Pamuk

PAMUK AÇIKLAMA 1

Lif ve yağ elde etmek için yetiştirilen bir bitkidir.

PAMUK YAĞI -OLEUM GOSSYPİ-

Kullanıldığı Yerler: Pamuk çekirdeği müleyyindir, bağırsaklara yumuşaklık verir. Pamuk çekirdeği seken cebin (sirke ile yapılmış bal şerbeti) ile içilirse şehveti artırır, meniyi çoğaltır.

Faydaları: Kabızlığı giderir; ateş düşürücüdür. Adet kanı söker. Adet dönemlerini düzenler.

Haricen: Pamuk çekirdeklerinden elde edilen yağ yüzde ve diğer yerlerde olan lekeleri, ufak noktaları ve yüzdeki cerahatli sivilceleri giderir, penise sürütürse büyütür, basura faydalıdır, kulak ağrı ve şişliğinde kulağa pamuk yağı damlatılır veya pamukla konur.


PAMUK AÇIKLAMA 2

Kök,
Düşüğe Neden Olucu,
Adet Söktürücü,
Doğumu Uyarıcı,
Tohum,
Zamkımsı

Kökün kabuğundan hazırlanan bir sıvı çözelti veya kaynatma bir zamanlar çavdarmahmuzu yerine Âdeti başlatmak, doğum sırasında rahim kasılmalarını uyarmak ve düşüğü etkilemekte bir alternatif olarak kullanılmıştır, Tohumlar öksürükler için yumuşatıcı bir ilaç olarak kullanılmıştır;

Uyarı: Tıbbi denetim olmadan kullanmayınız!


PAMUK AÇIKLAMA 3

Etkileri

* Kök, düşüğe neden olucu, adet söktürücü. doğumu uyarıcı

* Kökün kabuğundan hazırlanan bir sıvı çözelti veya kaynatma bir zamanlar çavdarmahmuzu yerine adeti başlatmak,doğum sırasında rahim kasılmalarını uyarmak ve düşüğü etkilemekte bir alternatif olarak kullanılmıştır.

*Tohumlar öksürükler için yumuşatıcı bir ilaç olarak kullanılmıştır.

Uyarı: Tıbbi denetim olmadan kullanmayınız!


PAMUK AÇIKLAMA 4

(Gossypium)

Ebegümecigiller familyasından;
Lif ve yağ elde etmek maksadıyla ekilen otsu veya odunsu bir bitkidir. Gövdesi dik, dallanmış ve çok tüylüdür. Yaprakları uzun saplıdır. Meyvesi 3-5 gözlü bir kapsüldür. Her gözün içinde siyahımsı renkli, oval ve üzeri, uzun, sık ve beyaz tüylerle örtülü 5- 10 tane tohum vardır. Birçok türü vardır. Yurdumuzda koza veya yerli türü yetiştirilir. Yerli pamuk 75-80 santimetre boyunda, yan dalları, kısa, gövde ve yaprak sapları siyah benekli bir türdür. Haziran-Temmuz aylarında sarı çiçekler açar.

Çiçekleri çabuk solar ve ceviz iriliğinde koza yapar. Kozalar olgunlaştıktan sonra hasat yapılır. Tohumlarının çevresinde meydana gelen ince, yumuşak teller işlenerek hidrofil pamuk yapılır. Çiğit denilen pamuk tohumlarından pamukyağı elde edilir. Hekimlikte kök kabukları ve yaprakları kullanılır.

Faydası: Kabızlığı giderir. Ateşi düşürür. Aybaşı yokluğunu giderir. Adet kanı söktürür.


PAMUK AÇIKLAMA 5

Yaz aylarında parlak ve san renkli çiçekler açan otsu bir bitkidir. Yurdumuzda Adana ve İzmir dolaylarında etkilidir. Yaprak ve kökleri suda kaynatılarak kullanılır.

Özellikleri ve Yararları

- Küçük yaralarda kan durdurucu ve pansuman malzemesi olarak kullanılır.

- Yaprak ve kökleri suda kaynatılarak içilirse bağırsaklara yumuşaklık verir.


PAMUK AÇIKLAMA 6

Latince Adı:
Gossypium Herbaceum.

Gossypium Arboreum.

Gossypium Barbadense.

Gossypium Hirsutum.

Bitki: Temmuz-Ağustos aylarında krem beyaz veya parlak sarı renkli çiçekler açan otsu bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Pamuk veren bitkilerin çoğu tropikal ve ılıman iklimIerde Amerika, Hindistan ve Afrika''da yetişmektedir. Pamuk ülkemiz endüstrisinde de önemli bir bitkidir. Başta Adana ve izmir olmak üzere eskiden beri yurdumuzda pamuk ekilmektedir.

Bugün önemli ihraç maddeleri mizden biridir.

Tarihçe: 5000 yıl önce Mısır''da önemli bir pamuk endüstrisi vardı. En az 3000 yıldır da Hindistan''da üretimi yapılmaktadır. Meksika Aztek tapınaklarında da pamuk kalıntılarına rastlanmıştır. Amerika yerlileri pamuk köklerini suda kaynatarak elde ettikleri sıvıyı düşük yaptırmak için ve doğum sonrası ağrıları azaltmak maksadıyla kullanmıştır.

Kullanılışı: Pamuk bilindiği gibi tıp endüstrisi haricinde textil, makyaj malzemeleri, çocuk bezleri, petler gibi birçok alanda geniş kullanım bulan bir malzemedir.

Yaprakları ve kökü suyla kaynatılarak içilir. Pamuk tohumlarından sıkılmak suretiyle elde edilen yağ, satlaştırıldıktan sonra gıda olarak kullanılır.

İçindeki Maddeler: Ham pamukta yağ, su ve selüloz vardır.

Tıbbi Etkiler: Bilindiği gibi hidrofil pamuk küçük yaralarda mekanik kan durdurucu ve pansuman malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ham pamuk sterilize (mikroplardan tamamen arınmış) olmadığı için bu şekilde kullanılmaz.

Hidrofil pamuk tohumların temizlenip, kimyasal işlemlerle yağının alınmasıyla elde edilir. Bunu anlamak için pamuğu sıcak suya atmak yeterlidir.

Ham pamuk yağlı olması sebebiyle yüzer, hidrofil pamuk ise su çekerek batar.

Yaprakları ve kökü ile kaynamış su bağırsaklara yumuşaklık verir. Bunun için 100 gr. pamuk yaprağı ve kökü 1 lt. suda kaynatılıp, birer saat arayla 3 bardak içilir. Ancak düşüğe sebep ola bileceği için hamilelerde kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp