Şahter Otu

Şahter Otu :

Diğer Ismi: Tilki kişnişi.

Bitki: Anadolu, Avrupa, Akdeniz ülkeleri ve Asya'da yetişir. 10-50 cm yüksekliğinde bir veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövde dik, ince, dallanmış ve hafif çizgilidir. Yaprakları saph ve parçalıdır, parçah yaprakları el şeklinde veya tekrar parçalıdır. Yaprakçıklar ince uzundur, uç kısmı küt veya sivridir. Çiçek sürgünü 20-40 adet çiçek taşır. Mayıs ekim ayları arasında çiçek açar, pembe veya kırmızı renklidir. Çiçek yapraklarının uç kısrru daha koyu renklidir. Meyvesi 2-2,5 mm çapında yuvarlak ve belirgin şekilde çizgilıdir, içerisinde tek tohum bulunur.

İlaç etkili kısmı:
Çiçeklenme döneminde toplanıp kurutulmuş toprak üstü kısımları kullanılır. Bileşiminde; % 1 oranında benzylisochinolin alkaloidleri (Protopin vb.), fenolkarboksilik asitler, flavonglikosidleri bulunur.

Etkisi: Üst sindirim organlarında hafif kramp giderici etkisi vardır.

Kullanıldığı yerler:
Mide-bağırsak ve safra kesesi kramplarında kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen Etkileri: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 6 gr ot.

Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış 2 çay kaşığı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 defa çayı taze hazırlanarak yemeklerden 30 dakika önce içilebilir.

Uyarı: Hamilelik ve emzirme döneminde, 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Fazla miktarda ve uzun süre kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp