Pazı

PAZI AÇIKLAMA 1

Ispanağa benzeyen sindirimi kolay, bol vitaminli, besleyici bir bitki olan pazıda, A, C ve K vitaminleri bol miktarda bulunur. Ayrıca, E vitamini ile demir, magnezyum ve kalsiyum minerallerini içerir.

Kullanıldığı Yerler: Pazı yaprakları iştah açıcıdır, yemeği hazmettirir, cinsi gücü artırır, öksürüğe faydalıdır,kuvvet vericidir.
Pazı haşlanır suyu içilirse kabızlığı izale eder, damar sertliğini giderir, böbrek, dalak, mesane ağrılarını geçirir. Pazı hardal ile yenirse makat rahatsızlığına iyi gelir, yelleri giderir, kuluncu geçirir. Tohumu kan kesici olarak faydalıdır.

Haricen: Pazı yaprakları badem yağı ile kaynatılır, katı urlara lapa şeklinde konursa derhal faydası görülür. Lapası basur memelerinde faydalıdır. Şiddetli baş ağrılarında pazı lapa haline getirilir, içine gül yağı konulup başa sarılırsa ağrıyı hemen geçirir. Pazı yaprakları haşlanır suyu balla karıştırılarak maya haline getirilip başa sürülürse saç çıkarır.


PAZI AÇIKLAMA 2

(Yabani Ispanak)

Ispanakgiller familyasından;
kırlarda kendiliğinden yetişen veya bahçelerde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Yaprakları iri ve çok, kökleri dallı ve az etlidir. Yapraklarında bol miktarda A ve C vitamini vardır.

Faydası: İdrar söktürür. İdrar yollarında hissedilen yanmayı giderir. Haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir. Yaprakları yanık, apse, şişlikler ve basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.


PAZI AÇIKLAMA 3

A ve C vitamini bakımından zengindir.

Hemoroide faydalıdır.

İdrar söktürücü etkisi vardır.

Kepeklenmeye faydalıdır

Saçlar için faydalıdır.

Çil ve sivilcelere yararlıdır.

Dikkat: Pazı bitkisinin fazlası şişlik yapar. Kabızlık yapar


PAZI AÇIKLAMA 4

Yaprak ve köklerinden yararlanılan bu bitki kır ve bahçelerde yetişir. Yaprakları iri ve kökleri dallıdır.

Özellikleri ve Yararları

- İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.

- Kabızlığı geçirir.

- Yaprakları yanıkların ve apselerin iyileşmesini sağlar.

- İdrar yollarındaki yanmaları giderir.

- Basur memelerini kurutur.


PAZI AÇIKLAMA 5

Latince Adı:
Beta vulgaris.

Diğer isimleri: Yabancı ıspanak, Yabanpancarı.

Bilinen Bileşimleri: A vitamini kaynağı betakaroten, C vitamini ve folik asit yönünden zengin bir bitkidir.

Özellikleri: Ispanakgiller familyasından olan pazı, kırlarda kendiliğinden yetişen veya bahçelerde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Yaprakları iri, kökleri dallı ve az etlidir. Anayurdu Akdeniz havzası, Anadolu, Kafkasya ve Ortadoğu olan bitkinin, yabani örneklerine ülkemizdeki kırlarda rastlanmaktadır.

Bitki sebze olarak da kullanılır. Yaklaşık 1 metre kadar uzayabilen otsu bitki, iki yıllıktır. İri, genişçe, kalın damarlı, uzun yapraklı pazı, çeşitlerine göre koyu veya açık yeşil renklidir. Yaprak kenarları düz ya da dalgalı, yaprak ayaları kıvırcık veya düz yapılıdır. Pazının yaprakları ıspanak gibi pişirilerek, kavurması yapılarak ya da etli dolması hazırlanarak tüketilir.

Önerilen Hastalıklar: İdrar söktürür, idrar yollarında hissedilen yanmayı giderir. Haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir. Yaprakları yanık, apse, şişlikler ve basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Pazı yaprakları bedeni güçlendirici tonik etkiler taşımaktadır. Pazı yaprakları, içerdiği demir ve folik asitle kansızlığı önler. Pazı gebe kadınların omurganın bir tarafının açık olması hastalığını taşıyan çocuklar doğurma rizikosunu en aza indirir. Pazı lapası yıllardan beri kan kesici olarak kullanılmıştır.

Kullanım Şekli ve Dozu: Ispanak yemeği gibi pişirilerek ya da haşlanıp lapası yapılarak kullanılır.

Yan Etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp