Sedef Hastalığı İçin Bitkisel Reçeteler

Sedef Hastalığı İçin Bitkisel Reçeteler :

Sedef; deri hastalıklarının en önemlilerinden olup kronik, tekrarlayıcı ve sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Deri örtüsünün olduğu tüm bölgeleri tutabilir. Saçlı deride, tırnakta, elde, ayakta, gövdede, dizde, dirsekte kısaca tepeden tırnağa bütün vücudu etkileyebilir.

Ancak şiddeti kişiden kişiye değişir. Kimi hastalarda sadece bir nokta veya plaklar halinde gözlenebilirken, kimi hastalarda vücudun muhtelif alanlarına yayılarak çok geniş deri bölgelerini etkileyebilir. Şu bilinmelidir ki sedef bir cilt rahatsızlığı olup, diğer organların bozuklukları ile bir ilişkisi yoktur.

Birçok kronik hastalıkta olduğu gibi belirli aralıklarla tekrarlama özelliği vardır. Bu nükslerin sıklığı, yaygınlığı bireysel olarak değişebilmekte bazen uzun yıllar boyunca hiçbir atak yaşanmaması da mümkündür.

Bu son derece sık hastalığın görülme ihtimali %1-3 arasında değişmektedir. En fazla görülen bölgeler diz, dirsek,bel, saçlı deri, genital bölgedir. Tipik görüntüsünde kırmızı , net sınırlı zemin üzerinde beyaz ince kabuklanmalar şeklindedir ancak sedefin kabuk olmadan sadece kırmızı alanlar veya bu alanların üzerine eklenmiş iltihaplı toplu iğne başı büyüklüğünde püstüllerle seyreden formları da olabilir.

Genetik bir hastalık olan sedef özellikle 20-40 yaş gurubunda sıkça görülür. Ailesel özelliği olan bu hastalığın ebeveynlerde olması çocuklarında görülme ihtimalini artırır.

Belirli faktörler hastalığın hızlanmasına yahut ilk atağın başlamasına neden olmaktadır. Bunların başında fiziksel ve psikolojik stresler,aşırı güneş ışığı, alınan birtakım ilaçlar(ağrı kesiciler, hormon ilaçları, kortizon,tansiyon ilaçları) yer almaktadır. Hastaların rahat bir hayat sürmesi, aşırı yorgunluktan kaçınılması, mümkün olduğu kadar az ilaç tüketmesi sedefin stabil kalmasına yardımcı olur. Sedefin tipik belirtilerinden bir tanesi de kaşınan yada yaralanan bölgelerde yeni sedef plaklarının gelişmeye meyil göstermesidir. Bu olaya "Köebner fenomeni" denmektedir.

Klinik görüntüye bakılarak teşhis konulan sedef bazen egzema, allerjik deri hastalıkları ile karışabilmektedir. Lokal bir sedef formu olan "palmoplanter psoriasis" (el-ayak sedefi) ise el ve ayakta su toplamaları çatlak ve soyulmalar şeklinde gözlenebilir.

Kronik olan sedef hastalığı, sanıldığının aksine başarıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak kronik olduğu için zaman zaman tekrarlayabilir. Bu tekrar ataklarının süresi ve aralığı kişiden kişiye değişebilir ve yıllarca tedavi ihtiyacı duyulmayabilir de.

SEDEF İÇİN BİTKİSEL TEDAVİ

KÜR - 1

Enginarlı bitki çayı, ısırgan yağlı özlü krem, bir de büyük boy vazelin alın ve içine ışgın, udihindi köklerini önce parçalayın, havanda döverek vazelinin içine katın ve merhem elde edin.

Enginarlı bitki çayını günde 3 defa aç karnına içine bal ya da şeker atarak için. Merhemleri düzenli bir şekilde sürün. Bitki çayı karaciğeri temizliyor. Önemli olan da bu zaten.

KÜR - 2

1. Kesinlikle sigara içilmemeli.

2. Karaciğer temizlenmeli. Bunun için;

Deve dikeni tohumu 1tatlı kaşığı dövüp yenir, 1 çay kaşığı şahteren otu dövülüp yenir.

3. Karahindiba otu kurusu dövülüp yarım kavanoz dolacak üstüne hakiki nar ekşisi dökülerek kavanoz doldurulup karıştırılmalı. Sabah - akşam 1 yemek kaşığı aç karnına yenmeli.

4. Macun (bal, polen, arı sütü karışımı) yapıp sabah akşam 1 tatlı kaşığı yenir.

5. 5 - 6 tatlı kaşığı kına, 1 litre suda 20 dakika kaynatılarak ılık vaziyette yaralara sürülür, ancak yaraları suya temas ettirmeyin. Kuruyunca hodan yağı sürülür.

KÜR - 3

Kına sürün bol bol, ayrıca tendirdiyot ile kolanyayı karıştırıp iyice diş fırçası ile iyice yedirin. Sonra kınayı sürün, bezle bağlayıp sabaha kadar bekletin.

Tüm sedef hastaları neleri tüketmemeli ?

  • Yağda yumurta
  • Ay çekirdeği
  • Domates
  • Sarımsak
  • Ceviz
  • Taze üzüm
  • Acı baharat
  • Turşu
  • Alkollü içecek
  • Sigara

Bunlar bilinen sedef hastaları için kesinlikle zararlı ve yenmemesi gereken yiyecekler. Bir de vücudumuza göre yemeyeceğimiz yiyecekler mevcut.

Vücut sevmediği bir yiyecek olursa kaşınır ve belli eder. Bunu anlamalı ve o yiyeceği yememeli veya daha az tüketmemiz gerekir.

Birde herhangi bir şey az tüketildiğinde bir şey olmayabilir fakat çok yenildiğinde olabilir. Ama sigaraların ve mayalı içkilerin etkisi çok daha büyüktür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp