Haseki Küpesi

HASEKİ KÜPESİ AÇIKLAMA 1

Haseki Küpesi (Aquilegia sp.)

Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Ranunculales
Familya: Ranunculaceae
Cins: Aquilegia sp.

Genel Özellikleri: Orta Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da yaygın olarak bulunmaktadır. Ülkemizde Anadolu' nun iç kesimlerinde doğal olarak yetişmektedir. Dayanıklı, otsu 2 yıllık ya da çok yıllık bitkidir. Çiçekleri çok gösterişlidir. Yaz başından itibaren çiçeklenir. Çanak yaprak sayısı beş tanedir ve bazen renklidir. Beş adet taç yaprağı olup bunlar çok renklidir. Daha çok mavi rengin hâkim olduğu taç yaprakta sarı, kırmızı ve beyaz da olabilmektedir. Yaprakları iki üç parçalıdır. Kuvvetli bir kök sistemi vardır. Çok değerli bitkilerdir.

Üretimi: Kökten ayırma, yan sürgünlerin çoğaltılması ve tohumla olmaktadır. Tohum ekimi ilkbaharda yapılır. Ekimden iki hafta sonra çimlenir. Tohumlar iki yıl çimlenme yeteneklerini kaybetmeden korunabilir. Tohumlar çimlenince ve bunlar 2-3 yapraklı olunca şaşırtılmalıdırlar. Tohumdan üretilen bu bitkiler ancak ikinci yıllarında çiçek açmaktadırlar. Kök çelikleriyle üretimde zamanlama olarak nisan eylül arasında olmalıdır. Kökten ayırma yöntemi ile üretilen fideler hemen ilk yılda çiçek açarlar. Yeni ayrılmış fideler gölge bir ortamda tutulmalıdırlar.

Ekolojik İstekleri: Her türlü yumuşak kültür toprağında yetişmektedir. Kumlu - tınlı topraklardan çok hoşlanır. Kireçli topraklarda yetiştirilecekse toprağa yaprak çürüntüsü ilave edilmelidir. Güneşli ve yarı gölge ortamları sever. Yarı gölge alanlarda rahatlıkla kullanılan bir bitkidir.


HASEKİ KÜPESİ AÇIKLAMA 2

Etkileri


• Büzücü

• idrar söktürücü

• Terletici

• Hasekiküpesi kökünün kaynatması ishali durdurmakta yardımcı olarak alınabilir.

• Hasekiküpesi yaprakları bazen ağız içi ve boğaz yaralarının hafifletilmesinde kullanılan losyonlarda kullanılmıştır.

• Taze kökten hazırlanan losyon ile etkilenen alan ovulduğunda romatizmalı ağrıları ve sızıları geçirir.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

• 1 çay kaşığı bitki kısımlarını 1 bardak kaynar suda demleyin. Günde üç ila altı çorba kaşığı alın.

• Tentür olarak, bir doz S ila 10 damladır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp