökülmelerini önler. Mide rahatsızlıklarında faydalıdır. Yanık acılarını keser.


SARISABIR AÇIKLAMA 4

Latince Adı:
Aloevera

Almanca Adı: Aloesaft

Diğer isimleri: Sabır, alö, öd ağacı.

Bilinen Bileşimleri: Serbest ya da glikozit halde antrasen türevleri (aloin ve aloemodin adlı maddeler), uçucu yağ ve reçine içerir.

Özellikleri: Türkiye’nin Aloe verasıdır. Anayurdu Afrika Kıtası olan sarısabır, ülkemizde Güneybatı ve Güney bölgelerimizdeki sıcak yörelerde yabani olarak yetişmektedir. Zambakgiller familyasından olan sarısabırın, kimi yerlerde de süs bitkisi olarak kültürü yapılmaktadır. 30 santimetreye kadar boylanabilen, çok yıllık aloe veranın yapraklarından elde edilen değişik özler ve ekstreler çeşitli cilt sorunlarında kullanılır. Kılıç biçiminde uca doğru incelip sivrileşen, kenarları testere gibi küçük dikenli, soluk yeşil renkli etli yaprakları toprağın üzerinde rozetler oluşturarak yükselir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri dik ve sık salkımlar halinde, sarı ve bazen kırmızı renkli olur. Pek seyrek olarak tohum bağlayan sarısabır bitkisinin tohumuyla çoğaltılması zordur. Bunun yerine, rozetinin kenarlarından verdiği yeni sürgün yapraklarının ayrılıp başka yere dikilmesiyle çoğaltılır. Güneşli yerleri seven ama kısmen gölgeli yerlere de dayanabilen sarısabırdan, nemli topraklardan daha çok verim alınır. Sarısabırın yapraklarının içinde saydam, jöleye benzeyen bir özsu bulunur. Hafif kokulu olan bu özsu, havayla karşılaşınca katılaşır ancak alkolde hemen erir. Sarısabırdan çıkarılan bu özsu, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır.

Önerilen Hastalıklar: Aloe veranın cildin iyileşme hızını artırdığı bilinmektedir. Müshil etkisi olmasına rağmen fazla kullanılırsa diyareye neden olabilir. Sindirimi kolaylaştırır Safra söktürücüdür. Kadınlarda aybaşı kanamasını artırarak aybaşı dönemini kolaylaştırır Böyle durumlarda, etkisinden yararlanmak üzere sarısabırın yaprakları kesilerek ya da çizilerek çıkan özsudan 1-2 damla alınır. Deri iltihapları ve egzama durumlarında rahatlama sağlar. Sarısabır ayrıca yaraları, küçük yanıkları, güneş yanıklarım ve böcek sokmalarını iyileştirir. Kuru ciltleri nemlendirip rahatlatır. Aloe vera bilinçli kullanımda sağlık açısından çok faydalı bir bitkidir.

Yan Etkileri: Gebe kadınlarda rahim kasılmalarına, emzikli annelerde ise bebekte ishale neden olacağı için, bu gibi kişiler sarısabırı dahilen kullanmamalıdır. Büyük anıklarda kullanılmamalı, hemen uzman doktora başvurulmalıdır. Alındığında mide krampları veya aşırı ishal oluştuğunda, dozu düşürmek veya kullanıma ara vermek gerekir. Ülseratif kolit gibi bağırsak sorunları olanların, aloe vera ekstrelerini doktor kontrolünde kullanması gerekir. Aloe vera ekstreleri çok uzun süreli kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp