Malt Nedir

Malt Nedir :

MALT SİRKESİ


İngiliz balık ve patates yemeği için şart olan güçlü tadıyla malt sirkesi, şarap sirkesinin üzümlerden üretildiği gibi, taneli tahıllardan yapılır. İngiltere ve Kuzey Avrupa'da 1600'lü yıllarda, ekşi birayı değerlendirmenin bir yolu olarak yapılan malt sirke, esasen alegar olarak adlandırılırdı. Isıtılıp, bira benzeri bir sıvıda mayalanan malt arpa ve tahıl ezmesi, sirke bakterisi içeren büyük çelik veya plastik varillerde kayın, huş ve çeşitli ağaç yongalarıyla karıştırılarak üretilir. 
 
Sonunda sirke süzülür, bekletilir ve karamela ile renklendirilir. Genelde % 5 asit bulundurur.Doyurucu lezzeti nedeniyle malt sirke en iyi, daha ağır baharatlı turşular, acı soslar, mezeler, ketçaplar ve hardallarla gider. Bazıları malt sirkeyi mayonez ve tartar soslarında tercih eder ve İngilizler en çok kuzu kavurma için nane sosunda sever.

Malt Nedir



Maltlama tahıl tohumlarının çimlendirilip sonra bitki oluşamadan kurutulması işlemidir. Malt terimi bu işlemin çeşitli ürünleri için kullanılır:

Bu işlemin uygulanmış olduğu tohumlar, örneğin maltlanmış arpa.
Bu tohumlardan elde edilen, maltoz ağırlıklı şeker, "bira maltı".
Maltlanmış tohumlar bira, viski ve malt sirkesi yapmak için kullanılır. Tohumların maltlanması, tohumdaki nişastayı şekere dönüştürecek enzimleri geliştirir. Arpa, yüksek enzim içeriği nedeniyle en yaygın malttır. Başka tahıl tohumları da maltlanabilir ama elde edilen maltta kendi nişastasını tamamen ve verimli bir şekilde dönüştürecek kadar enzim bulunmayabilir.

Maltlama
Maltlama denen tesis veya fabrikalarda, alkollsüz içki üretimi için arpanın malta dönüştürülme işlemi gerçekleşir. Geleneksel olarak bu mekanlar genelde tek katlı olur ve zemin binanın bir ucundan öbürüne doğru eğimli olur. Arpa filizlenmek için bu zemine yayılır.

Maltlama ve kurutma


Tipik maltlama işlemi şöyledir:

Taze tohumlar yıkanır ve filizlenme için bir süre ıslatılırlar.
Filizin büyümesi için sabit oranda rutubet sağlanır.
Filiz tohumun boyu kadar boy alması için beklenir (arpa için 4-6 gün).
"Yeşil malt" 38-49 °C'de 24 saat sonra da 60-71 °C'de, nem oranı % 6'ya inene kadar bekletilir.
Koyu biraların yapımında kullanılacak maltlar farklı özellikler elde etmek amacıyla farklı şartlarda fırınlanabilir.

Gluten
Maltlanmış arpa veya buğday, yüksek gluten oranından dolayı, çölyak hastalığı olanlar tarafından tüketilmemelidir , bu durum alerjik reaksiyon yaratacaktır. İçinde gluten bulunmayan karabuğday (arap darısı) ve süpürgedarısı (sorghum) maltlanarak gluten alamayan kişiler için emniyetli bira üretiminde kullanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp