Sırt Kasları Geliştirme

SIRT KASLARI GELİŞTİRME


Sırt kasları katmanlar halinde yerleşmiştir ve hiçbir kas orta çizgi yani omurga üzerinden karşıya geçmez. Bunun yerine her kasın karşı tarafta bir karşılığı vardır.
 
■ En derindeki kaslar kısa ve yoğundur. Yalnızca bir omurdan diğerine uzanırlar. Her iki taraftaki kaslar eşit güçte oldukları sürece omurları hizada tutarlar ve bu sayede omurga dengede ve dik kalır.
 
■ Bir sonraki katmandaki kaslar şerit şeklindedir ve çoğunlukla leğen bölgesinden (pelvis) başlayıp dağılarak farklı omurlara, kaburgalara hatta başa bağlanırlar. Genellikle duruşu kontrol eden büyük sırt kaslarının denetimiyle görevlidirler.
 
■ Sırt kaslarının en büyükleri dış katmandadır ve çoğunlukla geniş üçgensel kas tabakaları halindedirler. Omurların çıkıntılarını kürek kemiklerine ve omuz eklemlerine bağlarlar. Bunlar, vücudun genel duruşunu kontrol eden güçlü kaslardır ve kollarınızı kullandığınızda özellikle ağırlık kaldırdığınızda gövdeyi dengede tutarlar. Vücudu dik tutmak için kasılan kas bu katmandadır.

Sırt kası geliştirmek üçgen vücut sahibi olmak için olmazsa olmazdır. Geniş ve parçalı sırt kasları vücudun arkadan görünümünde çok önemli bir etkiye sahiptir. Kıyafetin içinden dahi spor yaptığımızın görünmesi için göğüs kaslarımıza ve sırt kaslarımıza önem vermeliyiz.

Sırt Kası Hakkında Detaylı Bilgisırt kasları

Sırt kası denilen kas aslında tek bir kas değildir ve yaptığımız hareketler sırtımızın her yerini çalıştırıyor diye birşey yoktur. Sırt bölgesi demek aslında çok daha doğru olacaktır. Yukarıdan başlarsak boynumuzun arka kısmından başlayıp sırtımızın orta kısmına doğru inen kasın adı trapezius kasıdır. Bu kasın çalışması için vücudun dik olduğu pozisyonda yukarıya doğru çekme hareketleri yapmak gereklidir. 

Bu kas sırtımızın orta kısmını oluşturur. Bu kasın alt ucu kanat kası adını verdiğimiz “Latissimus Dorsi Kası” na bağlanır. Bu kas resimde de görüldüğü gibi geniş bir kas kütlesidir ve önden dahi görünür. Üçgen vücut yapmak için bu kası iyi geliştirmek gereklidir. Bu kasın çalışması için yukarıdan aşağıya çekiş hareketleri yapılır. Pull down, barfiks gibi hareketler bu kas için etkilidir. Kas gelişirken hem geriye doğru hem de yanlara ve aşağıya doğru gelişir.

Bu da bizim üçgen vücuda ulaşmamızı sağlar. Beli geniş olanların bu eksikliğini kapatması için en uygun yollardan birisi kanat kaslarını daha fazla geliştirmektir. Teres major ve Teres minor kaslarının gelişimi vücut açısıyla alakalıdır. Vücudun açısının yere paralelden yukarıya doğru bir miktar kalkması gerekir ve bu pozisyonda yerden yukarıya çekiş hareketleri bu kası parçalı görünüme kavuşturur. Bu kas çok küçük bir kas olduğundan biraz hassastır. İyi ısıtılmadığı takdirde çalışma sonrasında kulunç girmiş gibi bir acı oluşur ve tek geçirme yolu dinlendirmektir.

Sırt Kası Nasıl Geliştirilir

Sırt kaslarını geliştirmenin en iyi yolu barfiks çekmektir. Barfiks sırt kaslarının çoğunu çalıştırabilen bir harekettir. Biraz önce saydığım kas gruplarının hepsini çalıştırır. Sırt kası egzersizleri arasında sırtı en iyi çalıştıran hareket Bent Over Barbell Row dur.

Bu hareket sırtı büyütmekte en etkili olan harekettir. Hareketi eğer barımız yoksa iki adet dambılı birliştirerek de yapabiliriz. Eğer böyle bir şansımız yok ise vücut ağırlığımızı kullanmamız gereklidir. Bunun için tutunabileceğimiz yere paralel bir demir, masa gibi bir alet yeterli olacaktır. Sırtüstü yere uzanılır ve tutacağımız bar göğüs hizamızdadır. Barı tutarak kendimizi yukarıya doğru çekeriz. Çekiş esnasında kol kası da devreye girecektir. Engellemek için çekiş esnasında sırt kaslarımız hissetmeye çalışmalıyız.
Kanat Kası Nasıl Geliştirilir
Kanat kaslarını da çok etkili çalıştıran hareket barfikstir. Barfiks çalışırken olabildiğince maksimum tekrarlar ile çalışmak gereklidir. Biraz önce de söylediğimiz gibi kanat kasları için yukarıdan aşağıya doğru çekiş gereklidir. Bu hareket biceps kasımızı da devreye sokar. Ancak esas olan bizim hangi kası çalıştırdığımıza karar vermemiz ve bu kası çalıştırarak hareketi yapmamızdır. Kanat kaslarının aşağıda ve yanlara doğru genişlemesi bu şekilde olur. Geriye doğru hacim alması ise T-bar row tarzı hareketler ile olmaktadır. Bu hareketler kanat kasımızın hem daha hacimli olmasını sağlar hem de bu kası parçalı bir görünüme kavuşturur.

Sırt kası geliştirme hususu sadece sırtımızı genişletmek olarak değerlendirilmemelidir. Bu kas kütlesi vücudumuzun en geniş kas kütlelerinden olduğu için çalıştırıldığında yağ yakımını da ciddi ölçüde destekleyecektir. Unutmayalım ki kaslar kendilerini idame ettirebilmek için sürekli olarak vücuttan enerji çekerler. Dolayısıyla böyle büyük bir kütleyi genişlettiğimiz takdirde sürekli olarak yağ yakımı devam edecektir. Konu hakkında sorularınız olursa yorum bölümünden ya da iletişim bölümünden bana ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp