Osteofit Tedavisi
OSTEOFİT TEDAVİSİ
Kemikten oluşan bir çıkıntıdır.Genç ve orta yaşlarda boyun fıtığı, orta ve ileri yaşlarda ise boyun kireçlenmesi oldukça sık rastlanan hastalıkladır. Çoğu zaman aynı hastada hem fıtık, hem de kireçlenme görülür. Bu kadar sık rastlanan ve hastaların yaşam kalitelerini oldukça etkileyen boyun fıtığı ve kireçlenmelerin ideal bir tedavisi yoktur.
Ağrı kesiciler, antiromatizmal ilaçlar, kas gevşetici, ve antideprasan ilaçlar en sık kullanılan ilaçlardır. Akut boyun fıtıklarında kortikosteroidler dikkatlice kullanılabilir. Boyun korseleri boynun dinlenmesini sağlayarak tedaviye yardımcı olur. Boyun bölgesine yapılacak enjeksiyonlar bazı hastalarda boyun çevresindeki kas spazmının çözülmesine yardımcı olur. Ancak ehil ellerde yapılmalıdır.
Ayrıca yüzeysel ve derin ısıtıcılar, düşük frakanslı elektrik akımları ve traksiyon çoğu hastada semptomatik iyileşme sağlar. Akut dönemde izometrik, subakut ve kronik dönemde ise izometrik ve izotonik boyun egzersizleri bu hastaların rehabilitasyonuna önemli katkı sağlar ve tekrarlamaları en aza indirir. Bu hastalarda boyun ergonomisinin sağlanması ve boyun koruma prensiplerinin öğretilmesi gerekir. İlerlemiş vakalarda cerrahi müdahele yapılır.
Osteofit Nedir
Futbolda ayak ve diz en çok yaralanan bölgedir. Ayrıca hem antrenmanlarda hem de maçlarda ayak üzerine büyük yüklenme vardır. Aslında ayak bileğinin iyi fonksiyon görmesi bütün sporlarda şarttır. Ayak bileğine uzun süreli aşırı yüklenmeler ve gerilmeler tam tedavi edilmezse ayakta ağırılı bazı bozukluklara yol açar. Futbolcu bileği denilen bu durum topla oynanan bütün sporlarda görülebilir.Osteofit Formasyonu
Artroz (eklem kireçlenmesi) başta olmak üzere, eklem bozukluklarına neden olan çeşitli hastalıklar sırasında eklemde ve çevresinde gelişen gaga ya da ibik biçimli düzensiz kemik oluşumları. Eklem hareketlerini kısıtlama ve başta sinirler olmak üzere çevredeki yumuşak dokulara baskı yapma ve ağrı oluşturma gibi değişik rahatsızlıklara neden olurlar.Osteofit Oluşumu Nedir
Günümüzde en sık görülen romatizmal hastalıktır. Ortalama yaşam süresinin uzaması ile birlikte toplumda yaşlı insan sayısı artmaktadır. Nüfusun yaşlanması ile birlikte dejeneratif eklem hastalığı toplum sağlığını tehdit etmektedir.
Dejeneratif eklem hastalığı tıp dilinde “Osteoartrit” olarak da tanımlanır. “Osteo” kemik, “artrit” ise eklem hasarı ve iltihabı anlamına gelir. Osteoartrit halk arasında “kireçlenme” olarak bilinmektedir.
Osteoartrit, eklemin üzerine yük binen yüzeyinde hasar oluşması ile başlar. Travma sonucu eklem kıkırdağının zedelenmesi ve eklemde yeni düzensiz kemiksi çıkıntıların(osteofit) oluşumu ile karakterizedir. Bu durum eklemlerin normal, ağrısız, yumuşak hareketlerini bozar. En çok orta yaşlı ve yaşlı kişiler etkilenir. Erişkinlerin üçte birinde, 65 yaşın üzerindekilerin ise %90’ında osteoartrit gelişir.
Hastalık yıllar içerisinde sinsice gelişir. Çoğu yaşlı bireylerde osteoartrit mevcuttur, fakat rutin bir röntgen kontrolünde ortaya çıkana kadar kişiler bunun farkına varmazlar.