Horozibiği

HOROZİBİĞİ AÇIKLAMA 1

Doğal olarak Hindistan'da yetişmektedir. Ülkemizde tek yıllık süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Gövde ve çiçek durumu kolayca yassılaşma eğilimindedir. Bu nedenle horoz ibiğini anımsattığı için horozibiği adı verilmiştir.Kadife Çiçeği, Adi pazı, Gülyusuf, Sultan Borci olarak da bilinir. Horoz ibiği gibi kırmızı çiçek açan bir bitkidir. Mide bağırsak ve karaciğere faydalıdır.

Celosia bitkisi iki ana çeşide ayrılır.

1-Sorguçlu
2-Tüylü

Her ikisi de gösterişlidir. Büyük çiçek başaklarına sahiptir. Bazıları boylu iken bazıları bodurdur. Çiçeklerin ana renkleri koyu veya açık kırmızı, beyaz, sarı, turuncu veya mor olabilir. Çiçek açma mevsimi haziran ile eylül sonudur. Çiçekler, yaz ve sonbahar boyunca bol güneş altında sürekli açar. Saksılı çeşitlerde boyu kısaltmak için ya sulama sularına %0,1 -0,2 oranında Cycocel karıştırılmalı veya % 0,3 oranındaki ALAR' lı su yapraklarına püskürtülmelidir.

İçindekiler:Kolin, Betain, C vitamini, %19Protein, %13 Albüminli Maddeler, Kuersetin, Glikoz, Ramnoz

Üretimi

Tohumlar şubat veya mart aylarında atılmalıdır. Ekim toprağı; 2 kısım bahçe toprağı + 1 kısım funda + 1 kısım yaprak çürüntüsünden oluşabilir.
Ekim kasalara yapılır. Üzeri örtülür. 2 - 3 yaprak olunca fideler şaşırtılır.

FAYDALARI
-Basur ( hemoroid ): Horoz ibiği kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden önce içilir.
-Hararet teskin edici: Horoz ibiği kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilirse mide ve karaciğerin hararetini teskin eder.
-Bağırsak ve mide temizleyici: Horoz ibiği kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
-Horoz İbiğinin normalde herhengi bir yan tesiri yoktur.


HOROZİBİĞİ AÇIKLAMA 2

Etkileri

* Terletici

• İdrar söktürücü

• Tahriş edici

* Horozibiği bugün çok az kullanılır. Sınıflamalarda belirtildiği gibi, terlemeyi başlatmak ve idrar yolları ile sıvı toplanması bozukluklarını tedavi etmek için kullanılabilir.

* Bir zamanlar akciğer hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır.

• Hafif bir tahriş edici olarak, taze yapraklar ve çiçekler haricen yüzeysel kan akımını artırmak ve muhtemelen siğilleri tedavi etmek için uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp