Salatalık Turşusu Faydaları

SALATALIK TURŞUSU FAYDALARI

Soğuk başlangıçlarla mükemmel bir yiyecektir ve yemeklerde, aile ziyafetlerinde ya da bayram buluşmalarında tek başma servis edildiğinde de beğenilmesi garantidir.
 
900 gr salatalık, soyulmuş ve ince dilimlenmiş 
 
450 gr (3 su bardağı) soğan, ince doğranmış
 
2 tatlı kaşığı tuz
 
450 mİ (2 su bardağından biraz az) elma sirkesi 
 
350 gr (31/î su bardağı) esmer şeker Vı tatlı kaşığı öğütülmüş zerdeçal 
 
1/2 tatlı kaşığı öğütülmüş karanfil 
 
4 tatlı kaşığı hardal tohumu 
 
4 tatlı kaşığı kereviz tohumu (isteğe bağlı ama bulabilirseniz buna değer)
 
Kapaklı cam konserve ya da reçel kavanozlarını yeni kaynatılmış suyla sterilize edin.Salatalıkları, soğanları ve tuzu bir kâseye koyun, iyice karıştırıp üç saat bekletin. Akan, soğuk suda yıkayıp süzgeçle süzün.Salatalık ve soğanları büyük bir tencereye alıp elma sirkesi ekleyin, kaynamaya bırakın. 20 dakika kaynatın. Şeker, zerdeçal, karanfil, hardal tohumu ve kereviz tohumunu ekleyip şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynamaya bırakıp iki dakika kaynatın.Delikli bir kaşıkla salatalık ve soğanları çıkarın, ılık cam kavanoza alın. Kalan suyu 15 dakika kaynatın, sonra salatalık ve soğanların üzerine dökün. Kavanozları sıkıca kapatın.

1. Yüksel lif içerir

Turşu bir çok açıdan sağlıklı bir yiyecektir. Mide ve bağırsak sorunları ve özellikle de hazımsızlık şikayetleri olanlar için sebze ve salatalık gibi yiyeceklerden yapılan turşuyu tüketmelerinde fayda vardır. Bu besinlerde bulunan yüksek orandaki diyet lifleri, sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını teşvik eder. Diğer yandan turşu yapımında kullanılan sebzeler genellikle antioksidan bakımından son derece zengin gıdalar oldukları için kanser yapıcılar olarak ta adlandırılan serbest radikaller i yok eden ve dolayısıyla kanseri önleyen özelliklere sahiptirler ve bu kanser önleyici fayda, turşuya da geçmektedir.

2. Vitamin ve Mineral Kaynağıdır

Turşu ve turşu suyu magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi insan bedeninin yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan mineralleri ve elementleri bünyesinde bolca barındırır. Doktorların sağlıklı bir yaşam amacıyla günlük ortalama 3-5 porsiyon sebze ve meyve tüketmemizi önerdiklerini hatırlayalım. Bu durumda bunun bir kısmını en azından turşu tüketerek karşılayabiliriz. Bağışıklık kuvvetlendirmek için son derece faydalı olan turşu, içerdiği düşük kalori miktarı ile de zayıflama diyetleri nde kullanılmasını tavsiye ettiğimiz bir besindir.

3. Bunamayı geciktirir ve doğal tedavi imkanı sağlar

Halk arasında bunama olarak ta bilinen Alzheimer hastalığına bitkisel çözüm amacıyla turşu tüketmeyi doktorlar tavsiye ediyolar. Turşuda buluan sarımsakta bulunan bir takım flavonidler isimli bitkisel kimyasallar, insanların yaşlılık döneminde alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde bertaraf ediyor. Buna ek olarak reflü ve kabızlık gibi yaygın görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelen yiyecekler arasında turşu ön plana çıkıyor.

4. Tansiyonu Düşürür

Fermente edilmiş sirke, turşunun ham maddesi olup aynı zamanda sindirim sistemindeki zararlı mikropları kontrol altına alan faydalı bir takım bakterileri ihtiva eder. Turşunun mayalanma sürecinde üretilen laktik asit, tansiyonu düşürür ve kan dolaşımını teşvik ederek damar açıcı etki gösterir. Buna ilave olarak şeker hastaları (diyabetliler) için de faydalı bir besin maddesi olarak bilinir.

Salatalık Turşusu Yapımı Tarifi''nin Malzemeleri

3 kilo taze tarla salatalığı yada kornişon salatalık (Salatalıklar parmak kalınlığını geçmesin)
1 baş sarımsak
Yarım bağ maydanoz yada dereotu
2 su bardağı sirke
6 yemek kaşığı iri tuz
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı kadar nohut
Yaklaşık 8-9 bardak su

Salatalık Turşusu Yapımı Tarifi''nin Yapılışı
Salatalıklar ve maydanoz yıkanır. Sarımsaklar ayıklanır. 5 kglık bidon yada kavanozun içine salatalıklar doldurulur. Nohut, sarımsak ve limon tuzu da aralara atılır. En üste maydanozlar doğranmadan konur. Tuz, sirke ve su karıştırılır. Ağzına kadar bu karışımla doldurulup kapağı kapatılır. Doğrudan güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilir. En az 10-15 gün bekletilir.

Limonlu Salatalık Turşusu Yapımı

  • Salatalıkların saplarını keselim.
  • Sonra salatalıkları 2-3 yerinden bıçağın ucu ile delelim. ( sirkenin içine işleyip, olgunlaşmasını sağlaması için )
  • Limonu daire şeklinde dilimleyelim.
  • Kavanozun içine salatalıkların yarısını koyalım.
  • Üzerine biraz sarımsak, 2-3 yaprak taze nane, 4-5 adet nohut, limon dilimlerini koyalım.
  • Sonra tekrar kalan salatalıkları, kalan sarımsakları koyalım.
  • Salatalık turşusunun suyu için; bir kaba tüm malzemeyi koyalım ve karıştıralım.
  • Daha sonra hazırladığımız turşu suyunu salatalıkların üzerine dökelim.
  • Son olarak maydanozları üzerine bütün olarak yerleştirelim. ( hem malzemelerin yukarıya çıkmasını önler hemde turşunun bozulmasını engeller )
  • Karanlık ve güneş almayan bir ortamda saklayalım.
  • Salatalık Turşusunu 3-4 hafta sonra tüketebiliriz.
Not: Turşunun tuzunun yeterli olduğunu anlamak için, turşu suyunu hazırlayınca içine 1 adet yumurta koyalım. Yumurta suyun üzerinde yüzerse tuzu yeterli demektir.

Salatalık Turşusu Besin Değeri

Adı.............: Turşu (Salatalık)
Ağırlık gr....: 100
Protein......: 0,6
Karbonhidrat: 2
Yağ…........: 0,2
Kolestrol...: -
Kalori….....: 10

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp