Basedow-Graves Hastalığı (Ekzoftalmik Guvatr, Tirotoksikoz)

Basedow-Graves Hastalığı (Ekzoftalmik Guvatr, Tirotoksikoz) :

Hipertiroidinin en yaygın rastlanan bir şeklidir. Hastalığın patogenezinde TSH gibi tiroidi uyaran uzun süre etkili tiroid stimülator bir maddenin (ing. long-acting thyroid stimulator LATS) bezin aşırı çalışmasına neden olduğu saptanmıştır. Bir otoimmun bozukluk sonucu ortaya çıkan LATS'a tiroidstimülan antikor (ing. antibody) kelimelerinden alınarak TSAb da denmektedir. Bu antikorlar (TSAb) tirold hücre membranlarındaki TSH reseptörleriyle birleşerek, TSH nın yerini alır ve sürekli olarak cAMP yapımını aktive ederler. cAMP de tiroid hücrelerinden iyot uptake'ini ve tiroid hormonlarının sentez ve serbestlemesini hızlandırır. İnsan TSAb nin tedavi edilmeyen

Graves hastalarında bulunduğu ve parsiyel tiroidektomiden sonra da azaldığı saptanmıştır. Graves hastalığının tanısı için, serumda TSAb saptanması tedavinin yönlendirilmesinde önemlidir. Bu hastalarda TSH nın tiroid hormonlarıyla feedback inhibisyon mekanizması ortadan kalkmıştır.

Ekzoftalmi. Graves hastalığında ekzoftalmi ve göz kapakları-nın kapanmaması karakteristiktir. Göz kapaklarının kapanmamasında sempatik hiperaktivitenin de katkısı olduğu düşünülüyor. Graves de göz küresinin ileriye doğru fırlaması genellikle simetriktir. Orbita içinde artan yağ dokusu ve kasların lenfosit, mükopolisakkarit ve su ile infiltrasyonu gözlerin ileri doğru fırlamasına neden olur

Ekzoftalmi nedeni bilinmemektedir. Tiroid hormonunu vererekGraves hastalığının öteki belirtilerini yaratmak mümkün olduğu halde ekzoftalmi oluşmaz. Bu hastalarda ekzoftalmiyeneden olan ayrı bir maddenin (ing. exophthalmia producing substance EPS) varlığı düşünülmüş fakat kanıtlanmamıştır. ilerlemiş ekzoftalmide, uykuda bile göz kapağının gözü tam kapatmaması nedeniyle, kuruma ve iltihaplanmalar olur.

Basit Guvatr. Tiroid hormonları yeteri kadar sekrete edilmediği zaman bezin büyümesiyle birlikte (guvatr) hipofonksiyonu görülür ( 441). Bu koşullarda TSH salgısı inhibe olmaz, tirold bezinin fazla çalışmasına bağlı kolloid artışı vardır. Hipotiroidinin en yaygın nedeni iyot yetmezliğidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp