Havlıcan

HAVLICAN AÇIKLAMA 1

Dahilen:
Tükürük ifrazatını fazlalaştırır, iştahı açar, yemeği hazmettirir. Dispepside faydalıdır. Şişkinliği giderir, ekşi geğirmelere faydalıdır (bilhassa ramazanda meydana gelen kokulu geğirme ve ekşimelerde faydalıdır), göğsü yumuşatır, ağız kokusunu güzel-leştirir, romatizmayellerini dağıtır, romatoid artritte faydalıdır. Mide yanmasını geçirir, kuluncu giderir, cinsi arzuyu artırır, balgamı söktürür, nefes yollarını temizler, sık idrara çıkmayı azaltır, mafsal ve yan ağrılarına şifa verir. Mide ekşimesini önler, idrar yollarını takviye eder, iç uzuvların sıhhatini iade eder. Kadınların hastalık akıntılarını düzeltir, aklı, zekayı güçlendirir, grip ve soğuk algınlığında vücudun ısınmasını sağlar, soğuk algınlığını en kısa zamanda geçirir. Baş ağrısını ve baş dönmesini dindirir, idrar söktürür, vücudun güçlenmesini sağlar, bel gevşekliğini (erken inzali) önler, karın ağrılarını keser, (müzminleşmiş olsa bile) kusmaları önler. Ağrı ve sızılarda ve gut'ta faydalıdır. İltihabı önler, tedavi eder. Sinirleri güçlendirir, hıçkırığı keser, sindirim sistemi enfeksiyonlarında faydalıdır. Ağız ağrılarında (yara, ülser) gibi hallerde kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, yarım-1 çay kaşığı toz havlıcan konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.
Veya yarım-1 çay kaşığı toz havlıcan 1 çay kaşığı toz şekerle yenilir veya kök havlıcan çaydanlıkta kaynatılır, çay gibi içilir. Yatağını ıslatanlar için büyükler- de 10 gr, küçüklerde 3 gr, şekerle birlikte yenir.
Cinsi gücü artırmak için 3 gr toz havlıcan 1 fincan sütle beraber sabahları aç karna içilir.
Soğuk algınlığında, 1 bardak kaynar suya, yarım çay kaşığı toz havlıcan, yarım çay kaşığı toz zencefil, yarım çay kaşığı ezilmiş defne tohumu konur, 10-15 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir. Veya çaydanlığa kök havlıcan, zencefil ve defne tohumu konur. Çay gibi kaynatılıp içilir. (Kaynatma birkaç defa yapılabilir)
Vücuttaki romatizmal ağrıları gidermek için gut ve mafsal rahatsızlıklarında

Romatizma ağrılarında; 50 gr toz havlucan, 50 gr toz zencefil, 50 gr çekilmiş irmik fıstığı, yeteri kadar balla macun yapılır, günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenilir.
Ardıç tohumu 50 gr, defne tohumu 50 gr toz haline getirilir, irmik fıstığı -50 gr, havlıcan 50 gr, zencefil 50 gr yeteri kadar balla macun yapılır. Günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenilir.

Romatizmal ağrılarda ve romato-id artritte (uzuvların deforme olması halinde) 50 gr toz havlıcan 50 gr toz tarçını, 50 gr zencefil, 50 gr ardıç tohumu, 50 gr defne tohumu, 50 gr havuç tohumu 50 gr ısırgan tohumu toz haline getirilir, gerekirse 50 gr üzerlik 50 gr çörekotu ilave edilebilir. Bu ikisi hafif kavrulup toz haline getirilir, 100 gr da irmik fıstığı ilave edilir. Yeteri kadar balla macun yapılır. Günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenir veya sabah akşam 1 kaşık yenir, (denenmiştir) Biiz-nillah şifalıdır.
Romatoidartrit ve sadece 50 gr ardıç tohumu, 50 gr defne tohu mu, 50 gr havuç tohumu, 50 gr ısırgan tohumu bal ile macun yapılır, günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenilir. Tedavi için bu terkip de yeterlidir. <


HAVLICAN AÇIKLAMA 2

• Öksürük kesici ve uyarıcı bir baharattır.

• Ağız kokusunu giderir, sindirimi kolaylaştırır, gazı dağıtır, balgamı ortadan kaldırır.

• Kapha ve vata beden tiplerine faydalıdır.

• Romatoid artritte kullanılır.

• Cinsel birleşmedeki erken boşalmayı önler.

• Altını ıslatan çocuklar için kullanılır.

• Kullanımı pek yaygın değildir.


HAVLICAN AÇIKLAMA 3

Bitki:
Çin, Hindistan ve Tayland' da yetişir. 130 cm kadar yüksekliğinde troik bir bitkidir. Yapraklar 30 cm kadar uzunlukta, 10 cm genişlikte, ucu sivri kalın, sert ve açık yeşil renklidir. Kökü yere paralel büyür, dallanmış ve boğumludur, kızıl kahve renklidir. 4-6 yıllık bitkinin kökleri toplanır.

İlaç etkili kısmı: Kurutulmuş kökleri kullanılır. Bileşiminde: Esans (1,8-I, terpenhidrokarbon, terpenalkol, eugenol), reçine, flavonoid bulunur.

Etkisi: Kramp giderici ve mikrop öldürücü etkisi vardır, prostaglandin üretimini baskılar.

Kullanıldığı yerler: hazımsızlık sorunlarında ve iştahsızlık durumunda

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen Etkılerı: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 2-4 gr kurutulmuş kök.

Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyı1mış veya öğütülmüş 1çay bardağı kök bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 defa çayı hazırlanarak içilebilir. İştahsızlıkta yemeklerden 30 dakika önce, hazımsızlıkta yemeklerden sonra çayı içilir.


HAVLICAN AÇIKLAMA 4

Arabçası:
Halendm-ı Berri, es-Sa'd, Havlencôn, Hülencôn
Farsçası : Havlecôn
Latincesi : Alpinia officinaum

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Esas vatanı Doğu Asya bilhassa Çin ve Hindistan dır.

Kullanılan Maddesi:
Kökü

Tıbbi Özellik ve Faydaları

a) 150 kadar çeşidi vardır. Esasen Hind ve Çin taraflannda yetişir. Siyahla kırmızı arası rengi vardır.
b) Kaynatılarak suyu bir miktar içildiğinde mideye, ağrılara, romatizmaya, kulunca iyi gelir.
c) Sabahlan büyükler (5-10 gr.) küçükler (1-2 gr.) kadar tozunu şekerle birlikte aldıklannda bel gevşekliği ve yatağa işemeyi giderir.
ç) Balgamı söktürür.
d) Vücuda kuvvet verir, erkekliği attınr, yemeği hazmettirir, iştahı açar, ağız kokusunu güzelleştirir.
e) Tükürük ifrazatım artırır, göğsü yumuşatır, mafsal ağnlanna iyi gelir, yelleri dağıtır.
f) Mide ekşimelerine, geğirmelerine iyi gelir.
g) Üç gram döğülüp, elendikten sonra 40 gr. Sığırsütüyle karıştırılıp sabahlan aç kamına içildiğinde cimaya kuvvet verir. İdrar yollanm takviye eder. [Bunun esas alınma (içilme) miktan 1 dirhem (4-5 gr.) kadardır.]
ğ) Suyu: İç a'zanın sıhhatini iade eder.
h) Kadınların hastalık akıntılanm düzenler.
i) Aklı kuvvetlendirir.


HAVLICAN AÇIKLAMA 5

Mide bağırsak gazlarını giderir.
Hazmı kolaylaştırır.
Mide ekşiınesinde faydalıdır.
İştah açar.
Romatizma için faydalıdır.
Kuvvet verici özelliği vardır.
Mantar hastalıkları için faydalıdır.
Göğüs hastalılarına iyi gelir.
Adet rahatsızlığında faydalıdır.
Ağız kokusunu giderici etki gösterir
Grip ve soğuk algınhğına iyi gelir.
Balgam söktürücü özelliği vardır.
İdrar söktürücüdür.

Kullanılışı 1: Toz haline getirilen havlıcan hamur işlerinin içine katılarak tüketilir.

Kullanılışı 2: çayının hazırlanışı: 1 çay bardağı suya yarım çay kaşığı havlıcan konur ve demlenir. Yemeklerden sonra birer bardak içi i ir.


HAVLICAN AÇIKLAMA 6

İçindekiler:
Nişasta, Rezin, Uçan yağ, Tanen

Yan Tesiri: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur.

Şifası

1) Romatizma, kulunç: Havlıcan kanatılıp balla tatlandınlarak içilmeye devam edilir.

2) Yatağa işeyen çocuklar için: Havlıcan kaynatılıp balla tatlandınlarak içi1ir Havlıcan, civanperçemi öğütülüp, incir hurma ve balla karıştırılarak macun yapılıp yenmeye devam edilir. 3) Vücuda kuvvet verici: Havlıcan ısırgan tohumu, keten tohumu, polen öğütulüp bana macun yapılarak yenmeye devam edilir.

4) Balgam söktürücü: Havlıcan, ıhlamur ile beraber kaynatılıp ba11atatlandırılarak içilmeye devam edilir.

5) Mide ekşimesi: Havlıcan kaynatılıp bana tatlandırılarak içilir. Gaz söktürücü: 1 su bardağı ılık bal şerbetine havlıcan unu katılıp içilir. Adet söktürücü: Havlıcan kaynatılıp bana tatlandırılarak içilmeye devam edilir. İdrar söktürücü: Ayın uygulama yapılır. Öksürük, bronşit: Ayın uygulama yapılır. 10) İçerisini ısıtıcı: Ayın uygulama yapılır.

Tavsiye: Havlıcan, ısıtıcı, vücuda kuvvet verici bir baharattır. Yüzyıllardır yukarıdaki maksatlar için kullanılmıştır. Beli sıktırarak çocukların yatağa işemesini engeller.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp