Şifalı Sular

Şifalı Sular :

Kaplıcalar, İçmeler, Çamurlar

Kaplıcaların tedavi edici özelliklerinden başka, dinlendirici ve hastalıklara karşı koruyucu özellikleri de vardır. Hastalıkların tedavisinde faydalı oldukları ilmi bir şekilde tespit edilen sıcak veya soğuk kaynak sularına "Şifalı sulu" (Ab-ı zen-i İlahi) denir. Suyun; içten veya dışları tedavi maksadıyla kullanılmasına; "mdroterapi/ Hidropati"; şifalı suları inceleyen bilim dalına da "Balneologi" denir.

Şifalı sular; genellikle 7 grupta incelenir:

• Acı Madensuları (Eau amere)

• Alkalik Madensuları (Eau alcaline)

• Asidi Madensuları (Eau acide)

• Çelikli Madensuları (Eau ferrugieuse)

• Kükürtlü Madensuları (Eau sulfureuse)

• Silisli Madensuları (Eau siliceuse)

• Tuzlu Madensuları (Eau saline)

Bunların dışında; radio-aktif ve çamurlu sular da vardır.

• Yerden kaynayan şifalı sular üzerine kurulan tesislere, yurdumuzun çeşitli bölgelerinde değişik isimler verilir. Mesela:

• Batı Anadolu Bölgesinde, Dıca;

• Sivas, Erzurum, Diyarbakır yöresinde, Çerm.ik; • Ankara, Konya, Kayseri, Yozgat yöresinde, Hamam;

• Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Germiab;

• Diğer bölgelerde de; Kaynarca, Kaplıca, Ilı su, Girme (Germe), Terme, Kudret Hamamı, Dağ Hamamı denir.

• Tıp dilinde, bunlara "Station thermalı Thermal sprıngs" adı verilir.

• Yerden kaynayan ve içten tedavi maksadıyla kullanılan sulara da; Madensuyu, İçme, İçme Acı su, Acıca su, Ekşi su adları verilir.

Kaplıca Ve İçmelerin Faydalı Olduğu Hastalılar

Böbrek Ve İdrar Yolları Hastalıkları: Kronik ve ödemsiz böbrek iltihapları, mesane iltihabı, idrar yolları taşlarıyla ilgili hastalıklarda; karbonatlı, hidrokarbonatlı sulardan faydalanılır. Bu sular, prostat için de faydalı olabilir.

Deri Hastalıkları: Bütün deri hastalıklarında; tuzlu, kükürtlü ve çamurlu sulardan faydalanılır.

Hormonal Hastalıklar: Radio-aktiviteli sulardan faydalanılır. GÖZ Hastalıkları: Kükürtlü ve iyotlu sulardan faydalanılır.

Kadın Hastalıkları: Ateşli kadın hastalıklarında, kaplıca tedavisi uygulanmaz. Hamilelerin de doktor tavsiyesi olmadan Kaplıca'ya gitmemeleri gerekir.

Bunların dışında; aybaşı bozuklukları, kronik rahim hastalıklarında; kükürtlü, çamurlu ve radio-aktiviteli sulardan faydalanılır.

Kalb Ve Kan Dolaşımı Hastalıkları: İleri derecede kalp, kan dolaşımı ve damar sertliğinde kaplıca tedavisi uygulanmaz. Diğerleri için tuzlu, iyotlu ve radio-aktiviteli sulardan faydalanılır.

Mide-Bağırsak Hastalıkları: Ağır Mide Nezlesi, Mide Tümörü, Sifilitik Gastrit ve Pilor daralmalarında Kaplıcalardan faydalanılmaz. Kronik Gastrit, kronik bağırsak nezlesi, bağırsak gazlan, hazımsızlık ve kronik kabızlıklarda ise; hidrokarbonatlı, sülfatlı sulardan faydalanılır.

Romatizmal Hastalıklar: Akut ve ateşli romatizmada, Kaplıca tedavisi uygulanmaz. Kronik romatizmada ise; tuzlu, karbonatlı, sülfatlı, demirli, kükürtlü, radio-aktiviteli ve çamurlu sulardan faydalanılır.

Safra Kesesi - Karaciğer Hastalıkları: Safra kesesi, Karaciğer, Pankreas hastalıklarında; karbonatlı, hidrokarbonatlı ve sülfatlı sulardan faydalanılır. İleri safhadaki Siroz' da kullanılmaz.

Sinir Sistemi Hastalıkları: Siyatik, Lumbago, Nevralji, Nevrit,

Nevrasteni, Psikasteni ve Nevroz gibi sinir hastalıklarında da; tuzlu, çamurlu ve radio-aktiviteli sulardan faydalanılır. Akıl hastalıklarında kullanılmaz.

Solunum Yolu Hastalıkları: Astım, Bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında; tuzlu, iyodlu ve kükürtlü sulardan faydalanılır.

• İleri derecedeki Verem, Damar sertliği ve Kalp hastalıklarında kullanılmaz. Bunlardan başka; Şeker hastalığında sodyum bikarbonatlı sulardan;

Şişmanlıkta (Obezite'de) her çeşit sulardan faydalanılır. Ancak, çok gençlere ve ihtiyarlara tavsiye edilmez. "

Nikris'de (Gut'da) her çeşit sulardan faydalanılabilir.

Basedow hastalığında (Greyz hastalığı /Egzoftalmik guatr. Gözlerin fırlaması ile birlikte görülen guatrda) ise, iyotlu sular tavsiye edilir .

Kaplıca Ve İçme Mevsimi

Kaplıca veya İçmenin bulunduğu bölgedeki iklim şartlan dikkate alınarak tespit edilir.

Memleketimizde yerleşmiş adetlere göre, 15 Mayıs - 15 Eylül arası Kaplıca İçme mevsimidir.

Dikkat! Her kaplıca tedavisinden önce mutlaka doktora görünmek gerekir.

Kaplıcalarda Tedavi Süresi (Kür)

Kaplıcalardan gerekli faydayı sağlamak için 3 haftalık bir tedavi tavsiye edilir. Bu süre içinde en az 15 ve en çok 21 banyo alınır.

Banyoda Kalma Süresi

Birinci banyo; kahvaltıdan önce aç karnına veya kahvaltıdan 1 saat sonra; ikinci banyo ise, akşam yemeğinden 2 saat önce alınmalıdır.

• Banyoda kalma süresi: İlk gün 10 dakika; sonrakilerde ise, hastanın bünyesine ve hastalığa göre, 15-20 dakika arasındadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp