Portakal

PORTAKAL AÇIKALAMA 1

(Citrus sinensis)

NARENCİYE KRALI

Portakalların dünyada ki en geniş narenciye mahsulleri olduğunu biliyor muydunuz?

Portakalın Hikayesi Nedir?
Portakallar ekşi ve tatlı olmak üzere iki kategoriye ayrılırlar.Portakalın birçok farklı türleri ve altcinsleri vardır. Yafa portakal dünyada en çok yenilen; Florida ve Kaliforniya Valensiya portakalı ise en çok suya sahip portakaldır. Ruby gibi kan portakalı ya boyalı portakal ve aside dayanıklı portakalları içeren diğer yaygın çeşitleri Akdeniz yöresine özgüdür. Mandalinalar, Citrus reticulaı tatlı portakallardan farklı sayılmaktadır ama mandalinalarla tatlı portakalların tadını birleştiren Tapınak portakalı gibi melezIeri de bulunmaktadır.

Portakalın Tarihi
Ekşi portakal çeşitleri Orta Çağlardan önce ekilmiştir. Tatlı türleri ise on beşinci yüzyıldan beri varlığını sürdürmektedir. Portakalların kökeninin güney Asya olduğu düşünülmektedir ve oradan da Suriye, İran, İtalya, İspanya ve Portekiz''e sıçramıştır. Columbus POrt2- portakalı batı Hintlilerden almıştır ve İspanyalı kaşifler ilk defa 1875" Florida'' ya getirmişlerdir, İspanyol misyonerler portakalı Kaliforni ya tanıtmak ile sorumlulardı.

Portakallar Nerede Yetişir?
Dünyadaki portakal üreticiliğinde lider ülke Brezilya''dır. Birleşik Devletler, Meksika, İspanya, İtalya, Çin, Mısır, Türkiye, Fas ve Yunanistan takip etmektedir. Florida ve Kaliforniya ise Birleşik Devletlerde ki portakal üreticiliğinde liderdir.

Neden Portakal Yemeliyim?
Portakallar kalp sağlığı için önemli bir mineral olan potasyum bakımından harika kaynaklardır. Her bir portakal günde tüketilmeli önerilen C vitamininin yüzde yüz otuzunu karşılamaktadır ve bu da üstün kaynaklardır. Portakallar aynı zamanda kalp hastalıklarını ve doğumsal bozuklukları önlemeye yardımcı B vitamini fotokimyasallar bakımından da iyi kaynaklardır. Fotokimyasallarından bahsetme gerekirse, portakalların flavonoid ailesinin özel bir grubu olan sahibini hastalıklı hücrelerden koruyan astilbin bakımından zengin olduğunu söyleyebiliriz. Dört bardak portakal suyu bir meyve servis eş değerdir.

Doğal ilaçlar
Portakallar, portakal suyu ve portakal kabuğu öksürük, soğuk algınlığı, kabızlık, diş ağrısı, katarakt ve iştahsızlık gibi birçok farklı durumlarda evlerimizin şifası olarak kullanılmaktadır. Portakal ağrılar için de kullanılmaktadır.

Tam Bir Hayat Kurtaran!

KALP SAĞLIĞI: Besin ve ilaç Yönetimi "Potasyum bakımının kaynaklar olan ve sodyum bakımından düşük olan besinleri diyetlerin yüksek kan basıncını ve çarpıntı riskini engelleyeceğini" bildirmiştir.

KİLO KONTROLÜ: Portakalın beyaz tabakasında bulunan iştahı önlemekte ve açlık seviyesini yedikten sonra dört saater düzenlemektedir. Çalışmalar portakal gibi meyveleri tüketen cips, kraker, tatlılar, şekerler gibi abur cubur tüketenlere sonraki yemeklerde daha az iştahlı olduklarını saptamıştır.

ENDiŞE: Portakal kokusuna maruz bırakılmış dişsel işlemler hastalarda endişenin yok olduğu ve kontrol gruplarına oran ruhsal durumlarında gelişmeler gözlemlenmiştir.

BÖBREK TAŞLARı: Rastgele bir çalışma araştırmacılar portakal suyunun böbrek taşlarının oluşmasını engellemek için gerekli idrardaki sitrat düzeyini diğer narenciye sularına oranla daha çok arttırdığı saptamıştır.

Portakallarla ilgili ipuçları

SEçiM VE SAKLAMA:

• Meyve: Sert, ağır, parlak ve renkli meyveleri arayın. Çürük, buruşuk ya da rengi bozulmuş meyvelerden uzak durun, bu meyvenin bayat olduğuna ya da yanlış depolandığına işarettir.
• Suyu: Paketteki son kullanma tarihine bakarak için ve paket açıldıktan sonra bir hafta içinde tüketin.
• Portakallar oda sıcaklığında birkaç gün bekleyebilir. Ama en iyi sonuçlar için plastik torbalarda ya da buzdolabınızın sebzeliğinde muhafaza edin.
• Portakallar dondurulabilir.

HAZıRLAMA VE SERVİs ÖNERİLERİ:
• Portakalı soymak için değişik yollar vardır.
• Basketbol metodu: Meyvenin ucundaki sapını çıkarın. Meyveyi etinin içinden kesmeden bir bıçakla ya da narenciye soyucuyla kabuğunu basketbol topu gibi çeyreklere ayırın. Kabuğunu çekip alın.
• Yuvarlama: İnce biçme hareketiyle sadece renkli kabuğunu sürekli spirallerle beyaz zarını bırakacak şekilde soyun. Meyvenin kıvrımından uzunlamasına kesin ve beyaz zarını çekip alın.
• Kırmızı soğanlı ve marullu yeşil salataya ya da meyve salatalarına portakal dilimleri ekleyin.
• Eti yumuşatmak için portakal suyu kullanın.

Portakal ve Kurutulmuş Armut Kompostosu
Ina Pinkney
Servis: 6 kişilik (1/3 kase) • Hazırlama ve Pişirme süresi: 30dk Bu tarif 6 adet enerji deposu yiyecek içerir.

MALZEMELER:
½ kase su
170 gr kurutulmuş armut, ince dilimlenmiş
½ kase portakal suyu
2 yemek kaşığı nane, taze güzelce doğranmış
¼ kase bal
1 çay kaşığı kişniş otu tohumu
1 büyük portakal, soyulmuş ve çekirdeği alınmış
¼ kase limon suyu

HAZIRLANIŞ: Kalın bir tavaya su, portakal suyu ve balı ekleyin ardından kaynamaya bırakın. Portakal dilimlerini, limon suyunu ve armutları atın. Orta ateşte meyve yumuşayana kadar düzenli bir şekilde karıştırarak 15-20 dk pişirin. Ateşten alın ve otlarla beraber harmanla; Üzerini örtün ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve en az bir: buzdolabında tutun. Soğuk ya da oda sıcaklığında servis edebilirsiniz.

BESİN ÖGELERİ:
Kalori: 140;
Toplam yağ: O gr;
Doymuş yağ: O gr;
Kolesterol:0
Sodyum: O mg;
Toplam karbonhidrat: 37 gr;
Lif: 3gr;
Şeker:0
Protein: 1 gr.


PORTAKAL AÇIKALAMA 2

Gaz giderici
Uyarıcı
Mide dostu
Tonik

Acı portakalın kurutulmuş kabukları hazımsızlık vakalarında faydalıdır. Taze kabuklarından elde edilen yağ bağırsak gazlarının atılmasına yarımcı olabilir, kronik bronşit için Hoş ve tahriş edici olmayan bir ilaç görevi de görür. Kurutulmuş çiçeklerin haşlaması hafif bir sinir uyarıcısı olarak etki eder, ama çiçeklerin damıtılması ile Elde edilen yağ içe çekildiğinde uyuşturucu özelliğe sahiptir.


PORTAKAL AÇIKALAMA 3

Kullanılan Kısımları:
Meyve, yaprak, çiçek, meyve kabuğu

Portakalda bol miktarda mineral maddeler (kalsiyum, potasyum, bakır, manganez, çinko, mağnezyum, fosfor, demir) vitaminler (A, B, B1, B2, B6, C, D vitamini) ve şeker vardır 1 adet portakalda 100 gr sütteki kalsiyuma muadil kalsiyum vardır.

Ayrıca sitrikasidi, oksalikasidi, niklosilamid asidi, kükürt ve klor ihtiva eder.

Damar sertliği ve felci önler, karaciğerin faaliyetini düzenler, safra ifrazatını artırır, susuzluğu giderir, şeker hastalığında faydalıdır, kanı temizler, sinirleri teskin eder, hazmı kolaylaştırır, yatmadan evvel yenirse rahat bir uyku verir, hamile kalmayı kolaylaştırır, allerjik rahatsızlıklarda faydalıdır.

Skorbüte karşı, spazm çözücü, ateş düşürücü, güçlendirici, bağırsak kurtlarını düşürücüdür.

Tansiyonu olanlar haftada i gün yalnızca portakal yemek sureti ile faydasını görürler. Başka bir şey yemeden 5-6 gün portakal kürü yapmak çok faydalıdır.

Portakal yaprağı haşlanıp içildiğinde sinir buhranını giderir. Hazımsızlık için iyi gelir vücudu şişmanlamaktan korur.

Portakal P vitamini ihtiva ettiğinden damarları güçlendirir, kanamalara mani olur, felci önler. Portakal C vitamini ihtiva ettiği için vücut direncini artırır, gribi önlemede faydalı olur. portakal bol vitamin ve madeni tuzlar mineraller ihtiva ettiği için kansızlıkta faydalıdır, hazmı artırır, karaciğeri çalıştırır.
Sinir sistemini güçlendirir, bilhassa portakal suyu hastaların hararet ve ateşini düşürür, kanı temizler, ağız mikroplarına karşı etkilidir, pekliğe karşı tavsiye edilir, kanı temizlemek ve sivilceleri gidermek için portakal kürü yapılmalıdır. Zayıflamak için 500 gr suya, 1 adet portakal, 3 adet limon doğranır kaynatılır, 2 kaşık bal konur, 5 dk sonra ateşten indirilir, günde 3-4 bardak içilir portakal küçük çocukları raşitizm ve skorbüte karşı korur.

Karaciğer yağlanmasında ve astım için; portakal yağı, kekik yağı, mersin yağı, biberiye yağı ve çam terebenti esansından sabah aç karna, gece yatarken i çay bardağı su içerisine 5''er damla konularak içilir (denenmiştir).

Haricen: Cildin parlaklık ve pembelik kazanması için zarı çıkarılmış portakal dilimleri ile yüze el ile yedire yedire sürülür, 15-30 dk bekleyip sonra gül suyu ile yıkanır. Portakal suyu cildi güzelleştirir ona tatlı bir pembelik verir. Yüzdeki siyah lekeleri gidermek için portakal suyu parmak ucu ile yüze sürülür sonra gül suyuna batırılmış pamuk veya tülbentle silinir.
Yüzdeki kırışıklıkları gidermek için ince dilimler halinde kesilir kırışık cildin üzerine konulur, 15-30 dk bekletilir.
Portakal yağı ile ağrıyan uzuvlara masaj yapıldığında ağrıları giderir.


PORTAKAL AÇIKALAMA 4

(Acı portakal, Sevil portakalı,ekşi portakal)

Etkileri

* Gaz giderici

• Uyarıcı

• Mide dostu

* Tonik

* Acı portakalın kurutulmuş kabukları hazımsızlık vakalarında faydalıdır.

* Taze kabuklarından elde edilen yağ bağırsak gazlarının atılmasına yaruno olabilir, kronik bronşit için hoş ve tahriş edici olmayan bir ilaç görevi de görür.

* Kurutulmuş çiçeklerin haşlaması hafif bir sinir uyarıcısı olarak etki eder, ama çiçeklerin damıtılması ile elde edilen yağ içe çekildiğinde uyuşturucu özelliğe sahiptir.


PORTAKAL AÇIKALAMA 5

Hayatımızdaki Yeri:
Portakalın, kabuğu ince ve parlak olanı tercih edilmelidir. Kabukları soyularak yenildiği gibi, suyu da sevilerek içilir. Lifli bir besin olduğu için, hem sindirim sistemine yarar sağlar, hem de kalp krizi riskini en aza indirir. C vitamini içeren bütün sebze ve meyveler gibi, kabuğu soyulduktan sonra hemen tüketilmezse, yararını kaybeder.

Yararları :

a) Kanı zehirlerden temizler.

b) C vitamini deposudur. Ayrıca Folik Asit ve Bioflavin bakımından da zengindir.

c) Sarılığa ve karaciğer hastalıklarına karşı etkili bir doğal ilaçtır.

d) Bağırsakları yumuşak tutar. Bedene güç ve enerji verir.

e) Organizmanın vitamin ve madensel tuz gereksinimini karşılar.

f) Özellikle gelişme dönemlerinde çocuklara bol bol portakal yedirmekte yarar vardır.

g) Portakal ağacı çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilen su spazmı giderir, damar sertliğini ve felci önler.

h) Portakal kabuk esansında da aynı olumlu etkiler mevcuttur.

i) Yapısında karoten bulunduğu ve kanı temizlediği için portakal aynı zamanda cildi güzelleştirir

j) Soğuk algınlıklarına karşı doğal ilaçtır: İçinde bol miktarda C vitamini bulunduğundan organizmayı grip ve nezle gibi kış hastalıklarına, soğuk algınlıklarına karşı korur.

Kimlere Yaramaz: Asitli bir gıda olduğu için, midesi hassas olanlar dik katli tüketmelidir. Fazlası, normal bünyeler için de gereksizdir. Çünkü vücut, ihtiyacından fazla vitamini depolayamaz ve dışarı atar.


PORTAKAL AÇIKALAMA 6

Turunçgiller (rutaceae) ailesinden olan ve narenciye türleri içerisinde en fazla tanınan ve en yaygın türü olan portakal; aslında ekşi portakal ya da turunçtan çok farklı bir tür değiL. Yakın zamana kadar turuncun bir varyetesi ''citrus aurantium var. sinerısis'' olarak kabul edilirken, günümüzde ayrı bir tür olarak değerlendiriliyor. Portakallar genellikle 5-7,5 m arasında boylanabilen. yuvarlak taçlı ağaçlardır. Genç ağaçlarda küçük dikenler görülür. Herdem yeşil olan portakal ağaçlarının yaprakları, elips ya da yumurta şekillidir. Koyu yeşil renkli yaprakları 7-15 cm boyunda, 3-9 cm genişliğinde olup kenarları düzdür. Portakal çiçekleri yaklaşık 4-5 cm çapında, beyaz renkli olup, 5 adet çanak 5 adet taç yaprağından oluşur.

Portakal meyveleri genellikle küre şeklinde olup, gençken koyu yeşil, olgunlaştığındaysa sarımsı-kavuniçi renkli olur. Bazı türlerin üzerinde siyah noktalar bulunur. Portakal meyvesinin içerisinde 10-14 edi sulu dilim bulunur. Koyu sarı-kavuniçi renkli olan bu edi kısım sulu olup, kokusuzdur. Her dilimde 2-4 arasında tohum bulunur. Ancak günümüzde portakalın çekirdeksiz ırkları da mevcuttur. Portakalı turunçtan ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi olgun meyvelerin orta kısmının sert olmasıdır. Turunçtaysa olgunlaşan meyvelerin orta kısmı boşalır. Portakal ilk olarak Çin''in güney kesimlerinde ve Hindistan''ın kuzey doğu kesimlerinde yetiştirilmiştir. Portakalın bu bölgelerden 1450-1500 yılları arasında Portekizli gemiciler tarafından Akdeniz'' e taşındığı kabul edilir. Portakal, Amerika''ya ise 18. yüzyılda ulaşmıştır. Günümüzde portakal dünya genelinde en fazla yetiştirilen meyve ağaçlarından birisidir.

Dünya portakal üretiminde de Amerika birinci sırada yer alır. Amerika'' nın dışındaki diğer portakal üreticileri ise Avustralya, Güney Afrika, Uzakdoğu ve Akdeniz ülkeleridir. Portakal iklim koşulları olarak ılık bölgeleri tercih eder. Turunçgiller arasında en lezzetli meyvelere sahip olanı portakalolarak kabul edilir. Bu nedenle portakal meyvelerinin büyük bir kısmı tazeyken tüketilir. Portakalların sıkılmasıyla elde edilen suyu da meyve suyu sektörünün büyük bir kısmını oluşturur. Bazı ülkelerde ise portakal suyundan şarap üretilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp