Kuduz

Kuduz hayvanın ısırması veya salyasının insan vücudundaki herhangi bir sıyrıktan girip, kana karışması sonucu ortaya çıkan bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Tıp dilinde "Rabies" veya "Hydrophobia" denir. Kuduz farenin ısırması sonucu meydana gelen hastalığı da "Sodoku" adı verilir.

Kuduz virüsü; özellikle köpek, kurt, kedi, fare, maymun, ayı, çakal, tilki, at, kobay, sığır, sincap, sığır gibi hayvanların salya, pençe, tırnak, deri veya tülbentte bulunur. Kuduz virüsü; vücuda girdikten sonra sinir sistemine yerleşerek, beyine kadar gelir ve orada iltihap yapar. Bu iltihaplanma, ısınıldıktan sonra geçen 7 ile 60 gün arasında meydana gelir. Bu nedenle; kuduz aşısının bu süre içinde yapılması gerekir. Kuduz belirtileri ortaya çıktıktan sonra yapılacak kuduz aşısı ile kuduz serumunun kıymeti yoktur.

Belirtileri: Kuduz hastalığının başlangıcında; yorgunluk, durgunluk, sinir bozuklukları, baş ağrısı ve kalp de sıkışma görülür. Hasta yerinde dayanılmayacak kadar sıkıntılıdır. Bir süre sonra, boğaz ve solunum kaslarındaki kramplar başlar. Bu dönemde, sudan da korkmaya başlar, ki buna "Hidrofobi/Su korkusu)" denir.

Aynı zamanda, gözbebekleri büyür; ses ve ışıktan rahatsız olur. Tükürüğünü yutamaz, ağzından köpük ve salya akar. Bir süre sonra da felç, boğulma veya Kalp durması ile hasta, hayata gözlerini yumar.

• Kuduz hayvan nasıl tanınır?

İlk günlerde çekingen ve düşüneli bir görünümdedirler. Devamlı olarak kuytu ve karanlık köşelere saklanmak isterler. Bunlara "Sakin kuduzlu hale gelir" denir. Kısa bir süre sonra azgınlaşıp, her karşılaştıkları kimseyi ısıracak, parçalayacak bir hale gelirler. Bunlara da "Saldırgan kuduzIRage firieux" denir.

• İlkyardım ve Tedavi:

Kuduz şüphesi olan bir hayvan ısırdıktan sonra ışınlan yerden bol kan akıtılır. Sonra oksijenli suyla (bulunamazsa sirkeyle) yıkanıp, tentürdiyot sürülür. Bu işlem, sık sık tekrarlanır.

AYRICA; Yara kaynatılıp pansuman yapıldıktan sonra; 2 tane ham incir iyice ezilip, 1 çorba kaşığı süzme bal ile karıştırılıp, ışınlan yerin üzerine konur. Hastaya da koyu kahve içirilir. 'Ve en kısa zamanda; Kuduz Müessesesi'ne başvurulur. Kuduz hayvanın da ölü veya diri olarak götürülmesi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp