Burçak ve mürdümük yemi

Burçak ve mürdümük yemi :

Burçak, mürdümük ve fiğ yüzyıllardır kullanılan kuvvetli yemlerdendir. Baklagillerden olan bu yemler protein bakımından zengindir.1. Dünya Savaşı'ndan sonra fakirlik zamanlarında ülkemizde buğday yerine burçak da yenilmiş fakat vicisvus denilen burçak zehirlenme vakaları görülmüştür. Halen Hindistan'da burçak yiyen insanlarda burçak zehirlenmeleri görülmektedir. Burçak zehirlenmesi, insanlardan başka sığırlarda, atlarda, koyunlarda, tavuklarda da görülmektedir. Onun için Burçak (vicia ervilia),fiğ (Lathyrus) ve mürdümük (Lathyrus sativus)' bilinçli bir şekilde ekilip biçilmelidir. Aksi takdirde fayda beklerken zarar görülür. Burçak ve fığ tam çiçek açınca biçilirse; Gölgede kurutulup yedirilirse, mükemmel bir yem olur.

Biçilen çiçekli burçaklar slaj yapılarak da değerlendirilebilir. Veyahutta burçak tohumları bezelye gibi yeşilken biçilip saklanarak yedirilmelidir. yice olgunlaşırsa, burçak zehirlenmesi olur. Mürdümük ise, çiçekler tohuma dönmeden biçilip gölgede kurutularak saklanmalı yada slaj olarak yedirilmelidir. Burçak zehirlenmesi burçak fığ ve mürdümeği fazla yiyenlerde sinir sistemi ve adele zayıflığı ile kendini gösteren bacaklarda kaşınmalı bir felç şeklinde bir hirlenme şeklidir.

Eskiden burçağı, fiği, mürdümeği tam olgunlaşınca biçer hayvanlara öğütüp yedirirdik bir şey olmuyordu diyebilirsiniz. Bunlar fazla yenince zehirliyor eskiden arpa, burçak gibi yemler zavallı hayvanlara koklatılırdı. Şimdi süt hayvanları yem verilmeyince süt vermediği için yemler normale yakın veriliyor. Burçak, mürdümük ve fiğ olgunlaştıktan sonra biçilip verilirse, burçak zehirlenmesi olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp