Transvestizm

Transvestizm ve Transeksüalizm nedir?

Transvestit çoğu kez erkektir, karşı cinsin giysilerini sık sık yalnız iç çamaşırlarını giymekten cinsel doyum elde eder. Bu tür insanlar hemen her zaman cinsel ilgilenmelerinde heteroseksüeldirler, yalnız kadın giysileri giyme isteklerini önleyememektedirler. Kadından çok erkek olduklarını bilirler ve erkeklerle cinsel ilişki kurma arzusunda değildirler. İçinde bulundukları güçlükler, çoğunlukla başkalarının onların aktivitelerini benimsememeleri sonucu ortaya çıkmaktadır. Erkek giysileri giyme kadınlarda yaygınlaştığı için, dişi transvestitler problem değildirler. Fakat yüksek ökçeli ayakkabılar ve eteklikle sokakta giden bir erkek, yadırganır, yasal ve toplumsal sorun olur. Transvestitin tedavi olmak istediği durumlarda, psikoterapi yoluyla iyileştirme sözkonusu olabilir.

Son yıllarda büyük ölçüde, dikkati çeken değişik tip bir grup insan da transeksüeldir. Transeksüeller yine çoğu kez erkeklerdir. Anımsayabildikleri en küçük yaştan İtibaren, devamlı olarak kadın olmak istemişler, bu yüzden de, erkek cinsel organlarını, ya da onlara erkek olduklarını hatırlatan herşeyi küçük görür olmuşlardır. Ne zaman fırsat bulurlarsa hemen kadınsı özellikler göstermeye başlar. Erkek olarak cinselliklerine o denli diş bilerler ki, hemen hemen her zaman ilk fırsatta erkeklik organlarını aldırırlar. Transeksüeller çoğu kez dişi hormonları alırlar. Bu hormonlar onlardaki kıllanmayı azalttığı, sesi tizleştirdiği, az da olsa göğüslerde gelişme ortaya çıkarttığı için, psikolojik olarak büyük bir rahatlamaya neden olmaktadır.

Şimdi İngiltere''de, Amerika''da, kimi İskandinav ülkelerinde kadın olarak yaşayan, hatta evlenmiş, çok sayıda, erkeklik organlarını aldırmış transeksüel bulunmaktadır. Transeksüellerin homoseksüel olmadıklarını söylemek gerekir. Homoseksüel erkeklerle cinsel ilişkilere girişmekten hoşlanmazlar, kadın olup heteroseksüel erkeklerle evlenmek isterler. Buna göre, her transeksüelin, erkek olarak yaşadığı sürece mutsuz olacağı açıktır. Her hangi bir şekilde bir kadınsı özellik kazanmak, onu çok daha iyi bir duruma getirmektedir. Bu güne kadar transeksüele yapılan psikolojik tedavi başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bazı bilim adamlarına göre, gerçek bir transeksüeli İyileştirmeye çalışmak yerine, onun kimi kadınsı özellikler kazanmasını kolaylaştırmak ve operasyonla cinsel organlarını almak daha yararlıdır.

Transvestizm

Transvestit, bir takım ruhsal sorunlar­dan ötürü karşı cinsle ilişki kuramayıp cinsel heyecan ve doyum için kendisi karşı cinsin kılığına bürünen kişidir. Transvestizm genellikle erkekler arasın­da görülür. Kadınlarda transvestizm olgusu son derece enderdir.
En olağan transvestizm uygulaması, kadın giysile­rine girdikten sonra aynada kendini seyrederek mastürbasyon yapmaktır, Dişi giysilerin sağladığı yumuşak du­yumlardan haz alınır. Bunlar aynen bir kadının bedenine dokunurken alınan haza benzer duyumlardır. Toplumun erkekliğe verdiği özel anlam­ları kendi benliğinde taşımadığını gören, erkeklik konusunda güvensiz olan bazı erkekler, kadın gibi giyinmekten teşhirci bir tad alırlar.
Sponsorlu Bağlantılar

Bazıları da sadomazohist eğilimlerinden ötürü dar korse, ince topuklu ayakkabı gibi rahatsız ve kısıtlayıcı kadın giysilerine girmekten hoşlanırlar. Bu tür giysiler yardımıyla yarattıkları kadın tipi, çoğu kez olağan­üstü baştan çıkarıcı, erkek arzularını kamçılayan bir düş yaratığıdır. Transvestit erkek, ruh yapısının derin­liklerinde kadınlıkla özdeşleşmektedir. O da fetişistler gibi eşyaları kişilerin yeri­ne koymaktadır.
Fakat farklı olan, eşyaları kendi üstüne giymesidir. Böyle­ce gerçek yaşamda ilişki kuramadığı düş yaratığı, olağanüstü ve baştan çıkarıcı kadınla kendini özdeşleştirmektedir. Transvestizmin nedenleri kesin olarak bilinmese de doğumdan önce hormon bozuklukları ve çocukluk çağlarındaki ruhsal etmenlere bağlı olduğu düşünül­mektedir.

Çocukluklarına bakacak olur­sak genellikle cinsel rolü üstlenmek için gerekli olan anne ya da babayla özdeşleşme sürecinde bir bozukluk olduğunu görürüz. Olması gerekenin aksine erkek çocuk baba yerine anne ile özdeşleşme yaşamıştır. Psikanalistlerin transvestizm olgusunu açıklarken kul­landıkları sav, yine bu özdeşleşme süreciyle bağlantılıdır. Fakat burada transvestitin kadınla özdeşleşmesi gö­ründüğü kadar basit değildir.
Bu kadın, fallus taşıdığı düşlenen ruhsal açıdan erkeksi, hakim bir kadındır. İncelenen pek çok örnekte transvestitlerin bu tip annelere sahip oldukları görülmüştürBu cinsel sapma türünü eşcinsellikle karşılaştırmamak gerekir. Kinsey’in de belirttiği gibi, “Transvestizm ile eşcin­sellik apayrı olgulardır ve transvestitlerin pek azı fiziksel ilişkilerinde eşcinselliğe yönelirler.” Ancak transvestizm statik bir durum değildir ve çoğu kez karşı cinse yönelik özdeşleşme eğilimi giderek artar

Transvestizmin en çok cinsel coşku anlarında kadın gibi giyinerek mastür­basyon yapma şeklinde uygulandığını belirttik. Bunun yanısıra, daha derin saplantıları olan bazıları sürekli olarak kadın kimliğini üstlenmek isterler. Bu duruma transse.süellik denir.
Bu sînıf-landırmaya giren erkeklerin zaman zaman bir cerraha baş vurarak cinsiyet­lerini değiştirmek istedikleri olur. Aslın­da cinsiyetleri belirsiz olarak doğan bazı bahtsız bireyler gerçekten bu tür ameliyatlara gerek duyabilirler. Belli belirsiz biçimde var olan bir cinsiyetin özellikleri vurgulanarak diğer cinsiyet özellikleri ortadan kaldırılabilir.

Fakat normal organlara sahip birinin cinsiyetini değiştirmek, bundan çok farklı ve elbette olanak dışı bir şeydir. Hadım edilmeyi kabullenmek ve sürekli olarak kadın görünümünü benimsemekle ruh­sal sorunlarına çözüm bulacaklarını düşünenler, bu müdahaleyle geçici bir rahatlama yaşayabilir. Fakat erkeklikten vaz geçmekle kadın olunamaz. Cerrahın uyguladığı organ değişiklikleri ancakyüzeysel ayrıntılar olarak kalır. Örneğin yapay dölyolu aktif bir organ olmadığı gibi, zevk duymaktan da yoksundur. Transvestizm, aynen fetişizm gibi genel­de erkeğe özgü bir cinsel sapmadır. Kadınların erkek giysilerini seçtikleri pek sık olarak görülür, ama bunda genellikle saplantı özelliği yoktur.
Kadınların erkek olmaya özenmeleri, erkek giysilerini erkek yerine koymaları anlamına gel­mez. Toplum, bu konuda da kadınlara karşı erkeklere olduğundan daha hoşgö­rülü davranır. Bazı transvestitler de bu saplantıdan hayatlarını kazanırlar. Gece klüpleri, vb. yerlerde kadın kılığında gösteriler yaparak seyirciyi eğlendirirler.

Karşıt Giysicilik (Transvestik Fetişizim)

Karşıt giysicilik Psikiyatride “karşıt giysicilik” ya da “transvestik fetişizim” olarak tanımlanan durum kadın ya da erkeğin biyolojik cinsiyetinin karşıtı olan cinsel kimlik görüntüsüne bürünmesidir. Erkek vücudunun çeşitli bölgelerinin hassas olması olağan kabul edilse de karşıt giysicilik için aynı şeyi söyleyemeyiz. “Cinsel kimlik disforisi” denilen cinsel rolü ya da kimliği ile ilgili sürekli bir rahatsızlığının olması durumunda transvestik fetişizmi olan kişilerin tedavi için başvurduğu bilinmektedir. Tedavi psikoterapi olmakla birlikte takıntılı cinsel uğraşların olduğu durumda ilaç tedavisi kullanılabilir. Ya da zorlayıcı bir biçimde seksle ilgili düşünce, dürtü ve sık seksüel davranışların olduğu durumlarda hormonal tedavilerin kullanılabildiği bildirilmektedir. Tedavinin etkili olabilmesi için uzun süreli bir tedavi planının yapılması gereklidir. İlaç tedavisinin etkili olduğuna dair yayınlar olmakla birlikte asıl tedavinin sorunun gelişmesinde rol oynayan gelişimsel faktörler üzerinde duran uzun süreli psikodinamik psikoterapilerdir. Gelişimsel faktörlere bakıldığında sorunu olan kişilerin büyük çoğunluğunun ilk doğan çocuk, tek çocuk ya da ilk erkek çocuk olduğu söylenmekte. Dikkati çeken diğer bir nokta da bu erkeklerin anneleriyle babalarına göre çok daha güçlü ve pozitif ilişkilerinin olmasıdır. Büyük çoğunluk anneleriyle çok pozitif, babalarıyla da çok negatif ilişki bildirmişlerdir. Görünen o ki kardeşlerin etkisi dışında evdeki kadın figürlerinin yoğun etkisi bir faktör gibi görünmektedir.

Transvestik Fetişizm
Transvestik fetişizm heteroseksüel erkeklerin kadın elbiselerine bürünme fantezileri ve cinsel isteklerini cinsel uyarılma ve mastürbasyon veya cinsel ilişki için yardımcı öğe olarak kullanmalarını tanımlar. Transvestik fetişizm tipik olarak çocuklukta veya erken gençlik döneminde başlar. Yıllar geçtikçe transvestik fetişizmli bazı erkekler devamlı olarak kadın gibi giyinmek ve yaşamak isterler. Genellikle birden fazla kadın giysisi çeşit kullanmakta, sıklıkla bütün dolap bu giysilerle doludur. Transvestik fetişizmli kişi karşıt giyindiği zaman, genellikle transseksüalizmdeki dereceye ulaşmamasına rağmen kadınsı görünüşü göze çarpar. Kadın elbiseleri giydikleri zaman, tranvestik fetişizmli erkeklerin görünüşü ve mesleki davranışı aşırı erkesi olabilir.

Transvestik Fetişizm DSM-IV-TR Tanı Ölçütleri
1-En az 6 aylık bir süre boyunca, heteroseksüel bir erkekle, aykırı-giyim ile ilgili yoğun, cinsel yönden uyarıcı fantezilerin, cinsel dürtülerin ya da davranışların yineleyici bir biçimde ortaya çıkması

2-Bu fanteziler, cinsel dürtüler ya da davranışlar klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, mesleki alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında bozulmaya neden olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp