Hindistan Cevizi (Küçük)

Hindistan Cevizi (Küçük) :

Latince Adı: Myristica Fragrans.

Bitki: Bu küçük hindistan cevizi, zeytin büyüklüğünde üzerinde çizgiler bulunan bir cevizdir.

Yetiştiği Yerler: Anavatanı Güney Hindistan olup, yeryüzünde tüm tropik mıntıkalarda yetiştirilmektedir.

Kullanılışı: Ağacın meyvaları yılda 2 kez Kasım ve Mayıs aylarında toplanır. Meyvanın etli kısmı açıldığında ayıklanarak tohumları ayrılır. Tohumların üstünde kırmızı renkli bir kabuk vardır ve bu kabuk da ilaç olarak kullanılır. Kabukları soyulan tohumlar çok kızgın olmayan güneş altında 2-3 gün bırakılarak kurutulur. Daha sonra tohumlar S dk. kireçli suda tutulup, tekrar güneşe bırakılır. Böylece ilaç hammaddesi hazırdır. Üçüncü şekil ise bu tohumlardan sıkmak sureti ile elde edilen yağdır. Tohumlar kuvvetli aromatik kokulu, tadıarı ise kendine mahsus acı ve baharhdır. Yumurta ve peynirli yemeklerde, ıspanakta, kek ve pudinglerde telkibe girer.

İçindeki Maddeler: En önemli kısmı tadını ve kokusunu veren uçucu yağdır. Myristicin adı verilir.

Tıbbi Etkiler: Acı ve baharlı tadıyla iştah açar, keskin kokusu, ağız kokularını bulantı ve kusmayı giderir, balgam söktürür, idrarı arttırır. 50 gr. hindistan cevizi aynı miktar bal veya pekmez ile karıştırılarak yenir.

Küçük hindistan cevizi yağının kabız yapıcı etkisi sebebiyle ishalde kullanılabileceği kabul edilir.

Tohum kabukları güzel kokusuyla sinirli kimseleri teskin eder.

Küçük dozlarda uyku verici etkisi sebebiyle geceleri ılık çayolarak içilebilir. Yine 50 gr. hindistan cevizi 1 lt. suda kaynatilır. Yatmadan önce 1-2 bardak içilir.

Yüksek dozlarda küçük hindistan cevizi myristicin sebebiyle halüsinasyonlara yani hayal görmeye, hızlı kalp atımlarına ve orientasyon bozukluğuna yol açar. Çok yüksek doz ölüme bile sebebiyet verebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp