Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?

Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?

Bağışıklık sistemini dengelemek için ilk adım, şüphesiz doğru ve dengeli beslenme. Sindirim sistemi bağışıklık üzerinde son derece önemli bir rol oynuyor ve bağırsaklar da bağışıklık sisteminin en büyük organı. Bağırsaklarda yer alan faydalı probiyotik bakterilerin bağışıklık sistemindeki rollerini uzun uzun anlattık. Eğer doğru beslenirsek, bağışıklık sistemimizin dengeli çalışmasını sağlayabiliriz ve pek çok hastalıktan korunabiliriz.Şu temel kuralları hiçbir zaman unutmayacağız:

MEVSİMİNDE BOL TAZE SEBZE VE MEYVE TÜKETİN


Bir numaralı kuralımız mevsiminde beslenme. Domatesi yazın, pırasayı kışın yemeliyiz. Her sebze ve meyve doğal olarak yetiştiği mevsimde tüketilmelidir. Artık yılın 12 ayı her türlü sebze ve meyveyi bulmak mümkün. Ancak unutmayın, mevsim dışı tarım yapıldığında, yüksek verim elde edebilmek için bol miktarda hormon ve tarım ilacı kullanılmaktadır. Bu yabancı maddeler, bağışıklık sisteminizin ve probiyotiklerinizin dengesini bozar.

TARIM İLAÇLARI KANSERE YOL AÇIYOR


2004 yılında Kanada''da yayınlanan bir araştırma tarım ilaçlarının kontrolsüz kullanımının ne gibi sağlık riskleri yarattığını ortaya koydu.Bilim adamları 1990-2003 yılları arasında yayınlanan 12.500 çalışmayı inceleyerek, sonuçlarını yorumladılar.Tüm bu çalışmalar sonucunda, tarım ilaçlarına maruz kalmanın, kişilerde sağlık tehditlerine yol açtığına dair kuvvetli ve açık deliller bulduklarını açıkladılar. Beyin kanseri ve lösemi dâhil pek çok sağlık sorununa dair kanıtlar bulmuşlardı. Ayrıca anne karnında bebeğin gelişimini engellediğini ve bebek ölümlerine kadar uzanan etkiler yarattığını gösterdiler.

Sağlıklı beslenmek için dikkat edilecek hususlar

Besinler, çeşitli kimyasal moleküllerin meydana getirdiği bileşiklerdir. Bir yiyeceğin besin değeri içerdiği besin öğelerinin türü ve miktarına bağlıdır. Bu sebeple yiyecekler görünüş ve lezzet bakımından olduğu kadar beslenme açısından da birbirinden farklıdır. Besinin cinsine göre içerdiği besin öğelerinin çeşidi değiştiği gibi miktarı ve kalitesi de değişiklikler göstermektedir. Örneğin; taze sebze ve meyvelerde su miktarı daha fazla olup protein miktarı azdır; kurubaklagillerde ise su miktarı az olu protein miktarı daha çoktur; yumurtadaki protein kalitesi ise kurubaklagillerin protein kalitesinden daha yüksektir.

Besinlerin, besin değerleri çeşitli laboratuvar analizleri ile tespit edilir. Bu analizler sonucunda “besin bileşim cetvelleri” hazırlanmıştır. Belli başlı besin grupları daha öncede bahsettiğimiz gibi et-yumurta - kurubaklagiller- yağlı tohumlar, tahıl ve türevleri, süt ve türevleri, taze sebze ve meyveler, yağlar ve şekerlerdir. Besin grupları ve bunların her birinden günde alınması gereken miktarlar bilinir ve seçimler buna göre yapılırsa sağlıklı bir yetişkin birey tüm besin öğelerine olan ihtiyacını karşılayabilir. Beslenme bilgisi yetersiz olan kişiler bile besin gruplarını ve bunların günlük alınması gereken miktarını kolayca öğrenebilir ve sağlıklı, dengeli beslenebilirler

  • Günde en az üç öğün düzenli yemek yemek: Vücut alışkın olduğu saatlerde, sindirim salgılarını daha iyi salgılar. Bu nedenle, günde en az üç öğün, saatinde yemek yemeliyiz. Uzun süren açlıklardan kaçınılmalı, azar azar sık sık beslenme alışkanlığını edinmeliyiz.
  • Fazla sıcak ve fazla soğuk yiyip içmemek: Fazla sıcak ve fazla soğuk sindirim salgıların salgılanmasını zorlaştırır ve etkilerini azaltır.
  • Stres ve yorgunluk hallerinde yemek yememek: Stres ve yorgunluk halinde,
  • sindirim sistemimiz salgıları düzensiz salgılar. Gıdaların sindirimi zorlaşır.
  • Temiz bir ortamda yemek yemek: Yemek yenilen ortam ne kadar temiz ve düzenli ise, gıdaları yiyip içmek de o kadar zevkli olur ve sindirim sistemimiz salgıları daha etkili salgılar.
  • Gıdaları iyice çiğnedikten sonra yutmak: Sindirim ağızda başlar. Bu nedenle gıdaları iyice çiğneyip ağızdaki sindirim salgıları ile muamele edildikten sonra yutulmalıdır. Bazı gıdalar ağızda yeterli çiğnenmeden yutulurlar ise kesinlikle sindirilemezler.
  • Bir öğünde mideyi 1 lt. den fazla doldurmamak: Midenin hacmi,1–1,5 lt. civarındadır. Mide 2/3 den fazla doldurulursa gıdaların sindirimi zorlaşır. Kalp yorulur, mide deforme olur.
  • Akşam yemeğini uyku saatinden en az 2 saat önce yemek: Mide uyku halinde iken sindirim salgıları salgılamaz. Bu nedenle akşam yemeklerinden sonra en az 2 saat uykuya yatılmamalıdır. Mecbur kalınırsa meyve, meyve suyu, çorba gibi kolay sindirilebilen ve mideyi çabuk terk eden gıdalar yenilip içilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp