Porsuk Ağacı

PORSUK AĞACI AÇIKLAMA 1

5-20 metre boylarında, sık dallı, kışın yapraklarını dökmeyen, uzun ömürlü bir ağaçtır. Kızılkahverengi kabuğunda yaşlandıkça derin çatlaklar oluşur. Kısa saplı dar uzun yapraklarının üst yüzü alt yüzüne göre daha koyu yeşildir. Çiçeklerini nisan-mayıs aylarında açar. Tek tohumlu etli meyvenin dış yüzü kırmızıdır. Anayurdu Avrupa’dır. Mısır’da, Hindistan’da, İngiltere’de, Türkiye’de de en çok Karadeniz ormanlarıyla Toroslar’da 250-1600 metrelerde bulunur.

Faydaları: Porsuk ağacından elde edilen yağdan romatizma, gut, akciğer hastalıkları, kabızlık ve mesane rahatsızlıklarına karşı ilaç yapılır. Yapraklan teskin edici adet gecirici midevi ve gaz söktürücü etkilere sahiptir.Göğüs, yumurtalık ve akciğer kanserine faydalı olduğu yazılmıştır.Bitki çok zehirli olduğundan dahilen kullanılması tavsiye edilmez.


PORSUK AĞACI AÇIKLAMA 2

Diğer isimleri: Kadım Ağacı

Püren Ağacı

Porsuk ağacından elde edilen yağdan romatizma, gut, akciğer hastalıkları, kabızlık ve mesane rahatsızlıklarına karşı ilaç yapılır. Yaprakları teskin edici adet getirici mideyi ve gaz söktürücü etkilere sahiptir. Göğüs, yumurtalık ve akciğer kanserine faydalı olduğu yazılmıştır. Bitki çok zehirli olduğundan dahilen kullanılması tavsiye edilmez


PORSUK AĞACI AÇIKLAMA 3

Diğer isimler:
Kadım ağacı, Püren ağacı.

Latince Adı: Taxus Baccata.

Bitki: Nisan-Mayıs aylarında çiçekler açan, 5-20 metre boyunda, kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Park, bahçe ve mezarlıklarda süs bitkisi olarak da yetiştirilir.

Yetiştiği Yerler: Özellikle Karadeniz bölgesi dağları ve Toros''larda mevcuttur.

Tarihçe: Porsuk ağacı zehir ile işlenmiş bir cinayet ünlü polisiye roman yazarı Agatha Christie''nin romanlarından birine konu olmuştur.

Kullanılışı: Nisan-Mayıs aylarında yapraklar toplanarak taze veya kuru halde suyla kaynatılarak içilir. içindeki Maddeler: Uçucu yağ, acı madde, tanen taxicatin isimli bir glikozit ve taxin isimli zehirli bir alkaloid bulunmaktadır.

Tıbbi Etkiler: Damar büzücü ve uterus kaslarını kasarak adet söktürücü etkileri olmasına rağmen zehirli olduğundan günümüzde kullanımı terk edilmiştir. Bütün ağaç, özelikle yaprakları zehirlidir. 2 gr. yaprak insanda kalp durması ile ölüme yol açabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp