Hercai Menekşe

HERCAİ MENEKŞE AÇIKLAMA 1

Ayrıca adına hala üç renkli menekşe, küçük karitaron, kır menekşesi veya trinite otu denen "violace" ailesinin (menekşegiller) kibarlar kibarı ve kokulu alanıdır. Sarı, mor ve çok kez de üç renkli küçük çiçeklerini yüksek kırların ilk katında ve yaz hasatın da gösterir.

Yunanlılar ve Romalılar onu pek tanımazlardı: Ancak Ortaçağ'dan bu yana bitkiyle tedavi edenlerin silah takımı arasına girdi. Zaferinin doruğuna XVI ila XVIII. yüzyıl arasında ulaştı ve sonra biraz unutuldu. Eğer yeniden gözde olduysa bu yalnızca adaletin yerini bulmasıdır.

Tıpkı kuzini mor menekşe gibi içinde asitalisilik bulundurur; yani aspirin. Bu nedenle ağrılara, migrenlere ve kan pıhtılaşmasından kaynaklanan bütün hastalıklara iyi gelir (filibit, göğüs anjini vs.). Ayrıca öksürük ve ciğer hastalıklarına karşı çok yararlı olduğu gibi, çok hafif laksatif olma özelliği de vardır. Bütün bu niteliklerinin yanında, yaralar, egzamalar, özellikle çakma gibi cilt hastalıklarına karşı en iyi çözümleri o bulur. Aşırı yağ üretimi veya terden tıkanan üst deriyi temizler ve zehirlenerek zayıflayan deriye dirilik verir.

Faydaları: idrar yollarındaki iltihaplanmaları giderir. İdrar söktürür. Cilt hastalıklarına iyi gelir. Egzamada faydalıdır Öksürüğü keser. Sarılık ve damar sertliğinde de kullanılır.


HERCAİ MENEKŞE AÇIKLAMA 2

Diğer isimleri:
Benefşe, Menevşe

Bitki: Anadolu ve Avrupa'da yetişir. 25 cm'ye kadar yüksekliği olan bir, veya çok yıllık olabilen otsu bir bitkidir. Gövde parçaları köşeli, içleri boş.Sapsız yaprakları 3 cm kadar uzunlukta, yumurta şeklinde, çentiklidir.Çiçekler uzun saplı, sarımsı veya açık mor renklidir. Meyve 3 köşeli tüysüz bir kapsüldür. Hafif kokulu ve yavan lezzetlidir. Toprak üstü kısımları mayıs-temmuz ayları arasında toplanır.

İlaç etkili kısmı: Çiçeklenme zamanında toplanıp kurutulmuş toprak üstü kısımları kullanılır. Bileşiminde: Yapışkan madde (polisakkarit), salisilikasit türevleri. flavonoid, fenol karboksilik asitler, tanen ve polipeptitler bulunur

Kullanıldığı yerler: Haricen; hafif cilt hastalıkları (yağ bezlerinin fazla çalışması sonucu oluşan) ve anne sütüyle beslenen çocukların kafasındaki kızartı ve döküntü (ekzema) de kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok

İstenmeyen Etkileri: Yok

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok

Kullanım miktarı: 1,5 gr ot ile 150 ml suda çay hazırlanır, günde 3 defa kullanılır.

Kullanım şekli: Haricen;

1- İnce kıyılmış veya öğütülmüş 2 çay kaşığı ot üzerine 150 ml kaynar su ve edilir, 5-10 dakika beklenir, süzülür.

2- İnce kıyılmış veya öğütülmüş 2 çay kaşığı ot 150 ml soğuk su ile kaynayana kadar ısıtılır, ateşten alınıp 15 dakika bekletilir ve süzülür.

Her iki şekilde hazırlanan sulu kısım sargı ve kompres olarak uygulanır. Günde 3 defa taze hazırlanarak kullanılır.


HERCAİ MENEKŞE AÇIKLAMA 3

İçindekiler:
Flavonglikozit ser asit Saponin Sümüksü maddeŞeker 3.11en

Yan Tesiri: Bazılarında alerji yapar.

Telafisi: Kullanmayı bırakınca alerzesilir.

Şifası

1) Temizleyici: Hercai menekşe, kantaon ve kekik ile beraber kaynatılıp balla latlandırılarak soğuk olarak içilmeye de vam edilir.

2) Kusturucu: Hercai menekşe kökü kaynatılıp içilir.

3) Romatizma: Hercai menekşe, nane ve kararıfille beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

4) ayasıl: Hercai menekşe, şahtere ile beraber kaynatılıp balla tatlandınlarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.

5) Öksürük, nezle, grip: Hercai menekşe, kekik ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Tavsiye: Hercai menekşe, menekşenin kullanıldığı yerlerde kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp