Kulak Ağrısı

Kulak ağrısı; başka bir hastalığın belirtisidir. Kulak borusu zan iltihabı, kulak nezlesi, Ortakulak iltihabı. Kulak yolundaki çıban, Boyun bezeleri dir.

Yüz nevralojisi, Bademcik iltihabı veya Çene mafsalındaki hastalık. kulak ağrısına sebep olabilir. Bu nedenle, doktora başvurmak gerekir.

Tedavi maksadıyla aşağıdaki reçeteler uygulanır:

Reçete: 1 - Malzeme: Ebegümeci, Su.

Hazırlanışı: 6 bardak suya; 1 avuç ebegümeci doğranır. Lapa haline gelinceye kadar kaynatılıp. süzülür, Sonra temiz bir tülbenttin içine doldurulup, kulağın arka kısmına konur. Suyu ile de, pansuman yapılır.

Reçete: 2 - Malzeme: Tuz.

Hazırlanışı: 1 adet kara turp rendelenir. Üzerine 1 tatlı kaşığı sofra tuzu konup, iyice ovulur. Çıkan su küçük bir şişeye toplanır.

* Akşamları. kulağa 3 damla konur.

Reçete: 3 - Malzeme: Sarımsak, Zeytinyağı.

Hazırlanışı: 1 diş sarımsak külde pişirildikten sonra ufalanır. Üzerine. 1 kahve kaşığı zeytinyağı ilave edilip. karıştırıldıktan sonra kulak deliğine sokulur.

Reçete: 4 - Malzeme: Hayıt dalı.

Uygulanışı: 1 adet hayıt dalının ucu ateşe sokulup. hafifçe yakılır. Sonra sıkılıp. suyu çıkarılır. Kulağa 3 damla konur.

Reçete: 5 - Malzeme: Elma, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tane yıkanmış elma doğranır. 10dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Kulağa; günde 2 kere. üçer damla konur.

Reçete: 6 - Malzeme: Isırgan yaprağı (Urtuca dioeca). Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 avuç ısırgan yaprağı doğranır. 10 dakik kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna batırılan küçük bir bezle kompres yapılır. Sonra temiz bir bezin içine doldurulan ısırgan yaprakları kula arkasına konur.

Reçete: 7 - Malzeme: Mine çiçeği dalı, Keten tohumu, Süt.

Hazırlanışı: 4 su bardağı süte; 2 tane kuru mine çiçeği dalı doğranır. Üzerine. 2 çorba kaşığı keten tohumu ilave edilir. 20 dakika kaynatılıp, süzülür, Kap içindeki karışım, temiz bir tülbentte doldurulduktan sonra kulağın arkasına sarılır.

Reçete: 8 - Malzeme: Maydanoz, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 4 tutam maydanoz konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuyla kompres yapılır. Sonra temiz bir tülbent içine doldurulan maydanozlar kulak arkasına konur.

Reçete: 9 - Malzeme: Papatya, Su.

Hazırlanışı: 2 su bardağı kaynak suya; 1 çorba kaşığı ufalanmış papatya konur. Yarım saat bekletildikten sonra süzülür. Suyuna batırılan gaz bezi ile kompres yapılır.

Reçete: 10 - Malzeme: Adasoğanı (Urgınea marttımal). Hamur.

Hazırlanışı: Yarım ekmeklik hamurun içine 1 tane adasoğanı doğranıp, pişirilir. Sonra temiz bir tülbenttin içine doldurulup. kulak arkasına konur.

Reçete: 11 - Malzeme: Gülyağı, Sirke.

Hazırlanışı: 1 fincan gülyağı ile ı çay bardağı sirke karıştırılır. 20 dakika kaynatıldıktan sonra, kabın üstünde kalan tabaka toplanır.

* Kulağa 3 damla konur.

AYRICA;

• Kulak borusuna sigara dumanı üflemek,

• 3 damla çörek otu yağı koymak.

• Haşlanmış lahana yapraklarını kulak arkasına koymak.

• Ezilmiş şeftali yaprağından çıkan sudan. 3 damla koymak.

• 3 damla papatya yağı koymak .

• 3 damla eritilmiş tavuk yağı koymak .

• 3 damla ısıtılmış sirke koymak da çok faydalıdır.

• Kulağı ağrıyan bebekse; kulağına 3 damla anne sütü konur. Başka ilaç kullanılmaz. En kısa zamanda doktora götürülür.

Kulak Akıntısı

Kulak akıntısı; Dış veya Ortakulak iltihabından kaynaklanır. Akıntı azsa; Dış kulak iltihabı; koyu sarıysa. Ortakulak iltihabı düşünülür. Mastoid iltihaplanması sebep olduğu akıntı ise; krem kıvamında olup, çoktur. Kulaktan kanlı akıntı gelmesi; kulak zannın delinmiş olması veya kafa kırığından kaynaklanabilir. Doktora başvurmak gerekir. İltihabın sebep olduğu kulak akıntıların tedavisinde aşağıdaki reçeteler uygulanır.

Reçete: 1 - Malzeme: Zeytin yaprağı, Bal.

Hazırlanışı: 1 avuç taze zeytin yaprağının ezilerek suyu çıkarılır. Üzerine. ı kahve kaşığı süzme bal konup, iyice karıştırılır. Kulağa; günde 3 kere, birer damla konur.

Reçete: 2 - Malzeme: Sirke.

Uygulanışı
: Kulağa; günde 2 kere. birer damla saf sirke damlatılır. Günde 2 kere, 3'er damla papatya yağı damlatmak da faydalıdır.

Kulak Çınlaması

Kulak çınlaması. kulak uğultusu veya kulak vızıltısına, Tıp dilinde "Tinnitus" denir. Çok çeşitli sebebi vardır: Bunlar arasında; Kulak kiri, İçkulak iltihabı, Ortakulak iltihabı. Menier hastalığı, ateşli hastalıklar, yorgunluk, zafiyet, bazı ilaçlar yüksek veya düşük tansiyon sayılabilir. Bu nedenle, doktora başvurmak gerekir.

Basit kulak çınlamaları da aşağıdaki reçeteler kullanılabilir:

Reçete: 1 - Malzeme: Kuru fasulye, Su.

Hazırlanışı: Bir tencere suya; yarım kilogram kuru fasulye konup. kaynatılır. Kulak, çıkan buhara tutulur.

* Bu işlem için. kağıttan bir huni yapıp. kulak deliğine sokmak ve kulağı bu şekildeyken buhara tutmak gerekir.

Reçete: 2 - Malzeme: Sirke.

Uygulanışı: 2 su bardağı sirke kaynatılır. Çıkan buhar. kağıttan bir huni yardımıyla kulağa verilir.

Kulak İltihabı

Kulak iltihabı; Ortakulakta (Akut otitis media) , veya Kulak arkası kemikte (Had mastoidit) şeklinde görülür. Vakit geçirilmeden doktora başvurmak gerekir .

• Ortakulak iltihabı (Akut otitis media]: Bademcik. veya gırtlakta meydana gelen iltihaplanma; Grip. Kızarık, Kuşpalazı. Kızıl gibi hastalıklar Ortakulağın iltihaplanmasına sebep olabilirler. Hastada, yüksek ateş ve kulak ağrısı görülür. Kulağa sıcak pansuman1ar yapmak. ancak ağrıları dindirir,

• Kulak arkasındaki kemiğin iltihabı (Had mastoidit): Sebebi; genellikle ortakulaktaki iltihabın, kulak arkasındaki kemiğe (Mastoid kemiği) doğru yayılmış olmasıdır. Hastada; ateş, kulak ağrısı, koyu kulak akıntısı, halsizlik görülür. İşitme azalır. Çaresi, ameliyattır.

Kulak Kiri

Dışkulak borusundaki ufacık bezler; "kulak kiri" adı verilen hafif sarımsak, yağlı bir madde salgılarlar. Bu salgı fazla olduğu zaman. dışarıya atılamayıp, kulak içinde kuruyacak olursa. bir tıkaç meydana getirir ve kulak zarını etkileyerek rahatsızlık verir. Kulak kirine, "Kulak tıkacı", "Cerumen" veya "Buşan" da denir.

Dışkulak borusu, kulak kiri ile tamamen kapanacak olursa; uğultu çınlama gibi arızalara sebep olur. Tamamen tıkanmış boru. ancak doktor tarafından açılır. Ayrıca, aşağıdaki reçeteler de kullanılır.

Reçete: 1 - Malzeme: Zeytinyağı, Havlu.

Uygulanışı: 2 çorba kaşığı zeytinyağı ısıtılır. Ilıdıktan sonra kulak borusuna, 3 damla konup. ılık bir havluyla kapatılır.

Reçete: 2 - Malzeme: Bademyağı, Havlu.

Uygulanışı: 2 çorba kaşığı bademyağı ısıtılır. Ilıdıktan sonra kulak içine

3 damla konup, ılık bir havluyla örtülür. Aynı işlem. Papatya yağı ile de yapılabilir.

Dikkat! Kulağı; firkete, kürdan gibi şeylerle temizlemek tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bunlar yerine; serçe parmağını kulak içine sokup. Çevirerek temizlemek daha doğrudur.

Kulağa Su Kaçması

Kulağa kaçan suyu çıkarmak için aşağıdaki reçeteler uygulanır:

Reçete: 1 - Baş, su kaçan kulağın tarafına eğilir. Sonra, su kaçan kulak tarafındaki ayak üzerinde zıplanır. Aynı hareket. su çıkıncaya kadar tekrarlanır.

Reçete: 2 - Kulağa. 3 damla tatlı bademyağı konur.

Reçete: 3 - Kulağa. 3 damla zeytinyağı konur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp