Physalis



Physalis: Ground Cherry, Cape Gooseberry, Winter Cherry, Altın Çilek, Güvey Feneri ve Güney Feneri olarakta adlandırılır.

Physalis, ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bitkidir. Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımtırak rengini almaktadır. Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Physalis, büyüme aşamasında suya normalden fazla gereksinim duyar. Bitki olarak çok kırılgan ve hassas bir yapıya sahiptir.sifalibitkileriniz.com Tohumlama işlemi ise çekirdekleri sayesinde yapılır. Physalis' in acutifolia, alkekengi, angulata, angustifolia, arenicola, carpenteri gibi başlıca çeşitleri bulunmaktadır.

Yetiştirildiği Yerler: Orta Amerika, Güney Afrika ülkeleri ve İsrail de üretilmektedir. Ülkemizde de kısmen dahi olsa üretimine başlanmıştır.

Faydaları: Physalis' in, içerdiği keroten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcıdır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. Kilo vermeye yardımcıdır. Diyabet (şeker) hastalarına faydalıdır. Sindirim sistemindeki parazitleri yok eder. Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesidir. C vitamini oranı yüksektir. Antioksidan ihtiva eder. Görme sinirlerini yapılandırır. Prostat ve boğaz hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri vardır.

Physalis Nasıl ve Nerede Kullanılır? İçerisindeki meyveyi ham olarak yiyebilirsiniz. Dekorasyon için kullanabileceğiniz gibi, meyve salatalarınıza ilave edebilir ya da reçelini yapabilirsiniz. Ayrıca çikolatayla mükemmel bir birliktelik sağlamaktadır.

Muhafaza Koşulları: Physalis, 7 ºC de %70 -%80 nem oranında muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri: Physalis, C, B1, B2, B3, Keroten gibi bir takım vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp