Elma Suyu Nasıl Yapılır

Elma Suyu Nasıl Yapılır

Almanız gereken en önemli karar ne çeşit elma ya da elmalar kullanacağınızda; çünkü bu karar, elma suyunda bulunacak şeker ve asit oranını belirler. Tatlı elma daha şekerlidir. Yemeklik elma daha asitli ya da ekşidir. İki çeşidi karıştırmak -örneğin, 2/3 tatlı elmaya V3 ekşi elma- meydana gelen elma suyunun tatlılığını ve asidi- tesini ayarlamanıza yardımcı olur. Şaraplık elma içmek için yapılan elma suyuna uygun değildir. Elmalar temiz olmalı ve küflü olmamalıdır.Bulanık elma suyu yapmak için
 
1. Adım
 
Elmayı seçin. Yeni toplanmış, sert, parlak ve kesinlikle be- resiz, hasarsız ve çürüksüz olmalıdır. Bir ya da birkaç -örneğin üç- cins olabilir. Güçlü aroması olan tatlı elmalar iyi bir lezzet verir, özellikle de yüksek tanin içeriklerinden gelen hafif bir ekşilik için yaban elması da eklerseniz. Şaraplık elmaların ekşi-tatlı ve ekşi-keskin çeşitlerinin nispeten yüksek tanin seviyeleri de vardır. Elma ne kadar tatlı olursa sulan da o kadar alkollü olur. Sonbaharda toplanan elmalar yazın toplananlardan daha tatlıdır. Fikir vermek için söylemek gerekirse, 9 kg elmadan 414 İt elma suyu çıkar.
 
2. Adım
 
Elmaları soğuk suyla yıkayın.
 
3. Adım
 
Elmaları kesin ya da ezin. Ya bezelyeden daha küçük parçalar halinde kesin ya da mutfak robotu ya da meyve öğütücüsü veya ezicisi (şarap üreticilerinin tedarikçisinde bulunur) kullanarak ezin (püre yapın, öğütün ya da kıyın). Elektrikli matkaba püre aparatı (Pulpmaster denilen bir bıçak) takılarak ya da çekiçle ezilerek (çok dikkatlice) de püre yapılabilir. Ezilen elma püresine posa denir ve bunları atmak yerine parçalanan bütün elmalara ekleyip elmalı pay yapabilirsiniz.
 
4. Adım
 
Ezilmiş ya da kesilmiş elmaları presleyin. Ezilmiş elmadan soğuk preslemeyle su çıkarmak için elma presi (şarap üreticilerinin tedarikçisinden satın alman ya da kiralanan) kullanın. Yeni preslenen elma suyu birkaç dakika içinde kararır ve elma suyunun sonuçta alacağı renginden büyük ölçüde işte bu “kararma” sorumludur.Elma suyunu ya hemen için ya da 7-14 gün buzdolabında saklayın (daha uzun sürede fermente olmaya başlar). Bulanıklık şişenin dibine tortu olarak çökebilir, bu yüzden gerekirse içmeden önce karıştırın ya da sallayın.Taze sıkılan elma suyunun her iki litresine 1 gr toz C vitamini (askorbik asit, şarap üreticilerinin tedarikçisinde bulunur) ekleyerek taninlerin oksitlenmesi yüzünden oluşan doğal kararmasını önleyebilirsiniz.
 
Bazı insanlar çok miktarda elma suyu yapıp dondurarak, pastörize ederek (C vitamininin bir kısmını yok eder) ya da kimyasal işlemle korurlar. Koruma mikroorganizmaların elma suyunu “bozma”sını (fermente etmesini) engeller ve böylece bir gaz oluşturarak kapalı şişelerin patlamasına neden olabilen bir baskı yaratır. Ev yapımı elma suyu için en iyi yöntem dondurmaktır.

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır

Elma sirkesi, elma şarabındaki şekerin asetobakter tarafından asetik aside fermantasyonu sonucu meydana gelir. Ev yapımı elma sirkesi elma şarabı yapmaktan daha kolaydır çünkü maya, eklemeniz gereken tek şeydir. Ev yapımı elma sirkesinin lezzeti ticari olanlardan çok daha nefis ve karmaşıktır, pastörize edilmediği için lezzeti birkaç yılda gelişmeye devam edebilir.
 
Çoğu ticari üretici, basınçlı havalandırma ve ilave asetobakter ile büyük bir fermente edici kullanarak birkaç saat içinde elma şarabını elma sirkesine dönüştürür. Yerel elma sirkesi üreticileri bu bakterileri satın alamaz ve çoğu ticari sirke de pastörize edildiği ve bu yüzden asetobakter içermediği için fermantasyon başlatıcı olarak işe yaramaz. Yabani asetobakter bakterisi sonuçta elma şarabına girme yolunu bulur, ama aktif bir başlatıcı eklemek  fermantasyona yardımcı olur. Elma sirkesi yaparken ya da saklarken tahta, cam ya dagıdaya uygun paslanmaz çelik kaplar kullanın. Diğer metal, plastik ya da sırlı seramik kaplan kullanmayın.Elma sirkesi yapımı
 
1. Adım
 
Bira mayası eklemeyi düşünün (paket üzerindeki talimatlara göre); şart olmamakla beraber bu alkollü fermantasyonu hızlandırır.
 
2. Adım
 
Elma suyunu ağzı açık bir kaba koyun, asetobakter bakterisinin girişini kolaylaştırmak için sadece dörtte üçünü doldurun, böcek girmesin diye üzerini bir tülbentle kapatıp kabın kenarlarına sıkıca bağlayın, ılık, karanlık bir yere koyun. Birkaç gün içinde kabarcıklar çıkarmaya başlamalıdır.
 
3. Adım
 
Her gün şiddetli bir şekilde karıştırarak karışımı havalandırın ve 18-30° C sıcaklıkta tutun. Zamanla beyazım sı, jel gibi bir “sirke tortusu” oluşmaya başlar. Bu, aseto- bakter bakterisi artı kendilerinin havada yüzmesini sağlayan selüloz içerir, çünkü bol havaya ihtiyaçları vardır.
 
4. Adım
 
Daha önce yapılmış, pastörize olmayan ve koruyucu içermeyen bir elma sirkesi ekleyerek fermantasyonu hızlandırmayı düşünün. Asetobakter sadece daha asitli ortamda gelişmekle kalmaz, eklenen sirke muhtemelen kalan sirke tortusu kalıntılarından canlı asetobakter sağlar ve bunlar da başlatıcı olarak görev yaparlar. Fermente olan sıvının her litresi için 100 mİ ekleyin.
 
5. Adım
 
Eğer maya eklediyseniz elma sirkesine dört hafta, eklemediyseniz sekiz hafta hiç dokunmayın, sonra tadına bakın. Yeterince sirkeli olduğunu düşünüyorsanız şişelere aktarıp ağzına kadar doldurabilir, kapaklarını kapatabilirsiniz. Yeterince sirkeli değilse, her hafta tadına bakarak olana kadar bekleyin. Sirkeyi süzmemek daha iyidir. Az miktardaki ev yapımı sirkeyi pastörize etmeye gerek yoktur. Sirke tortusu kalıntıları hafif bir bulanıklık ya da jelatinimsi parçacıklar şeklinde görünebilir.

Elma Suyunu Cilde Faydaları Nelerdir

Elma suyunun hem tadının güzel olması hem de oldukça fazla faydasının görülmesi nedeniyle son zamanlarda kadınlar tarafından sıklıkla tercih edildiği bir gerçek. Zira artık kozmetik çözümlerden sıkılan kadınlar daha doğal ürünlerle güzelliklerini korumak istiyorlar ve bu da hem uygun fiyatlı, hem kolay ulaşılabilir hem de çabuk uygulanabilir ürünlere yönelinmesine neden oluyor. Elma suyunun cilde faydaları ise bugünkü konularımız arasında ve hem cildinize hem de genel sağlığınıza olan etkilerinden biraz bahsedeceğiz.

Cildimizin gerekli besinleri, vitaminleri ve mineralleri alamadığında çok daha hızlı bir şekilde yaşlandığı gerçek. Bu maddelerin en önemlilerinden 2 tanesi ise C ve E vitamini olarak karşımıza çıkıyor. Her iki vitamin de elma suyunda bol bol bulunuyor ve böylece cildinizin kendi dokusunu sağlıklı bir şekilde koruması için gerekli tedariği elde edebiliyorsunuz. Deri hücreleriniz kendini daha hızlı yenileme fırsatı elde ettiklerinde ise hem daha gergin bir cilde sağlıklı olabiliyorsunuz hem de bu sayede kırışıklıkların miktarında azalmalar meydana geliyor.

Bunun yanında elma suyundaki anti oksidan maddelerin de cilt sağlığına katkısı olduğu yadsınamaz. Direkt olarak cilde sağlık katmasının yanında kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu olan elma suyu, böylece kan akışınızın ve ritminin düzgün olmasını sağlıyor. Düzgün kan akışı ise elbette cilt dokularının da gereken oksijeni alarak yapısını korumasına yardımcı oluyor. Zira kılcal damarların yeteri kadar kan ve oksijen taşımadığı durumlarda kırmızı yanaklarınızın da kalmadığını, sarardığınızı siz de şimdiye dek fark etmişsinizdir.

Tabii ki bu koruyucu etki beynimiz için de geçerli ve hem beyin sağlığımızı koruyan hem de bu sayede daha az strese kapılmamızı sağlayan elma suyu, sıkıntı ve dertlerden kaynaklı erken çökmelere karşı etkili bir araç olabiliyor. Sık sık kendinizi gergin ve stresli hissediyorsanız elma suyu tüketimini arttırarak bunlardan biraz da olsa sıyrılabilir, dolayısıyla stresin getirdiği sarkma ve yaşlanma belirtilerinden kurtulabilirsiniz.

Elbette her üründe olduğu gibi elma suyunda da ölçüyü kaçırmamak ve günde bir bardak tüketimle kendimizi sınırlandırmak iyi olacaktır. Bu miktar ihtiyaç duyduğunuz besinlerin karşılanması için yeterli olacaktır. Ayrıca düzgün bir beslenme rejimine sahip olmanız da cildiniz üzerinde koruyucu bir etki yapacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp