Astım

Astım'dan korkmayınız! çünkü, halk arasında "Şeytan Hastalığı" da denilen Astım'a, "Şeytan"a karşı verilen savaşın bir benzeri uygulandığı zaman onu yenmek, işten bile değildir.

Hasta, kriz geldiği zaman soluk almakta zorluk çektiğini zanneder, gerçekte nefes vermekte zorluk vardır. Bunun sebebi de, Akciğerlerdeki küçük hava borularının daralmasıdır. Buralardan geçen hava, ıslığa benzeyen bir ses çıkarır, ki buna da "Hırıltı" denir.

Astım, birkaç grup sebepten kaynaklanır. Bunların başında da bünye gelir. Yani, bazı kimselerde başağrısı ne kadar tabii bir şeyse, diğerlerinde de astım o kadar doğaldır. Astımın diğer Sebenleri şöyle özetlenebilir:

Bazı kimseler, toz, kıl, yumurta, süt, aspirin, çiçek tozu ve benzeri şeylere karşı hassastırlar. Bu hassasiyet, astım krizleri şeklinde kendini gösterir. * Tedavi için, hastayı etkileyen bu unsurların ortadan kaldırılması yapılacak ilk iştir.

* Aşın heyecan veya korku da astım krizine yol açabilir. Bu gibi durumlarda, hastayı sakinleştimek yapılacak ilk iştir.

* Bazı kimselerde de, Had Bronşit sonucu Astım Krizi görülebilir.

* Kalp Yetmezliği de Astım Krizi'ne sebebe olabilir.

Tedavinin ilk şartı; üzülmemek, sigarayı bırakmak ve şişman1amamak'tır. Sonra, zararlı olan diğer şeylerden uzaklaşılır. Ayrıca, aşağıdaki reçetelerden herhangi biri de kullanılır:

Reçete: 1 - Malzeme: Adaçayı, Pipo,

Uygulanışı: 1 avuç kurumuş adaçayı iyice ufalanır. Sonra pipoya doldurulup, tütün gibi içilir.

Reçete: 2 - Malzeme: Boru çiçeği, Pipo.

Uygulanışı: 1 avuç kurutulmuş boru çiçeği, iyice ufalanır. Pipoya doldurulup içilir.

Reçete: 3 - Malzeme: Karabaş otu çiçeği, Pipo.

Uygulanışı: 1 avuç kurutulmuş karabaş otu çiçeği, iyice kıyılır. Pipoya doldurulup içilir.

Reçete: 4 - Malzeme: Devetabanı, Pipo.

Uygulanışı: 1 avuç kurutulmuş devetabanı, iyice kıyılır. Pipoya doldurulup açılır.

Reçete: 5 - Malzeme: oğulotu (Melissa), Bal.

Hazırlanışı: 1 tutam oğulotu ile 1 tatlı kaşığı süzme bal karıştırılıp yenir.

Reçete: 6 - Malzeme: Sarımsak, Tereyağı, Sığır sütü, Bal.

Hazırlanışı: 300 gram sığır sütü kaynatılır. Üzerine 300 gram soyulmuşlarımsak ilave edilip; ateşten indirilir. Beklemeden 300 gram tereyağı eklenir. İyice karıştırılır, ardından 300 gram halis bal eklenip, helva kıvamına gelinceye kadar karıştırılmaya devam edilir. Sonra, temiz bir tabağa konur.

* Her gün, 1 ceviz büyüklüğü kadar yenir. Ancak, üzerine su içilmez.

Reçete: 7 - Malzeme: Anason, Kimyon, Hardal, Çemen, Kişniş, İncir, Keraviye (Karaman Kimyonu), Sirke, Su.


Hazırlanışı: Büyükçe bir kaba; 4 bardak su konur. Üzerine 2 kahve kaşığı anason, 2 kahve kaşığı kimyon, 2 kahve kaşığı hardal, 9 çorba kaşığı çemen, 2 kahve kaşığı kişniş, yarım kilogram incir ve 2 kahve kaşığı keraviye konur. 15 dakika kaynatılıp, süzülür.

* Sabahları aç karnına, bu karışımdan 1 çorba kaşığı alınır. Üzerine 2 kahve kaşığı saf sirke ilave edilerek içilir.

Reçete: 8 - Malzeme: Nane, Su.

Hazırlanışı: Su dolu cezveye; 2 kahve kaşığı nane konur. Kaynatılır. Her sabah, aç karına bir çay bardağı (şekersiz) İçilir.

Reçete: 9 - Malzeme: Adaçayı, Anason, Sığırkuyruğu, Su

Hazırlanışı: Bir kaba; 4 su bardağı su konur. Üzerine 2 çorba kaşığı adaçayı, 1 çorba kaşığı anason ve 2 çorba kaşığı sığırkuyruğu ilave edilip, kaynatılır. Her gün, yemeklerden önce birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 10 - Malzeme: Sarımsak, Lavanta çiçeği, Gelincik çiçeği, Yersarmaşığı, Maydanoz, Kekik, Su.

Hazırlanışı: 6 bardak suya; 1 baş soyulmuş sarımsak, 1 avuç lahana çiçeği, 1 avuç gelincik çiçeği, 1 avuç yer sarmaşığı, 1 avuç maydanoz ve 1 avuç kekik ilave edilir. 15 dakika kaynatılıp. süzülür, Her gün,1 çay bardağı içilir.

* Bu reçeteye devam edildiği takdirde. Astım Krizi gelmez.

Reçete: 11- Malzeme: Lahana.

Uygulanışı: Hastanın göğsüne dört kat olacak şekilde taze lahana yaprağı konur. İç çamaşırları giydirilir. Üşütmemesine dikkat edilir!

Reçete: 12- Malzeme: Lahana, Bal, Su.

Hazırlanışı: 5 bardak suya; iyice yıkanmış 10 yaprak lahana konur. 15 dakika kaynatılır. Ateşten indirdikten sonra 6 çorba kaşığı süzme bal ilave edilir.

• Günde bir kere,I çay bardağı içilir.

Reçete: 13 - Malzeme: Kırmızı veya siyah Turp, Bal.

Hazırlanışı: Her gün. bir turp rendelenir. Suyu sıkılır. süzülüp, içilir. Arkasından 1 tatlı kaşığı bal yenir.

Reçete: 14 - Malzeme: Havuç, Bal.

Hazırlanışı: 2 adet havuç iyice yıkanır, soyulur. rendelenip, suyu çıkarılır. Sonra. süzülüp, içilir. Üzerine, 1 tatlı kaşığı bal yenir.

Reçete: 15 - Malzeme: Manisa lalesi, Su.

Hazırlanışı: Büyükçe bir tencereye, su doldurulur. İçine.2 avuç Manisa lalesi konur. Fokurdayıncaya kadar kaynatılır. Ateşten indirildikten sonra tencereden çıkan buhar. derin derin nefes alınarak solunulur.

Reçete: 16 - Malzeme: Kuru soğan, Bal.

Hazırlanışı: 1 adet soğan önce soyulur. sonra çok ince doğranır. Üzerine 6 çorba kaşığı süzme bal konur. Bir gece bekletilir. Her gün altışar saat ara ile 1 çay kaşığı içilir.

Reçete: 17 - Malzeme: Marul.

Uygulanışı: Her gün. iyice yıkanmış bir marul yenir.

Reçete: 18 - Malzeme: Kuzukulağı (Rumex acetosa).

Uygulanışı: Kuzukulağı yapraklarından salata yapılır. Üzerine tuz. zeytinyağı veya sirke konmadan yenir.

Reçete: 19 - Malzeme: Havuç, Süt.

Hazırlanışı: 1 su bardağı havuç suyu hazırlanır. Üzerine yarım su bardağı kaynatılmış süt ilave edilir. içilir. Günde üç kere uygulamak gerekir. Dikkat! İlacı her seferinde yeniden hazırlamak şarttır.

Reçete: 20 - Malzeme: Lahana sapı, Badem, Su, Bal.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; çok ince kıyılmış 5 çorba kaşığı lahana sapı konur. Üzerine, üzerine aynı miktarda badem ilave edilir. Pişirildikten sonra süzülür. Suyuna. 5 çorba kaşığı süzme bal konup. temiz bir kavanoza doldurulur. Günde 3 defa,1 tatlı kaşığı içilir.

Reçete: 21 - Malzeme: Meyan kökü, Bal.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 tutam meyan kökü konur. Kaynatılır. Sonra, ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Üzerine 2 çorba kaşığı Süzme bal ilave edilir. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinden sonra birer su bardağı içilir.

Reçete: 22 - Malzeme: Ebegümeci çiçeği, Lavanta çiçeği, Devetabanı yaprağı, Civanperçemi, Su.

Hazırlanışı: 2 çorba kaşığı ebegümeci çiçeği, 2 çorba kaşığı lavanta çiçeği, 2 çorba kaşığı devetabanı yaprağı ve 2 çorba kaşığı cıvan perçemi bir havanda toz haline gelinceye kadar dövülür.

* 4 saatte bir; 1 çay bardağı su ile 1 çorba kaşığı içilir.

Reçete: 23 - Malzeme: Kereviz yaprağı, Süt.

Hazırlanışı: 250 gram süte; bir tutam yıkanmış kereviz yaprağı konup, kaynatılır. Ilıdıktan sonra, bir kerede içilir. Her gün devam edilir.

Reçete: 24 - Malzeme: Anason, Su.

Hazırlanışı: 1 su bardağı kaynak suya, 1 kahve kaşığı anason konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir.

Reçete: 25 - Malzeme: Sığırkuyruğu (Yer pırasası. Su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya; 1 kahve kaşığı ufalanmış sığırkuyruğu konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür, Yemeklerden sonra birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 26 - Malzeme: Sarımsak, Adaçayı, Limon, Su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya; 5 diş sarımsak, 1 tutam adaçayı ve 1 kahve kaşığı limonsuyu konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür.

* Günde bir kahve fincanı içilir.

* Özellikle "Alerjik astım" krizlerini geçirmek için çok faydalıdır.

Reçete: 27 - Malzeme: Limon, Bal.

Hazırlanışı: 1 kahve fincanı yeni sıkılmış limonsusuna, 1 kahve kaşığı süzme bal katıldıktan sonra içilir.

* Bu terkip, bilhassa "Astım bronşiyal" için çok faydalıdır.

Reçete: 28 - Malzeme: Zencem, Saf alkol.
Hazırlanışı: 2 su bardağı saf alkolün içine 9 çorba kaşığı toz zencefil konur. Ilık yerde 15 gün bekletilir ve her gün, bir kere çalkalanır. 16 ncı gün, temiz ve ince bir tülbentten renkli bir şişenin içine süzülür.

* Her gün, 1 çay bardağı ı1ık suya, 2 kahve kaşığı karıştırılıp, içilir. Çok etkilidir.

Reçete: 29 - Malzeme: Mersin meyvesi, Su.

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya, 1 çorba kaşığı kuru ve ufalanmış mersin meyvesi konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra 20 dakika bekletilip, süzülür.

* İkişer saat arayla, birer çay bardağı içilir.

Reçete: 30 - Malzeme: Çam, Su.

Hazırlanışı: 20 su bardağı suya; 7 tane parçalanmış çam kozalağı ve 2 avuç ufalanmış çam yaprağı konur. Kaynatılırken çıkan buhar, 5 dakika 'süreyle teneffüs edilir.

Reçete: 31 - Malzeme: Patates, Su.

Hazırlanışı: 8 su bardağı suya; 5 tane kabuklan soyulmamış patates doğranır. Kaynatılırken çıkan buhar, 5 dakika süreyle teneffüs edilir.

Reçete: 32 - Malzeme: Havlıcan, Zencefil, Keten tohumu, Damla sakızı, Bal.

Hazırlanışı: 100 gram havlıcan, 100 gram zencefil, 100 gram keten tohumu ve 10 gram damla sakızı havanda iyice dövülür. 1 kilogram halis bal ile karıştırılıp macun yapılır. Sabah, akşam birer tatlı kaşığı yenir.

* Bu reçete Astım Bronşiyal için etkilidir.

Reçete: 33 - Malzeme: Oka1iptüs özsuyu, Hıltan özsuyu, Nane yağı, Mersin yağı, Çörekotu yağı, Kekikyağı, Reçine yağı, Andız pekmezi.

Hazırlanışı: Bir kaba yarım çay bardağı okaliptüs özsuyu, yarım çay bardağı hıltan özsuyu, 1 çay kaşığı andız pekmezi, 10 damla nane yağı, 10 damla mersin yağı. 10 damla çörek otu yağı, 10 damla kekikyağı, 10 damla reçine yağı konur. İyice karıştırılır.

* Tamamı yemekten 1 saat sonra içilir.

• Aynı işlem her yemekten sonra tekrarlanır. 60 gün devam edilir.

• Bu reçete Astım Bronşiyal için etkilidir.

Reçete: 34 - Malzeme: Hıltan tohumu, Ökseotu, Anason, Civanperçemi, Kekik yağı, Reçine yağı.

Hazırlanışı: Tencereye 24 su bardağı su konur. Üzerine 50 gram hıltan tohumu, 50 gram ökseotu, 50 gram anason meyvesi, 50 gram civanperçemi konulup, kaynatılır.

* Su fokurdadıktan sonra 7 dakika daha kaynatıp ateşten alınır. Soğuduktan sonra buzdolabında saklanır.

* Yemeklerden yarım saat önce bu sudan 1 çay bardağı alınır. İçine 10 damla kekikyağı, 10 damla da reçine yağı konulup içilir.

* Bu reçete Alerjik Astım için etkilidir.

Dikkat! Astımlıların; günde 50 gramdan fazla et yememeleri; bol bol sebze ve meyve yemeleri, süt içmeleri de faydalıdır.

AYRICA; aşağıdaki şifalı sulardan da faydalanır:

* Balaban İçmesi, Darende/Malatya

* Bursa Kaplıcalar, Bursa

* Damla taş Mağarası; Antalya'nın Alanya ilçesindedir. 1948 yılından beri kullanılan mağaranın tavan yüksekliği 15 metre, kapladığı saha ise, yaklaşık olarak 200 metrekaredir. İçinde küçük gö1cükler ve iri sarkıtlar vardır. Tedavi; mağaranın içinde, 21 gün süreyle, her gün 20 dakika oturma suretiyle yapılır.

* Yerebatan Sarnıcı (Sultanahmet/İstanbul): Samicin içinde 20 dakika oturmak da faydalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp