Yüksek Kolesterol Belirtileri Neler?

Yüksek Kolesterol Belirtileri Neler? : Elma yüksek kolesterolü önleyebilir. Sağlıksız bir LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) ve HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterol dengesi olan insanlar atardamarlarında kolesterol bakımından zengin bir aterom katmanı geliştirmeye eğilimlidir. Bu onların sirkülasyonunu bozar.ması atardamarları sertleştirir ve yüksek tansiyona, kalp krizlerine ve felçlere yol açar.
 
Elmadaki ve daha küçük oranda bulanık elma suyundaki pektin sindirim kanalındaki kolesterolü ve trigliseridi emer ve vücuttan atar. Bunu yapmasının bir yolu, ince bağırsak içeriğinin kıvamım artırmasıdır, bu da yiyecek ya da safradan kolesterol emilimini azaltır. Bir başkası da, “iyi” mikroorganizmaların kalın bağırsaktaki pektini parçalayarak, kolesterol emilimini engelleyen, karaciğerde kolesterol üretimini bastıran ve HDL kolesterolü artıran kısa zincir yağ asitlerini (bütirik asit gibi) serbest bırakmasıdır.Bütün elma kullanan çalışmalar, pektin ve C vitamini bileşiminin kolesterolü tek başına pektinden daha fazla düşürdüğünü; pektin ve fenollerin bileşiminin kolesterolü ve trigliseridleri ikisinden birinin tek başına yapacağından daha fazla düşürdüğünü göstermektedir. 
 
Düşüşler küçük ama değerlidir. Günde bir büyük elma yemek kolesterolü yüzde 11 kadar düşürür. İki elma yemek kolesterolü yüzde 16 kadar düşürür. Günde dört elmanın ise lipit düşürücü ilaçlarınkine eşit etkisi vardır!
 
Kaliforniya Davis Üniversitesi''''''''ndeki bir çalışmada, günde iki elma ya da 350 gr elma suyu tüketen gönüllülerde kolesterol oksitlenmesinde önemli bir yavaşlama olduğu görülmüştür. Üç saat sonra koruyucu etki zirveye ulaşmış, 24 saat sonra düşerek sık sık tekrarlanan "günde bir elma yiyin" tavsiyesini desteklemiştir.Japon araştırmacılar, farelere asetik asit (sirkedeki gibi) vermenin kolesterollerini ve trlgliseridlerini düşürdüğünü ortaya koymuştur. 
 
Daha ileri testler, karaciğerde şekerden trlgliserid yağları (artık trlaçllgllserol olarak biliniyor) üretimini engellediğini ve sindirim kanalında safra artışını göstermiştir. Sirkenin insanlarda tansiyonu düşürüp düşürmediğini, düşürüyorsa bunun nasıl olduğunu henüz bilmiyoruz.
 
Bazı alternatif tıp uzmanlan kolesterolün yağ metabolizmasının asitli bir yan ürünü olduğunu belirtiyor. Çok miktarda alkali üreten yiyecekler (elma ve elma sirkesi gibi) içeren sağlıklı bir beslenme vücudu atardamarlarda aterom birikmesini daha iyi engelleyebilecek, kolesterolü çözecek ya da nötrleştirerek atacak hale getirir.
 
Eylem: Günde bir ya da iki elma yiyin.

Kolesterol, hücre yapısının inşa edilmesinde kullanılan, hormon ve enerji üretimine katkıda bulunan, balmumuna benzer bir yağdır.
Vücudumuz, ihtiyaç duyduğu miktarda kolesterol üretebilmektedir, aynı zamanda tükettiğimiz gıdalardan da kolesterol alırız.
Kolesterol fazlası (yüksek kolesterol), kolesterolün yapısı nedeniyle bir süre sonra damarlarda birikmeye ve plakalar oluşturmaya başlar.
Yüksek kolesterol tek başına bir hastalık değildir ancak, damarları etkilemesi nedeniyle başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere hayati tehlike taşıyan diğer hastalıklara yol açabilir.

Yüksek Kolesterol Belirtileri

Basitçe özetlemek gerekirse, iyi (HDL) ve kötü (LDL) olarak 2 ana kolesterol tipi bulunmaktadır.
İyi kolesterol, kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine ve damarlardaki plak tabakalarının temizlenmesine yardımcı olurken, kötü kolesterol damar tıkanıklığına, kalp hastalıklarına ve kan dolaşımı sorunlarına yol açar.

Yüksek kolesterolü, sağlık açısından bu kadar tehlikeli yapan şey genellikle kötü kolesterolü yüksek olan kişilerde herhangi bir belirti görülmemesidir.
Yani, uzun yıllar yüksek kolesterol seviyeleriyle yaşasanız dahi damar veya kalple ilgili bir sorun yaşanmadıkça kolesterol seviyenizin normalden yüksek olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Eğer bu dönemde kolesterol ölçümü yaptırmadıysanız kolesterol damarlarda birikmeye başlamış olabilir.
Yüksek kolesterol sizi hasta yapmaz, günlük yaşantınızı etkilemez, belirtisi yok denebilecek kadar azdır ve genellikle rutin kontroller sırasında yapılan testlerle belirlenebilmektedir.

Nadir olmakla birlikte yüksek kolesterolü bulunan bazı kişilerde, cilt tabakasında biriken kolesterol göz çevresiyle el ve ayaklarda kabarıklıklara yol açabilir. Bu kabarıklıklar yağ bezesine benzer şekillerde görülebilir.

Yüksek Kolesterolün Riskleri

Kolesterolün yüksek olup olmadığını bilmemek maalesef yol açabileceği hastalıkları önlemez. Uzun süre yüksek kolesterolü bulunan kişilerin karşılaşabileceği en büyük tehlikelerden biri damar tıkanıklığıdır (atherosclerosis).

Kolesterolün damar duvarına yapışmasıyla başlayan süreç, zaman içinde damarın elastikiyetini kaybederek sertleşmesi ve kan akışı için kullanılan yolun daralmasıyla devam eder.

Bu plaklar damarları çatlatabilir ve çatlaklarda kan pıhtılaşması oluşabilir. Pıhtılaşma, zaten kolesterol birikimi nedeniyle daralan damarı iyice daraltabilir ve kan akışını durma noktasına getirebilir.

Tüm bunların sonucunda da inme ve kalp krizi gibi hayati tehlike yaratan sağlık sorunları görülebilir.

Kolesterol Neden Yükselir?

Kolesterol vücudumuz tarafından (karaciğer) üretilebildiği için gıdalardan aldığımız kolesterol genel olarak kolesterol fazlası olarak kabul edilebilir.
Omega 3 ve omega 6 gibi esansiyel yağ asitleri içeren gıdalar (badem, keten tohumu, balık, fındık…) sağlıklı yağ ve iyi kolesterol kaynakları arasında gösterilirken, doymuş yağ oranı yüksek gıdalar (margarin, tereyağ, yağlı peynir, tam yağlı süt…), trans yağ içeren gıdalar (kızarmış patates, krakerler, kızartma yemekler, hazır kurabiye, fast-food…) yüksek kolesterol tetikleyicileri arasındadır.

Yani sık sık hazır gıda tüketiyorsanız, paketlenmiş gıdalara (atıştırmalıklar) merakınız varsa ve genel olarak hayvansal gıdalarla besleniyorsanız büyük ihtimalle yüksek kolesterol sorunu yaşayacaksınız demektir.

Fiziksel olarak aktif olmamak, spordan uzak durmak ve aşırı kilolu olmak yüksek kolesterolün diğer nedenleri arasında sayılmaktadır. Tabii her fazla kilosu bulunan insanın kolesterol seviyesi yüksek olacak diye bir genelleme yapmak doğru olmaz ancak, fazla kilosu bulunanların çoğunda yüksek kolesterol görülmektedir.

Yaş aldıkça kolesterol seviyesi de artmaya başlar. Bu nedenle uzmanlar, 20 yaşından sonra her 5 senede bir, 40 yaşından sonra her 1-2 senede bir kolesterol ölçümü yaptırılmasını öneriyor.

Eğer yüksek kolesterolünüz varsa ve bunu beslenme ile kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız, hangi yaşta olduğunuza bağlı olmadan, her yıl kolesterol ölçümü yaptırmanız gerekiyor. Kolesterol ilacı kullanıyorsanız doktorunuz büyük ihtimalle her 6 ayda bir kolesterol ölçümü isteyecektir.

Düzenli olarak egzersiz yapmanıza ve ideal kilonuzda olmanıza rağmen kolesterolünüz yüksek çıktıysa bunun nedeni aile bireylerinizden birinin kolesterolünün yüksek olması olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp