Papatya

PAPATYA AÇIKLAMA 1

Dünyada Güneydoğu Avrupa, Kuzeybatı Asya, Kuzey ve Doğu Afrika''da, Kuzey Asya ve Hindistan''da yetişen papatya, Türkiye''de tüm bölgelerde yetişir. Yol kenarlarında ve boş tarlalarda yetişen bitki, bileşikgiller familyasındandır. Nisan ve eylül aylarında çiçek açan, 25 santimetreye kadar uzayabilen papatya, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır. Çiçeğinin orta kısmı sarıdır. Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz renkli çiçek vardır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur. Bu bitki Hippokrates, Galenos, Dioskurides tarafından da kullanılmıştır. Papatya çiçekleri, haziran ayında tamamen açılmadan toplanıp, kurutulur. Nemsiz yerde saklanır.

Önerilen Hastalıklar: Ateşi düşürür. Ağrıları giderir, spazm çözer. Terletir, sinirleri yatıştırır. Bağırsak gazlarını giderir. Vücuda rahatlık verir. Boğaz, bademcik ve diş etlerinin iltihaplarını giderir. Bel ve baş ağrılarını geçirir. Saçtan sarartmak için de kullanılır. Papatya yağı spazm giderir. Mikropları öldürür, sinirleri yatıştırır. Papatya çayıyla gargara yapılması boğaz ağrılarına karşı yararlıdır. Vücuttaki zehirleri dışarı atar, İştah açar, hazmı kolaylaştırır, mideye iyi gelir, kabızlığı giderir. Soğuk algınlıklarını geçirmede birebirdir. Menopoza iyi gelir.

Kullanım Şekli ve Dozu: Kurutulmuş papatyalar çay olarak demlenerek sabah akşam birer bardak içilir. Saman nezlesinde bir yemek kaşığı dolusu papatya 1 litre sıcak suyla haşlanır ve bir havlunun altında papatya buharı solunur. Bu tedavinin başarılı olabilmesi için, buhar solunumunun ardından evden dışarı çıkılmamalıdır.Kalp rahatsızlıklarında 20 gr harnup parçalanır. 2 bardak suda 10 dk kaynatılır, indirdikten sonra içerisine 4 gr papatya ve 4 gr kekik konur, 10 dk bekletilip süzülür. Sabah aç karna, akşam yemekten önce bir bardak içilir. Kalp damarlarını açmak, enfaktrüsü gidermek için 20 gr papatya, 40 gr oğulotu, 20 gr karabaş otu, 20 gr ısırgan 5 kg suda bir saatde, ateş düşürücü, soğuk algınlığında, terletici, bağırsak gazlarını giderir, idrarı artırır, bel ağrılarında faydalıdır. Cinsi gücü artırır, iştahı açar, ishali keser, sarılıkta faydalıdır. Böbrek taşlarını eritir. Kumları döker, namaz bozanı ve solucanı düşürür. Sarayı iyileştirir, karında su toplanmasında karaciğer ve dalak şişliğinde faydalıdır. Damar sertliği, romatizma, göz yorgunluğu ve nezlede kullanılır.

Yan Etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur fakat Compositae familyasının bir üyesi olan papatyanın aynı familyanın diğer üyelerine alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmaması gerekmektedir.

Faydaları: Sinir sistemini uyarır. Kusturucudur. Romatizmal ağrıları dindirir. Yaraları iyileştirici özelliği vardır. Uyarıcı etkisi vardır.
ve ağrı gidericidir. Terletir. Sinirleri yatıştırır. Uyarıcı etkisi vardır. Bağırsak gazlarını söker. Vücuda dinçlik verir. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını tedavi eder. Bel ve baş ağrılarını geçirir, idrar çoğaltıcı özelliği vardır. Basura iyi gelir. Mikrop öldürücüdür. Boyama maddesi olarak da kullanılır.

PAPATYA YAĞI: Papatya yağıyla felçli bölgelere masaj yapılır. Cildi besleyen özelliğe sahiptir. Bademcik ve diş iltihaplarında gargara olarak kullanılan papatya yağı, içilmez.

ALMAN PAPATYASI
-ANTHEMİS NOBİLİS-
Kokulu Papatya

İTALYAN PAPATYASI
Etki ve kullanılışı adi papatya gibidir.

YABANİ PAPATYA (ÖKÜZ GÖZÜ)
-ANTHEMİS ARVENSİS-

İZMİR PAPATYASI
-ANTHEMİS AURİCULATA-

BEYAZ PAPATYA
(EŞEKPAPATYASI - MARGARİTİ)
-ANTHEMİS CHİA-
Bütün bu türler adi papatya gibi aynı şekilde kullanılır.

KÖPEK PAPATYASI
-ANTHEMİS COTULA-
Çiçekleri uyarıcı, adet getirici ve gaz söktürücü olarak kullanılır. Bir bardak kaynar suya, 4-10 gr çiçek konur, 10 dk bekletilip içilir.

BOYACI PAPATYASI
-ANTHEMİS TİNCTORİA-
Sarı Papatya Sıkıştırıcı ve öksürük kesici olarak kullanılır.
1 bardak kaynar suya, 1 kaşık papatya konur, 30 dk bekletilir, süzülür, günde 4 defa bir kaşık içilir.
Boyacı papatyasının kökü toz haline getirilip yenilirse, yürek ağrılarına çok iyi gelir. Kökü doğranır, kaynatılarak içilirse içen kimse ömrü boyunca istiska hastalığına yakalanmaz, aynı hastalıktan muzdarip kimseleri iyileştirir.

Haricen: Boğaz iltihaplarına karşı gargara halinde, alerjik kökenli nezle ve benzeri rahatsızlıklarda buğu şeklinde kullanılır. Sinüzitte papatya - nane kaynatılır. Buharı tenefüs edilir.İltihablı yara ve basur memelerinde ağrı kesici ve tedavi edici olarak bir kaba kaynar su konulur. İçine 2-3 tutam papatya çiçeği atılır ve sıcakken üzerine oturulur. Günde 2 defa tekrarlanır. iltihablı yaralara (basur gibi) karşı pansuman halinde ağrı kesici ve yara iyi edici olarak kullanılır.
Kabızlıkta; papatya lavmanı çok faydalıdır.Tahta kurularını kaçırmak için yaş veya kuru papatya evin içine konulur.


PAPATYA AÇIKLAMA 2

Latince adı: Anthemis nobilis

ingilizce: Camomile

Almanca: Kamille

Özellikleri: Sinüzit -antidepresan (regl dönemlerinde)- saç rengini açma - saç derisindeki kaşıntılara karşı - sağlıklı diş etleri için Papatya, sinüzit şikayeti olanlar için mükemmel bir çözüm getirmektedir. Uygulaması çok kolaydır. Yıllardır sinüzit şikayeti olan bir çok insana papatya uygulamasını önerdim. Sonuç, öylesine başarılı idi ki, uygulayanların mutluluğu benim için insana çözüm getirmiş olabilmenin sevinci oluyordu ...

Sinüzite karşı kullanacağınız papatyayı, aktarlardan, eczanelerden veya süper markerden tedarik edebilirsiniz. Ancak, marketlerde poşet çay türünde satılan papatya çayları yeterli derecede etkili olmamaktadır. Bu nedenle aktarlarda açık olarak satılan kır papatyası hem çok daha ucuz hem de çok ,çok daha etkilidir.

Pek çok bayan regl dönemlerinde depresiftirler. Regl dönemleri boyunca her gün tok karna, demleyip içecekleri bir bardak papatya çayı, depresif durumlarına büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Adeta, reglinden dolayı sıkıntılı ve depresif dönem geçiren bayanlar için özel olarak yaratılmış bir bitki. Aynı şekilde aktarlarda temin edeceğiniz kır papatyası hem çok daha ucuz hem de çok daha etkilidir. Kır papatyasının da kendi aralarında çok farklı türleri bulunmaktadır.

Mide ülseri şikayeti olanlar rahatlıkla bitkisel çay olarak içebilirler. Özellikle çiçeklerinin içerdiği alfa-bisabolol maddesi ülsere karşı (antiulcer) etkilidir. Bu etkin madde aynı zamanda mide yanmasına karşı da etkilidir. Yine, yapraklarında ve saplarında bulunan azulene maddesi mide ülserine karşı( antıulcer) etkilidir. Özellikle kır papatyasının yapraklarında ve saplarında bulunan apigenin maddesi, bayanların regl dönemlerindeki depresif durumlarına karşı etkili olan birkaç etkin maddeden bir tanesidir. Karaciğeri koruyan herniarin maddesi kır papatyasının tipik etkin maddelerinden biridir. Ayrıca, karaciğerin arındırılmasındaki rolü sinapic asitten kaynaklanmaktadır. Kır papatyasının zaman zaman bitkisel çayının içilmesi, karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışmasında ve karaciğerin arındırılmasında (hepato-detoxification) etkilidir.

Papatyaları mevsiminde siz de toplayabilirsiniz. Çiçekleri tam olarak açtıktan sonra en geç on gün içinde toplanmalıdır. Çok fazla beklemiş veya beyaz çiçek yaprakları kısmen dökülmüş olanları toplamayınız. Bu güler-yüzlü çiçekleri topladıktan sonra,tahta veya bir bezin üzerinde açık havada ve gölgede kurutmak gerekir. Kuruturken,naylon veya benzeri sentetik malzeme üzerine kesinlikle sermeyiniz. Kuruduktan sonra cam kavanozda ve ışık almayan kapalı dolapda koruma altına almak gerekir. Araç trafiğinin yoğun olduğu yol kenarlarında yetişenleri tercih etmeyiniz. Kuruta cağınız papatyaları, belki tozludur diye kesinlikle yıkamayınız.

Sağlıklı diş etlerine sahip olmak mı istiyorsunuz? Bir su bardağı suda beş dakika bir tutam (dört-beş gram) kır papatyasını demleyiniz ve süzünüz, Ilıdıktan sonra diş fırçanızı daldırarak dişlerinizi fırçalayınız (diş macunu ile önceden fırçalamadan). Diş lerinizi fırçalarken ara ara fırçayla diş etlerinize fazla bastırmadan hafif hafif fırçalayınız. Demlediğiniz papatya çayı bir defalık kullanım içindir. Ayda iki-üç defa uygulamanız yeterli olacakdır.

Kür 1: Sinüzite karşı Tencerede yaklaşık yarım litre suyu kaynama noktasına getiriniz. iki tutam (yaklaşık 9-10 gram) kurutulmuş papatyayı veya dört poşet papatyayı hafif ,hafif kaynamakta olan suyun içine atınız. Başınızı havlu ile örterek, yüzünüzü buharına tutarak burnunuzdan nefes alıp veriniz. Arada sırada ağzınızdan da nefes alıp veriniz. Bu uygulamayı beş dakika tatbik ediniz. Beş dakika tamamlandıktan sonra yarım saat ara verip tekrar beş dakika aynı şekilde başınızı havlu ile örterek uygulayınız. Ertesi gün aynı şekilde beş dakika uygulayıp yarım saat ara veriniz ve tekrar beş dakika uygulayınız. Akıntının gelmeye başladığı gün, üç gün ara veriniz. Bazı durumlarda ilk günün ilk beşinci dakikasında akıntı gelmeye başlar. Bazı durumlarda ikinci veya daha sonraki günlerde akıntı gelmeye başlar. Yeterli rahatlama sağlandıktan sonra ileri tarihlerde zaman zaman uygulama tekrar edilebilir.

Kür 2: Bayanların depresif geçen regl dönemlerine karşı Regl dönemleri boyunca her gün tok karna, demleyip içecekleri bir bardak papatya çayı, depresif durumlarına büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Eğer, regl dönemi başlamadan üç gün önce başlanırsa çok daha etkili olacaktır. Bu kürü uygularken dikkat edilmesi gereken nokta, papatya çayının tok karna içilmesidir. Öğle veya akşam yemeğinden yarım saat sonra içmek en uygun zamanlamadır.

Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar var ise mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağımız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, bu kitaptaki bilgiler ile kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Bu kitabım içindeki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.


PAPATYA AÇIKLAMA 3

Tümü bileşikgiller ailesinden olmak üzere birçok papatya türü vardır. Arthemis türünden olanlar (rorrıanpapatyası, piskokolu papatya, boyacı papatyası vs.) krizantem (chrysanthemum) türünde ve daha başka bir tür olan matrikarya (matrikaria) küçük papatya ya da alman papatyası).
Roman papatyası ya da soylu türü (anthernis nobilis), adına karşın yalnız İtalya''da yetişmez! Ortası sarı, çevresi beyaz dillerle çevrili çiçek başları çok kokuludur. Sapları çok ince, yaprakları dar, dilimli ve küçük tüylerle kaplıdır.

Papatya, yatıştırıcı, sancı kesici, yara iyileştirici, sindirimi kolaylaştıran ve ateş düşürücü özellikleri bir arada taşır. Mide, baş ağrıları, migrenler ve ateşler üzerindeki olumlu eksi olduğu gibi, özellikle irin akıtan cilt hastalıklarına karşı da bire birdir.

Papatyayla en çok, her türlü pansuman, losyon, lapa, yatıştırıcı veya kokulu banyo yapılır. Ayrıca sivilce, egzama ve konjoktiviteye karşı çok yararlıdır. Şampuan olarak kullanıldığı gibi saçları canlandırır, rengini açar ve onlara parlak sarı bir ışıltı verir.


PAPATYA AÇIKLAMA 4

Buharı, cildi yumuşatır. Demlenmiş papatya suyunu buz haline getirip yüzünüzde dolaştırırsan yumuşatıcıda, sıkıştırıcı özelliğini fark edeceksiniz. Ekstresi yanıltmacı, nemlendirici, yenileyici ve leke giderici özellikler taşır.

Esansı ise laksatif (bağırsak yumuşatıcıda) , antiseptik (mikrop kıncı) yumuşatıcı, yatıştırıcı, temizleyici ve yenileyici etkidedir. İdrar çoğaltıcı, gaz giderici, safra söktürücü, yara iyileştirici, ağrı kesicidir.

Aynca sistit hastalığıma iyi gelir. Küvetteki sıcak suya bolca papatya koyulup içresinde 30 dakika durulduğunda sistiti iyileştirir.


PAPATYA AÇIKLAMA 5

• Gece altını ıslatan çocuklara suda kaynatılarak içirilir.

• Saç boyayıcı etkisi vardır.

• Sancı veya yara tedavisinde dışarıdan papatya lapası uygulanır.

• Şiş ve kızarmış hemoroitlerde lapa olarak kullanılır.

• Diş ağrılarında kaynatılmış papatya suyu ile gargara yapılır.

• Doğal idrar yolları antiseptiğidir ve çayı zayıflamak amacıyla da tüketilmektedir.


PAPATYA AÇIKLAMA 6

(Chamomilla recutita)

Yöresel adları: Mayıs papatyası, tıbbi papatya, adi papatya, babunç

Bitki özellikleri: 15-40 cm yükseklikte ve çok dallıdır. Bilinen en küçük papatya türlerinden biridir. Sarı göbekleri dışa doğru kronik biçimlidir ve yalnız kendine özgü biçimde, içleri boştur. Tatlı aromalı bir kokusu vardır. Mayıs-haziran aylarında çiçeklenir. Ülkemizde, hangi papatya türünün tedavi amaçlı kullanılması gerektiğini, şifalı bitki satıcılarının bile çok büyük bir bölümü ne yazık ki bilmez! Türü belirsiz, papatya benzeri çiçekler karışımını halka bir güzel satarlar. Öncelikle bebeklerin ve küçük çocukların dostu olarak görülmesi gereken mayıs papatyasına hak ettiği saygının gösterilmemesi ne kadar acı!!

Bileşim: Chamazulen, bisabolol ve enoletherpolyin içerikli ve mavi renkli uçucu yağ, sesquiterpenlactone, cumarine.

Toplama ve hazırlama: Mayıs-haziran aylarında açan çiçekler, ilk hafta boyunca etkinliklerinin doruğundadır. Yani, çiçekler açtıktan hemen sonra, sapsız olarak, güneş iyice yükseldiğinde toplanır. Toplamanın hemen ardından, geniş bir eleğe serilerek, gölgede kurumaya bırakılır. Papatyanın etkinlik derecesi, çiçeklenmeden toplamaya kadar geçmiş olan sürenin kısalığına ve kurutma şartlarına göre, artar veya eksilir. Toplanan taze papatyalar, plastik torbalara kesinlikle koyulmamalıdır! Çünkü, hava alamayan çiçekler kısa sürede bozulur. Banyo katkısı olarak, çiçeklerle birlikte sap ve yapraklar da toplanmalıdır. Saplar demetlenerek bağlanır ve gölge bir yere asılarak kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra, eğer banyo katkısı olarak kullanılmak istenmezse, çiçekler her zaman saptan ayrılabilir. Ayrıca, çiçekler sapların ucunda daha sağlıklı kuruyabilir.

Kullanım alanları ve biçimleri: Olağanüstü geniş bir kullanım alanı vardır, Ama o her şeyden önce, bebeklerin ve küçük çocukların koruyucusudur. Onların her derdine deva olabilir. Anneler, mayıs papatyasını evlerinden hiç eksik etmemelidirler. Genel olarak, bitkinin dört önemli alanda etkili olduğunun bilinmesi gerekir. İltihap giderici, kramp çözücü, yatıştırıcı ve gaz söktürücü. Papatya içten ve dıştan kullanılabilir. İçten, çay içimi ve tentür kullanımı, dıştan, buğu solunumu, gargara, çalkalama, yıkama ve banyo, papatya yağı ile de friksiyon biçiminde kullanılır. Papatya çayı öncelikle mide hastalıklarına karşı kullanmalıdır. Ağrı ve düzensizlikler kısa sürede sona erer, hasta rahatlar. Bitki çayı ile, mide mukozası iltihabı, hatta mide ülseri tedavi edilebilir. Bu tedavide, uzunca bir süre boyunca, günde 3 bardak papatya çayı, tatlandırılmadan ve yemeklerden önce içilmelidir. Safrakesesi kaynaklı mide rahatsızlıklarında, papatyanın, nane ve oğulotu ile eşit oranda karıştırılması daha doğru olur. Eğer mide rahatsızlığı sinirsel kaynaklı ise, papatya-oğulotu karışımı etkili olacaktır. Üst solunum yollarındaki tahriş veya iltihap nedeniyle oluşan rahatsızlıklarda papatya buğu solunumu çok rahatlatıcıdır. Dıştan kullanımda, mukoza ve deri iltihaplarına karşı gargara, çalkalama veya yıkama biçimi uygulanabilir. İltihap gidericiliği sayesinde, zor iyileşen yaralara kompres biçiminde uygulanır. Papatya, mantar hastalıklarına karşı da, yıkama biçiminde kullanılabilir. Anal ve vaginal bölgelerdeki tahriş ve iltihaplanmalarda, oturma banyo su veya buğu tedavisi yapılabilir. Kronik nezle, kronik ağız içi iltihabı da, papatya buğusu ile tedavi edilebilir. Romatizmal kas ağrıları, papatya yağı ile yapılan friksiyonlarla hafifletilebilir. Kötürüm organlara da aynı biçimde masaj yapılabilir, çok rahatlatıcıdır. Papatya tentürü, öncelikle sinir sisteminin tedavisinde kullanılır. Duyarlı sinir sistemini ve duyum organlarını papatya tentürü çok olumlu etkiler. Bu nedenle, kafa ve yüz nevraljilerinde, göz ve kulak iltihaplarında, diş ağrısında ve kramplı mide ağrılarında papatya tentürü kullanılmalıdır. Hatta, romatizmal ağrılar bile böylece hafifletilebilir. Günde 5-6 kere, biraz suyla veya kesme şekere içirilerek, 8-10 damla alınabilir.

Papatya çayı: 1-2 tatlı kaşığı dolusu çiçek, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Tatlandırılabilir, ama tatlandırılmadığında daha etkilidir. Çok sıcak değil, ama sıcak içilmelidir. Günde 3-4 bardak yeterlidir.

Papatya banyosu: Bir tam banyo için 5-6 avuç dolusu İnce kıyılmış çiçek, sap ve yaprak, 2 litre kaynar suyla haşlanır, 15 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikadır. Gözler banyo suyuna temas etmemelidir.

Papatya buğusu: 2 yemek kaşığı dolusu, ince kıyılmış çiçek veya çiçek-sap karışımı, yarım litre suda kaynama derecesine kadar ısıtılır ve kafa büyük bir havluyla örtülerek, gözler kapatılır ve solunmaya başlanır. Süre 1O dakika kadardır. Aynı su iki kere daha kullanılabilir.

Papatya yağı: Taze çiçekler, bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üstüne saf zeytinyağı eklenir. Yağ çiçeklerin üstüne çıkmalıdır. Şişe 14 gün boyunca sıcak bir ortamda veya güneşte bekletilir ve her gün çalkalanır. Süre sonunda süzülür ve kullanılır. Buzdolabında tutulmamalıdır.

Papatya tentürü: Taze çiçekler küçük bir şişeye doldurulur. Üstüne 70 derecelik etil alkol eklenir. Alkol çiçeklerin üstüne çıkmalıdır. Şişe 14 gün boyunca sıcak bir ortamda bekletilir ve her gün çalkalanır. Süre sonunda tülbentten geçirilerek süzülür ve 5-6 misli, 70 derecelik etil alkolle inceltilir, 20-30 kere çalkalanır. Tentür kullanıma hazırdır.

Yan etkiler: Dozajlara uyulduğunda, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama onu yıllar boyunca aralıksız kullanmak doğru olmaz. Papatya çayı ile göz banyosu yapılmamalıdır. Konjoktivite yol açabilir.


PAPATYA AÇIKLAMA 7

Bıtkı:
Anadolu'' da yetişir, diğer ülkelerde sanayi ölçeğinde üretimi yapılmaktadır. 10-55 cm yüksekliğinde, çok dallı, yaprakları parçalı, tüysüz, bir yıllık, otsu bir bitkidir. Diğer papatya türlerinden kokusu ve çiçek tablası ile ayırt edilir. Diğer papatyalar kokusuz veya hafif hoş olmayan kokudadır, çiçek tablasının içi doludur. Bu türün kokusu özel ve kuvvetlidir, koni biçimindeki çiçek tablasının içi boştur.

İlaç etkili kısmı: Taze veya kurutulmuş çiçek başları kullanılır. Bileşiminde:En az % 0,4 esans, matricin ve flavon türevleri bulunur. Etkisi: Mikrop öldürücüdür, iltihaplanmayı önler, yaraların iyileşmesini hızlandırır, kramp gidericidir, koku gidericidir, cildin beslenmesini destekler.


Kullanıldığı yerler: Dahilen; sindirim sistemi iltihaplı hastalıklarında ve kramplarında kullanılır. Haricen; ağız, dişeti ve ciltteki iltihaplı hastalıklarda uygulanır. Solunum yollarındaki tahriş ve iltihaplı hastalıklarda su banyosu yardımıyla soluyarak kullanılır. Üreme organları ve makattaki hastalıklarda banyo ve yıkama şeklinde uygulanır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok

İstenmeyen Etkileri: Yok

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok

Kullanım miktarı: çayı şöyle hazırlanır: 1yemek kaşığı çiçek (3 gr) bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzü1ür. Mide-bağırsak hastalıklarında günde 3-4 defa çayı taze hazırlanarak yemek aralarında içilir. Ağız-boğaz ve dişeti iltihaplarında bu şekilde hazırlanmış çay ile gün boyu çok defa gargara yapılır.

Haricen; 1-3 yemek kaşığı çiçek üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, kabın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir, süzülür.Sargı bezi bu su ile ıslatılarak hastalıklı bölgeye konur veya sarılır. Bu su ile bölgesel yıkama da yapılır. Banyo için: 50 gr çiçek üzerine 2 litre kaynar su ilave edilir, kabın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir, süzülür. 8 litre su ilave edilerek banyo yapılır. (Her 10 litre banyo suyu için 50 gr çiçek kullanılır.)

Uyarı: Bilinen alerjisi olan kişiler kullanılmamalıdır.


PAPATYA AÇIKLAMA 8

Diğer isimleri:
Adi Papatya, Mayıs Papatyası, Tıbbi Papatya

Kullanılan Kısımları: Çiçekleri

Kurutma Şekli: Gölgede

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen:
Asabi gerginliğe bağlı uykusuzlukta, baş ağrısında, migrende faydalıdır. Mide ve bağırsak spazmlarını çözer. Sinirsel rahatsızlıklarda teskin edicidir. Üzüntü hallerinde papatya içmek faydalı olur. ağrılı adet dönemlerinde, menopoz dönemi rahatsızlıklarında, ateşli hastalıklarda, ateş düşürücü, soğuk algınlığında, terletici, bağırsak gazlarını giderir, idrarı artırır, bel ağrılarında faydalıdır. Cinsi gücü artırır, iştahı açar, ishali keser, sarılıkta faydalıdır. Böbrek kaslarını eritir. Kumları döker, namaz bozanı ve solucanı düşürür. Sarayı iyileştirir, karında su toplanmasında karaciğer ve dalak şişliğinde faydalıdır. Damar sertliği, romatizma, göz yorgunluğu ve nezlede kullanılır.

Kullanılışı: Bir bardak kaynar suya; 2 gr papatya konur, 10 dk bekletilir, sabahları aç karna bir bardak içilir veya toz haline getirilir, günde birkaç defa 1-2 gr içilir. Papatya, ayrı k kökü, kayışkıran (yandak dikeni) labada, menekşe, mürver• çiçeği, şahtere aynı miktarlarda karıştırılır. 1 kg kaynar suya, 5-10 gr konur, 10 dk bekletilir, bir günde azar azar içerek tüketilirse vücudun terleyip ferahlamasını sağlar. Kalp rahatsızlıklarında 20 gr harnup parçalanır. 2 bardak suda 10 dk kaynatılır.

İndirdikten sonra içerisine 4 gr papatya ve 4 gr kekik konur, 10 dk bekletilip süzülür, Sabah aç karna, akşam yemekten önce bir bardak içilir. Kalp damarlarını açmak, enfaktrüst gidermek için 20 gr papatya, 40 gr oğulotu, 20 gr karabaş otu, 20 gr ısırgan 5 kg suda bir saat kaynatılır. Soğuyunca süzülür. 1 su bardağı limon suyu 20 adet ezilmiş aspirin 750 gr süzme bal konulup karıştırılır. Her sabah aç karna bir bardak içilir. Basurda 20 gr papatya, 20 gr kükürt, 20 gr krem tartar karıştırılır, yarım bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa içilir. Uyuyamayanlar için; 40 gr papatya, 40 gr kimyon, 25 gr kedi otu kökü toz haline getirilir, bir bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı konur, 10 dk bekletilir, sabah akşam yarım bardak içilir.

Haricen: Boğaz iltihaplarına karşı gargara halinde, alerjik kökenli nezle ve benzeri rahatsızlıklarda buğu şeklinde kullanılır. Sinüzitte papatya - nane kaynatılır. Buharı teneffüs edilir. İltihaplı yara ve basur memelerinde ağrı kesici ve tedavi edici olarak bir kaba kaynar su konulur. İçine 2-3 tutam papatya çiçeği atılır ve sıcakken üzerine oturulur. Günde 2 defa tekrarlanır. İltihaplı yaralara (basur gibi) karşı pansuman halinde ağrı kesici ve yara iyi edici olarak kullanılır.

Kabızlıkta; papatya lavmanı çok faydalıdır. Tahta kurularını kaçırmak için yaş veya kuru papatya evin içine konulur.


PAPATYA AÇIKLAMA 9

Kuvvet ilacı ve güneş yanıklarında rahatlatıcı etkisi vardır.
Stres sonucu gerilen kasların gevşemesine yardım ediyor, iyileştirici özelliği var.
Strese bağlı kalp krizinin önüne geçmek için kullanılır.
Vücuttaki artık maddelerin atılmasını kolaylaştırıyor.
Böbrek hastalarına da tavsiye ediliyor.
İdrar artırıcı etki gösterir.
Uykusuzluk için kullanılır.
Şeker hastaları için: çayır papatyasının çiçeklerinin suda kaynatılması ile elde edilen çay veya sıkılarak elde edilen çayır papatyası suyu, şeker hastalarına yararlıdır.
Karaciğer rahatsızlıklarında faydalıdır.
Ateş düşürücü etki gösterir.
Ağrı giderici etkisi vardır.
Terletici etkisi vardır.
Vücudu rahatlatır ve ağrıları dindirir.

Kanser için: Sarı papatya anti kanserojen bir madde olan "apigenin" adlı bir madde içerir. Sinirleri yatıştırır Bu madde ile sinir sistemi üzerinde etkilidir. Sinirler üzerinde yatıştırıcı etkisi vardır. Rahatlatıcı etkisi vardır.

Papatya çayı

Spazmı giderici etkisi vardır.
Spazm çözücü, gaz gidericidir.
Bağırsak gazlarım giderici etki gösterir.
Ülsere karşı koruyucu etkisi vardır.
Ağrı adet şikayetlerini giderir.
Hemoroid için kullanılır.
Uykusuzluk için kullanılır.
Hazmı kolaylaştırıcı etki gösterir.
Bağırsakları çalıştırır.
Bağırsak solucanlarını düşürücü etki gösterir.
Romatizma ağrılarını hafifletir.
Boğaz, bademcik ve diş eti i1tihaplarmı giderici, mikrop öldürücüdür.
Gargara suyu halinde kullanıldığında ağız ve boğaz yaralarını giderir.
İltihapları iyileştirir.
Papatya suyu ile sabah akşam göz banyosu yapıldığında, çapaklar engellenir.
Saça sürülüp güneşe çıkıldığında saçın rengini açar.

Kullanılışı 1: Toz halindeki çiçeklerinde günde 1,5 gram kadar alınır.

Kullanılışı 2: Çiçeği çay gibi demlenir. 1 çorba kaşığı papatya 1 fincan suda demlenir. Yemeklerden sonra günde 3 defa içilir. Kurutulmuş papatyaların çayının içilmesi tavsiye edilmektedir.

Kullanılışı 3: 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı karar papatya konur ve demlenir. Bir pamukla yüze sürülür. Cilde tazelik ve yumuşaklık verir. Göz yorgunluğunda kullanılır.
Yüze buhar banyosu yaptırılabilir.
Koku yapımında kullanılır.

Dikkat: Papatyanın uzun süre kullanılması halinde sinirsel rahatsızlıklar ve baş dönmesi yapar.


PAPATYA AÇIKLAMA 10

(Kel papatya, eşek papatyası, margarita)

Etkileri

* Yatıştırıcı

* Kasılma giderici

* Koku verici

* Acı tonik

* Uyarıcı

* Mideyi iyileştirici

• Papatya çayı gazlı karın ağrısı, hazımsızlık için ve çocuklarda ateş ve huzursuzluk için iyidir.

• Açık yaralar ve bereler için de iyi bir yıkama suyudur.

• Papatya yağı karın ağrıları, spazmlar ve mide krampları için dahili olarak alınabilir.

• Çiçeklerden şişlikler, deri kalınlaşmaları ve ağrılı eklemler için bir ovma yağı hazırlanabilir.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

• 1 çorba kaşığı çiçeği 1 bardak kaynar suya koyun, yarım saat demleyin. çocuklara her yarım saatte bir 1 çay kaşığı verin.

• Tentür olarak, Günde üç ila dört saatte bir, suya 10 ila 20 damla olarak alın.

• Papatya yağı olarak, spazm giderir. Ağrıları dindirir. Mikropları öldürür. Sinirleri yatıştırır.

• Yağ kullanımı olarak, Bir kesme şekere 6 damla olarak alın.

• Ovma Yağı olarak, 30 gram kurutulmuş çiçeği kaynak zeytin yağı içinde 24 saat veya daha fazla demleyin.Kullanmadan önce süzün.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp