Centiyane (Sarı)

Centiyane (Sarı) :

CENTIYANE (SARI)

(Arap dede, büyük kantaron, centiyane)

Etkileri


* Safra söktürücü

* Ateş düşürücü

* Serinletici

* Mide dostu

* Tonik

* Sarı centiyane iştah ve hazmı düzeltmek ve mide etkinliğini kuvvetlendirmek için mükemmeldir. Bu kullanımlar için,herhangi bir etkisinin meydana gelmesi için bir süre gerekli olduğundan, yemekten en az 30 dakika önce alın.

* Sarı centiyanenin özellikle etkili olduğu, bağırsak problemleri mide ağrısı, mide yanması, hazımsızlık, ishal, nezle,gastrit ve kusmayı kapsar.

* Sarı centiyane beyaz kan hücrelerinin sayısını arttırdığından nekahet dönemlerinde kan yapıcı olarak faydalıdır.

* Gut, sıtma ve bayılma nöbetleri için ve haricen kaynatması yaraları yıkamak için kullanılır.

* Açık yaralar ve i1tihaplar üzerine konan taze yapraklar serinletici etki gösterirler ve yatıştırıcı ayak banyosu görevi de görürler.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

* 60 gram kökü 1/2 litre kaynar suya koyun ve soğuyana kadar demlendirin. Süzün Her defasında 1 çay kaşığı veya 1 çorba kaşığı alın.

* 1 çay kaşığı kökü 1 bardak suda kaynatın. Her iki saatte bir veya yemeklerden önce 1 çorba kaşığı alın.

* 1 çay kaşığı kökü 1 bardak suda 2 saat ıslatın. Gün boyu 1 bardak alın.

* Tentür olarak, her yemekten önce suya 10 ila 20 damla olarak alın.

NOT: Kuzey Amerikaya özgü pek çok centiyane türü sarı centiyaneye benzer özelliklere sahiptir. Mavi veya Amerikan centiyanesi Virginia'dan Honda'ya kadar olan bölgelerdeki ıslak yerlerde yetişir. Perçemli centiyane, iki yıllık tür, tek mavi perçemli çiçekleri eylül ve ekim boyunca açar. Beş parmak centiyane ise kare gövdeli bir yıllık bir türdür ve eflatunumsu mavi, dikenli çiçekleri ağustostan ekime kadar açarlar. Bunların hepsi sarı centiyane gibi kullanılabilir. Amerikan yerlileri mavi centiyane kökü haşlamasını sırt ağrılarını gidermek için uygulamışlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp