Yonca

Yonca Bitkisi ve Yoncanın Faydaları

Şifalı Bitkiler: Yonca Bitkisi ve Yoncanın Faydaları
Yonca Bitkisi: Açık yeşil renkte yaprakları olan güzel çiçekli ve hoş kokulu bir bitkidir. İçeriğinde bol miktarda bitkisel protein bulunur. A, B grubu, C, D, E ve K vitaminlerini içeren yonca vitamin bakımından oldukça zengin olmasının yanında, başta kalsiyum olmak üzere mineraller açısından da zengin bir besindir.

Yoncanın Faydaları:

İştah açıcıdır. Besin değeri oldukça yüksek bir besin olan yonca vücuda kuvvet ve enerji verir. Bu özelliğiyle özellikle kansızlık çekenlere faydalıdır. Anne sütünü arttırmaya yardımcı olur. Romatizma ağrılarını azaltır. Ateşi düşürür. İshali keser. Midenin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır ve baş ağrısını giderir. Kandaki kolesterol düzeyini düşürücü etkiye sahiptir. Şeker hastalığında da faydalıdır. Ayrıca, kanı ve karaciğeri temizler.

Yonca Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Yaprakları ve kökleri kullanılır. Çayı yapılabilir. Hayvanlarda et ve süt verimini arttırdığı için hayvan yemi olarak kullanımı yaygındır.

Yoncanın Zararları:

Yoncanın bilinen yan etkisi yada zararları yoktur. Ancak özellikle acı yoncanın fazla ve uzun süre kullanılması tavsiye edilmez.

Yonca

Yonca çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 50–80 cm dir. Derin bir kök sistemi vardır. Uygun koşullarda 8-10 metre derine gider. Etkili kök derinliği 120–180 cm dir. Bu nedenle, anavatanı olan Ortadoğu bölgesinin şartları ile birebir özelliklere sahip olup, kuraklığa dayanıklıdır. Yonca önemli bir yem bitkisidir. Otlatılmaya da oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle meraların ıslahında diğer bitkilerle karışıma giren ve meranın kalitesini arttıran bir bitkidir. Ahır besiciliğinde et ve özellikle süt verimini % 30'lara kadar artıran ve yem bitkileri içerisinde en çok besleyicilik değeri olan yoncada, içerisinde 10 kadar vitamin de vardır. Tetraploid genetik yapıya sahip bir bitkidir.

Genelde hasat edilerek hayvanlara yedirilir, daha ender olarak mera ortamında hayvanlara otlatılır. Köklerinde, diğer hayvan yemlerinde olduğu gibi, bitki bünyesindeki azot değerlerini artıran rhizobia gibi proteobakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler topraktaki azot miktarı ile sınırlı kalınmaksızın yüksek protein değerli bir besi kaynağı oluştururlar. Bu özellikleri nedeniyle etkin üretiminin bilimsel yöntemlerle geliştirilmesinde önemli ilerlemeler sağlanmış, üretiminde en yüksek verim düzeylerine ulaşılmıştır.

Türkiye'de TÜİK verilerine göre 2004 yılında 320 bin hektar yonca ekilmiş ve 2 milyon 300 bin ton yeşil ot, 2 milyon ton kuru ot elde edilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp