Pire Yavşanı



PİRE YAVŞANI (Teucrium polium)

DİĞER İSİMLERİ:Tüylü kısamahmut,Acı Yavşan, Bodurmahmut Otu, Davar otu, İperyavşağı, Meryem Otu, Oğlan Otu, Par Yavşanı, Payaşan, Piryavşağı, Tepe Otu, Yayla Yavşanı ve Yavşan

Yarı çalımsı, çok yıllık otsu bitkidir. Genellikle sık yumuşak tüylü olan bitki 2000 metre yüksekliğe kadar Kurak bölgeler, meşelikler, taşlık araziler, bozkırlar, orman kenarlarında yetişir. Haziran ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

Ülkemizin İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Ankara, Amasya, Samsun, Trabzon, Çorum, Kars, Manisa, Kütahya, Kayseri, Malatya, Elazığ, Erzurum, Bitlis, Ağrı, Aydın, Muğla, Konya, İçel, Gaziantep, Urfa , Mardin, Hakkari illerinde sıklıkla yetişir.

FAYDALARI:
Çay şeklinde ve yaprakların çiğnenip tükürülmesi yolu ile kullanılır.

-Çayı iştah açmak, mide ve karın ağrılarına karşı, bağırsak çalıştırıcı olarak, basura karşı, egzama, hazımsızlık, ishal, yüksek ateş, iştahsızlık, adet sancısı, güneş çarpması, soğuk algınlığı, şeker hastalığı ve bronşitte günde 2-3 bardak içilir.

-Arpa unu, katran ve tereyağı ile kaynatılarak romatizma, diş ve mide ağrısında haricen kullanılır.

-Karın ağrısında taze yaprakları çiğnenerek tükürülür.

-Suyu ile banyo yöntemi romatizma ağrısında kullanılır.

-Yapraklarının lapası kanı durdurmak için yaraya bağlanır.

-Yapraklarının su içinde 24 saat bekletilerek yumuşatılması ile hazırlanan mayi güneş çarpması ve bebekleri memeden kesmek için haricen kullanılır. Bitki uyarıcı ve kuvvet verici etkiye sahiptir.

-İdrar artırıcı,kuvvet verici, terletici, adet söktürücü, yara iyi edici özellikler taşımaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp