Poligala

POLİGALA AÇIKLAMA 1

(Süt Otu, Polygala Vulgaris)


Sütotugiller familyasından; bir veya çok yıllık, odusu veya otsu bir bitkidir.Sıcak iklimde yetişen uzun süre çiçekli kalabilen gösterişli bir bahçe bitkisidir.Çiçekleri kırmızı, beyaz veya mavidir.Yurdumuzda polygala supina ve polygala anatolica denilen türleri vardır.Kökü kullanılır.Kokusu bulantı vericidir.

Faydaları
-Bronşitte faydalıdır.
-Balgam söktürür.
-Göğsü yumuşatır.
-İdrarı çoğaltır.
-Anne sütünü çoğaltır.
-Yüksek dozda kullanılacak olursa kusturur.


POLİGALA AÇIKLAMA 2

Diğer isimler:
Süt otu.

Latince Adı: Polygala vulgaris. Polygala senega.

Bitki: 30-40 cm boyunda, sapsız yapraklı, mavi-mor çiçekli bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Polygala senega Kuzey Amerika''da Dakota ve Nebraska eyaletlerinde, Kanada''da aydınlık dağ ormanlarında kendiliğinden yetişir. Polygala vulgaris ise aynı bitkinin ülkemizde de yetişen bir türüdür. Trakya ve Kuzey Anadolu''da rastlanır. Bundan başka on tane daha polygala türü Anadolu''da mevcuttur. Hemen hepsi aynı amaçla kullanılabilir.

Tarihçe: Poligalanın tıbbi tarihi oldukça eskidir. Kuzey Amerika yerlileri tarafından kökü yılana benzemesi sebebiyle yılan sokmaları na karşı kullanılmıştır. Daha sonra 18. yy.''da Avrupa''ya getirilerek tıbbi etkileri öğrenilmiştir.

Kullanılışı: Mayıs ayında cinsine göre mavi, mor veya beyaz renkli çiçekler açan süt otunun kökleri sonbaharda topraktan çıkarılır ve yerlere serilerek kurumaya terk edilir. Kullanılacağı zaman kuru kökler parçalanarak suyla kaynatılır.

İçindeki Maddeler: Tesirli madde saponindir. Bundan başka şah mi yağ ve golterin isimli madde vardır.

Tıbbi Etkiler: Saponin maddesi mide mukozasını tahriş ederek reflex yolla balgam söktürür ve dolayısı ile göğsü yumuşatır.

Adından da tahmin edilebileceği gibi emziren hanımlarda sütü arttırır.

Terletici, kuvvet verici ve idrarı arttırarak vücuttaki zehirlerin atılmasını kolaylaştırıcı etkileri de bilinmektedir. 200 gr. kuru kök 1 lt. suda kaynatıIır ve günde 2 bardak içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp