Çan Otu

Çan Otu :

Bitki: Güney Avrupa, Ukrayna ve Kafkaslarda bulunur. 30-60 cm yüksekliğinde çok yıllık otsu bir bitkidir. Kökü yatay olup sarı-kahveden gri kahveye kadar renk alır.

Alt yapraklarının daha kalın ve kabuk şeklinde olması belirgin özelliği üst yapraklar 8-14 cm uzunluğunda 4-9 cm genişliğinde oval şekilli, bulanık, yeşil renkli, tüysüz ve saplıdır. Yaprak damarları belirgindir. Yaprak diplerinden çıkan 1-2 cm uzunluğunda olan çiçekleri saplı, aşağı sarkan şeklindedir. Çiçeklerin dışı genellikle kırmızıdır, kahve-yeşil veya sarı olabilir. Çan çiçeklerin iç yüzeyi sarı veya kahve-yeşildir. Çiçekleri mayıs temmuz ayları arasında açar. Tohumları küçük ve çok sayıda olup, 2 bölmeli kapsülün içindedir .. Kapsülün çapı 1 cm, uzunluğu 2 cm civarındadır.

İlaç etkili kısmı: Kurutulan kökleri kullanılır. Bileşiminde % 0,3-0,8 oranda alkloid bulunur, bunun % 0,4 kadarı L-hyoscyamin ve az miktarda scopolamin ihtiva eder.

Etkisi: Kalp çalışmasını etkiler, kalp atışını hızlandırır (Atropin etkisi), sindirim sistemi düz kasları üzerine kramp giderici etkisi vardır.

Kullanıldığı yerler: Mide, bağırsak, safra kanalları ve idrar yollarındaki kramplarda kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Göz hastalıkları, prostat, taşikardi, mide bağırsak sistemindeki mekanik zedelenmelerde kullanılmaz.

İstenmeyen Etkileri:Ağız kuruluğu. ter azalması, ciltte kızarıklık, sıcaklık basması, idrar yapma şikayetleri meydana getirebilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Antidepresan, amantadin ve chinidin etkisini ar Kullanım miktarı: Tek başına ilaç olarak kullanılmamaktadır, diğer bitkilerle karışım halinde uygulanmaktadır.

Uyarı: Kolaylıkla zehirlenme yapabilir, kişiler kendi başına kesinlikle kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp